3 dl piima
25 g värsket pärmi
1 muna
0.25 tl soola
4 dl täisteranisujahu või speltanisujahu
5-6 dl nisujahu
150 g pehmet võid
Seenetäidis:400 g leotatud soolaseeni või värskeid seeni
pool hakitud porrut
1-2 sl võid
0.75 dl rõõska koort
0.25 tl musta pipart
maitse järgi soola
1-2 tl tüümiani e. aed-liivateed
2 dl riivitud juustu
- nt puravikke või kukeseeni vm
Määrimiseks: Peale:1 dl riivitud juustu
Lahusta pärm leiges piimas. Klopi juurde muna, sool ja täisterajahu. Sõtku juurde ülejäänud jahu ja pehme või. Lase tainal rätiku all umbes pool tundi kerkida.
Valmista täidis. Prae pannil hakitud seened ja porru võis klaasjaks. Jahuta. Lisa ülejäänud ained (v.a. juust).
Rulli kerkinud pärmitainas kaheks u 4-5 mm paksuseks ristkülikuks. Kata seenetäidisega, puista peale riivjuust. Keera tihedasti rulli ning lõika umbes 5 cm juppideks.
Tõsta tainarullid ühtlaste vahedega kahe küpsetuspaberiga vooderdatud Ø 24 cm lahtikäiva vormi sisse. Lase seenesaiadel rätiku all kerkida.
Määri pealt munaga ning puista üle riivjuustuga. Küpseta 225-kraadises ahjus umbes 25 minutit, kuni pidusai on pealt kuldne.
Meeldis, et tainas jäi mitmeks päevaks hästi mõnusalt pehmeks, aga sisust jäi midagi puudu, ma isegi ei tea, mis. Muidu võiks teha seda küll veel.
väga mõnus pehme taigen saab. hea mätsida :) küpsenult ka tõesti hea ja pehme. panin aga taignasse natuke suhkrut ja seente hulka ka soola. pärast küpsemist pintseldasin üle sulavõiga, mille sisse natuke soola sulatasin eelnevalt. ja pidusaia asemel tegin hoopis rull-saiakesed!
Mahedamaitseline ta sai, aga siiski päris hea.
Soolane pidusai seentega
Soolase pidusaia täidiseks sobivad nii leotatud soolaseened kui ka värskelt korjatud ja võis praetud puravikud ning kukeseened.