Metsaseenepirukas

Mina kasutasin selle piruka valmistamiseks kollakaid kukeseeni e. lehterkantarelle, aga sobivad ka tavalised kukeseened või mõned muud kupatamist mittevajavad seened.

Kogus
kaheksale kuni kümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

Pärmitainas:

3 dl sooja vett (u 42 C)

1 tl soola

1 tl suhkrut

500 g nisujahu

1 pakk kuivpärmi

1 dl õli (nt kodumaist rapsiõli)

Seenetäidis:

500 g tavalisi või kollakaid kukeseeni e. lehterkantarelle

300 g riivitud porgandit (u 3 tk)

100 g sibulat (1 suurem sibul)

4 sl hapukoort

suur peotäis hakitud värsket tilli

soola ja musta pipart

Määrimiseks:

muna

Valmistamine

Sega kausis soe vesi, suhkur, sool, siis lisa kuivpärmiga segatud jahu ning sõtku ühtlaseks. Sõtkumise lõpupoole lisa õli. Kata tainapall puhta köögirätikuga ning lase soojas tuulevaikses kohas umbes tund aega kerkida.
Täidise jaoks haki seened ja sibul peeneks, riivi porgand jämedalt.
Kuumuta suurel pannil veidi õli, lisa sibul, seened ja porgand, maitsesta vähese soolaga ning kuumuta umbes 5 minutit, kuni sibul ja porgand pehmenema hakkavad.
Tõsta pann tulelt ning lase segul jahtuda. Siis sega juurde hakitud till ning hapukoor ning maitsesta soola-pipraga.
Sõtku kerkinud pärmitainas kergelt jahusel laual õrnalt läbi, siis rulli õhukeseks ristkülikuks. Kata umbes pool tainaplaadist seenetäidisega, siis tõsta teine tainapool peale.
Tõsta pirukas ettevaatlikult küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning lase veerand tundi kerkida.
Pintselda pealt munaga ning küpseta 200-kraadises ahjus 25-30 minutit, kuni pirukas on pealt kuldne.

Retsept on väikeste mugandustega Mari-Liisi blogist "Siit nurgast ja sealt nurgast" (metsaseene-porgandipirukas). Porgandeid polnud ma varem pärmitainast seenepiruka täidisesse lisanud, nii et siinkohal suur aitäh Mari-Liisile hea idee eest!
LISA KOMMENTAAR

Mariliis
postitatud 20.09.2009 15:40

See on väga maitsev pirukas!