Maailma parimad seenepirukad (pärmitainast)

Nami-Nami Pille lemmikretsept väikeste pärmitainapirukate valmistamiseks.

Vahendid kokkamiseks ning laua katmiseks leiate kauplusest Apelsin.

Kogus
mitukümmend
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Suupiste
Lisategevused

Koostisosad

Pärmitainas:

5 dl käesooja piima

25 g värsket pärmi

veidi suhkrut

1 tl soola

2-3 sl võid

1.2-1.5 l nisujahu

Seenetäidis:

3-4 dl kupatatud või värskeid seeni - nt

kukeseeni või šampinjone

1 sl võid

1 väike hakitud sibul

hapukoort

soola

hakitud või kuivatatud tilli

Valmistamine

Valmista tainas: kuumuta piim käesoojaks, lisa vähese suhkruga lahustatud pärm, sool, jahu ja sulavõi. Sõtku ühtlane sile tainas, kata puhta köögirätikuga ja lase soojas tund aega kahekordseks kerkida.

Valmista täidis: Vajadusel kupata seened (šampinjone, kukeseeni jne ei ole vaja kupatada), nõruta, jahuta ja haki peeneks. Hauta võis koos hakitud sibulaga, lisa natuke hapukoort ja maitsesta soolaga (soovi korral lisa maitseks rohkelt hakitud tilli).

 Kui tainas on kerkinud, siis:

1) Väikeste seenepirukate valmistamiseks rulli tainas 2-3 mm paksuseks. Lõika ümmargused rattad (kas vormi või tassiga)*, aseta lusikaga seenetäidis keskele ja murra tainarattad üle täidise pooleks, nii et saad poolkuud. Suru servad tugevasti kokku, pintselda pealt munaga ja küpseta 200-kraadises ahjus kuldseks.
2) Suure plaadipiruka valmistamiseks rulli tainas kaheks võrdseks plaadiks, aseta üks ahjuplaadile, kata seenetäidisega. Aseta peale teine tainaplaat, pintselda munaga ja küpseta 200-kraadises ahjus kuldseks.
3) Suure piruka tegemiseks rulli tainas lahti, pane täidis pikuti keskele. Keera servad mõlemalt poolt peale (seenetäidis jääb natuke nähtavale), nihuta ahjuplaadile, määri tainas peale munaga ja küpseta ahjus kuldseks.

Retsept on mugandatud Silvia Kalviku raamatust "Eesti rahvatoite" (1981), pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova.

LISA KOMMENTAAR

Pille
postitatud 22.06.2004 13:38

Väga maitsvad pirukad - valmistan neid päris tihti oma Edinburghis elavatele ladina-ameeriklastest sõpradele, kellele need vist empanadasid meenutavad. Üks argentiinlane on lausa sõna "seenepirukad" pähe õppinud:) Lisan täidisesse tavaliselt ka veidi hakitud tilli, mis seene-hapukooremaitsega hästi sobib.

adonay
postitatud 14.08.2005 21:25

siin retseptis on kõige parem pärmitaigen mis ma üldse teinud olen. ja pirukad tulid fantastiliselt head!

kajakas
postitatud 11.08.2008 16:21

Tõepoolest, see on maailma parim ja lihtsaim pirukataigna retsept! Tegin piruka kapsatäidisega, aga kindlasti proovin ka seenesisuga teha. Soovitan teistelegi.

*
postitatud 18.09.2010 16:16

Väga head!!!!

:)
postitatud 30.12.2018 18:52

Mõõtsin 1,2 l jahu, kõike ei kasutanud ja tulemus kivikõva.

aga
postitatud 23.09.2011 22:12

minu pirukad küll head ei tulnud :( Tea siis mida ma valesti tegin , aga pirukas on kõva ja kuiv juba ahjust väljatulemise hetkel. Ma nii proovisin õnnestuda, aga midagi läks nihu. Kas jahu hulk on tõepoolest 12-15 dl?? Muidu tegin absoluutselt retsepti järgi, taigen oli väga tihke juba sõtkudes.

Kaare
postitatud 03.09.2016 14:17

Oleneb jahust! Soovitan jahu alguses vähem panna, et tainas ei muutuks liiga kuivaks. Järk-järgult lisades pole ohtu, et jahu liiga palju saab. Ise jätan pärmitaina pigem veidi kleepuvaks ja rullimisel kasutan sellevõrra rohkem jahu. Nii on kindel, et pirukad tulevad mõnusalt pehmed.

Marink
postitatud 20.08.2013 15:25

Väga head pirukad tulid! Kindlasti läheb retsept kordamisele.

Kristina
postitatud 15.07.2014 22:51

Tõesti hea pirukatainas!

Hexy
postitatud 14.09.2014 23:27

Pirukad olid päris head, aga taignale panin vähe soola.

Maria
postitatud 16.05.2020 09:15

Seenepirukad on mu lemmikud!!!

Dagmar Mamedova
postitatud 04.04.2022 20:46

Tegin endale Naistepäevaks seenepirukaid.