Sibul

Sibul on pärit Kesk-Aasiast. Hiinas ja Egiptuses on tavalist kollast sibulat kasvatatud juba üle 3000 aasta. Laugu perekonda kuuluv köögiviljataim, mis sisaldab palju eeterlikke õlisid ja fütontsiide - lenduvaid aineid, mis mõjuvad mõningaile mikroorganismidele kahjulikult. Seetõttu peetakse sibulat funktsionaalseks toiduaineks.

Sibula tugev maitse ja lõhn tuleb eeterlikest õlidest. Need lenduvad sibula hakkimisel või kuumutamisel. Sibulat on lihtsam koorida, kui seda teha jooksva vee all või kui need kasta hetkeks külma vette.

Sibul sobib supi-, paja-, vormi- ja wok-roogadesse. Kasutatakse nii toidu- kui ka maitseainena. Toiduainena sobib sibul hästi kala-, liha- ja aedviljaroogadesse. Hautatud sibularõngad on maitsev lisand nii liha- kui ka maksakotlettidele. Sibulat võib süüa keedetult, ahjus küpsetatult, grillitult või pannil hautatult. Sobib hoidistesse, marinaadidesse, salatitesse, pirukatesse ja ahjuvormidesse.

PUNANE SIBUL on mugulsibula punasekooreline variant, maitselt tugevam ja suuruselt väiksem. Kasutatakse sarnaselt tavalisele kollasele sibulale. Kauni värvi tõttu sobib punasibul roogade kaunistamiseks, maitse poolest suppide ja puljongi maitsestamiseks. Kõik sibulad sisaldavad olulisi flavonoide, ent punases sibulas on neid 10-20% enam kui tavalises sibulas.

HIIDSIBUL ehk salatsibul kaalub 0,5-1 kg ning on mahedama maitsega. Sobib pirukatesse ja hautistesse, samuti toorena salatitesse ja võileivale.

PÄRLSIBUL on umbes Ø 2 cm väike valgekooreline sibul. Kasutatakse hoidistamiseks.