Kukeseeneaeg!

Kukeseeneaeg on jälle käes! Väga paljud eestlased armastavad metsas seenel käia. Et kõik need korvitäied ikka kenasti kõhtu ja purkidesse jõuaksid, soovitab Nami-Nami oma parimaid kukeseeneretsepte.

 

Seened suupisteks!

Mõnusaid suupisteid saab valmistada kukeseenepestostkukeseene-singipasteedist ja lehterkukeseentega maksapasteedist. Määri neid mustale leivale või krõbesaiale, kaunista värskete ürtidega. 

Praetud kukeseentest saab maitsvaid kukeseene-bruschettasid ning röstsaiu kukeseente ja Västerbottensost juustuga. Paku külalistele kukeseene-sibula-hapukooretäidisega lavašširulle, ahjuplaadil küpsetatud pannkoogirulli kukeseenetäidisega või hoopis vahvaid kukeseene-tuuleubasid.

 

Proovi ka suppe!

Kõik seenekummardajad peaksid kindlasti keetma tugevamaitselist metsaseenesuppi. Palju positiivseid kommentaare on saanud veidi mahedam juustu-kukeseenesupp. Väga maitsvad on ka kartuli-kukeseenesupp ja rohkelt köögivilju sisaldav südasuvine kukeseenesupp.

 

Lihtne seenekaste

Kes siis kukeseenekastet ei armastaks? Kõige lihtsam kukeseenekaste on suvisel ajal üks parimaid roogi üldse, eriti varajaste keedetud kartulitega. Veidi tummisem lisand kartulitele on aga näiteks see kukeseenehautis. Proovi ka külma kukeseene-kodujuustukastet. Huvitav vaheldus lihtsale seenekastmele on kukeseeneguljašš või böfstrooganov seentega.

 

Pasta ja riis

Koorest ühepannipastat kukeseentega on eriti lihtne valmistada, sest kogu roog valmibki ainult ühel pannil. Mõnusalt kreemja kastme makaronidele saab kukeseentest ja suvikõrvitsast. Rammus ja kreemine on ka see kukeseenekaste spagettidele. Suvine pastaroog kukeseente ja kanaga on sööjatelt rohkelt kiidusõnu teeninud. Vahelduseks koorekastmetele proovi ka tomati-kukeseenekastet!

Kukeseentest valmib väga maitsev risoto. Vali näiteks nende kahe retsepti vahel: mõnus kukeseenerisoto ja kukeseene- või šampinjonirisoto. Risoto vaesem sugulane on riis kukeseente ja peekonigaPraetud riis munaga on ideaalne viis keedetud riisi ülejääkide kasutamiseks. 

Proovi ka neid põnevaid retsepte - odrakruubid seente ja kõrvitsaga ning Setu kartuli-tangupuder seentega!

 

Küpseta pirukat!

See lihtne ja juustune kukeseenepirukas on võitnud paljude Nami-Nami kasutajate südamed. Sama lugu on mahlase porgandi-kukeseenepirukaga! Porgandit leidub ka tervislikus seene-kapsapirukas. Paprikaga maitsestatud põhi muudab seene-sinihallitusjuustupiruka eriliselt maitsvaks. Väga hea on ka kukeseene-singipirukas!

Lehttainast valmivad kiiresti porru-seenepirukas, õhuline suvikõrvitsa-kukeseenepirukas ja kukeseene-fetapirukas. Proovi ka neid väikeseid kukeseene-peekonipirukaid!

Pärmitainast saad aga teha maailma parimaid seenepirukaid, kartuli-seenerulle, soolast pidusaia või metsaseenepirukat. Palju on kiidetud ka suvikõrvitsa-kukeseeneleiba. Pärmitainapirukad on kõige maitsvamad soojalt!

 

Võta vabalt, lihavalbalt!

Seeni on nende rohke valgusisalduse tõttu nimetatud lausa taimseks lihaks. Kergemat seedimist silmas pidades ongi ehk mõistlik liha seeneroogadest välja jätta. Valmista näiteks mõni maitsev hautis nagu kabatšoki-kukeseenehautis, kapsa-seenehautis või porru-seenehautis. Proovi isuäratavat pommu-kukeseenevormi või toitvat ahjurooga suvikõrvitsa, kartuli ja kukeseentega. Lihtsalt ja kiirelt valmivad praetud kartulid kukeseentega ning praetud aedoad ja kukeseened parmesaniga. Hommikusöögiks tee kindlasti maitsvat ja mahlast metsaseeneomletti murulaugukreemiga

Loomulikult ei keela keegi liha ja seeni ühte patta panna! Proovi seda üllatavalt maitsvat pannirooga rooskapsa, suitsupeekoni ja kukeseentega. Väga toitva ja maitsva kõhutäie saad, kui valmistad kukeseene kanapada, ahjukarbonaadi sibula ja seentega või mahlaseid seene-hakklihakotlette. Pidulikumaks puhuks sobib veisefilee kukeseenevõiga või pardifilee kukeseente ja viigimarjakastmega

 

Marineeri!

Kui korjamisrõõm on suurem kui söögiisu, tuleb kukeseened purki panna! Marineeritud seened on iga pidulaua ehteks ja maitsvaks sakuskaks. Klassikalise marinaadi seente jaoks leiad siit, aga proovi julgelt ka veiniäädikaga või sidrunimahlaga maitsestatud marinaadi. Väga maitsvad seened saad, kui teed neid Thredahlia moodi! Kui sa seeni marineerida ei soovi, tee hoopis kukeseenemoosi või seene-paprika-tomatihoidist.

 

Loe veel:

Kaare Sova
Kaare Sova
postitatud 27.07.2023 15:29 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid