till

Till pärineb algselt Vahemere äärest, ent praegu kasutatakse seda peamiselt Põhja- ja Ida-Euroopas, eriti Skandinaaviamaades (inglise keeles kutsutakse tilli mõnikord "rootsi peterselliks" või "vene peterselliks"). Liigist ja kasvukohast olenevalt kasvab till 30-100 cm kõrguseks. KUIDAS KASUTADA? Värskendava aroomi ja meeldiva maitsega till on Eesti üks armastatumaid maitsetaimi. Till sobib nii kala-, taime- kui liharoogade maitsestamiseks. Tilliõisikud sobivad hästi kurgikonservidesse. MIDA SISALDAB? Vitamiine, mineraalaineid, kiudaineid, makro- ja mikroelemente. Sarnaselt petersellile on ka tillis organismile soodne kaltsiumi ja fosfori vahekord. MIKS KASULIK? Parandab söögiisu, soodustab seedimist, on rahustava toimega. Till võimaldab maitsestamisel piirata keedusoola hulka, mistõttu on till kasulik eelkõige lastele ja südamehaigetele. KUIDAS SÄILITADA? Till on kõige parem värskelt kasutatatuna, kuid säilitab oma hea maitse ka kuivatatult, samuti soolatuna ja sügavkülmutatult. Sobib valmistada ka äädikahoidist ning õlitõmmist. Kasutatakse ka tilliseemneid.