150 g peekonit
2 sl võid
800 g puhastatud ja tükeldatud värskeid kukeseeni
2 purustatud küüslauguküünt
1 dl valget veini
1.5 dl 35% rõõska koort
soola ja musta pipart
värsket tüümiani
2 dl riivitud tugevamaitselist juustu
500 g lehttainast
Pintseldamiseks:1 munakollane + 3 sl vahukoort
Prae peekoniviilud kuumal pannil krõbedaks, aseta köögipaberile nõrguma.
Kuumuta pannil või, lisa kukeseened. Lisa küüslauk ja prae koos kukeseentega läbi. Kalla vein seentele, keeda alkohol välja. Siis lisa rõõsk koor, maitsesta tüümiani, soola ja pipraga. Keeda, kuni kaste pakseneb. Võta pann tulelt, pane ootele.
Tükelda krõbe peekon. Rulli tainas õhemaks, lõika meelepärase suurusega ruutudeks. Pintselda ruutude servad munaseguga. Aseta keskele kukeseeni, peale riivjuustu ning kõige peale krõbedaid peekonitükke. Keera nelinurkne tainatükk kokku kolmnurgaks, vajuta kahvliga ääred kokku ning värvi pealt muna-kooreseguga üle.
Küpseta kuumas ahjus umbes 20 minutit, kuni pirukad on kuldsed ja ilusad.
Serveerides puista pirukatele maitse ja silmailu pärast tüümianilehekesi.
Kersti Rea retsept ilmus ajakirja Oma Maitse 2014. a. juuninumbris.
Tegin eilsetele külalistele. Mul oli kukeseeni tsipa vähem, peekoniribad küpsetasin ahjus krõbedaks (vähem rasva pritsimist ja niikuinii oli ahi soe). Täidise jaoks segasin kõik kokku, kuna tegin väikeseid pirukaid ja see juustu-kukeseente-peekoni virnastamine oleks keeruline olnud. Juust oli tavaline Eesti juust. Üldiselt aga täitsa toredad pirukad.
Kuuseriisikatega võiks vist ka toredad pirukad tulla?
Kindlasti, Mele! Isegi kitsemampleid võiks siin proovida, need sobiks peekoni tugeva maitsega hästi.
Viib keele alla!!!
Kukeseene-peekonipirukad
Väikesed lehttainapirukad, mida on hea merele ja maale kaasa võtta :)