3 dl sooja vett (u 42 C)
1 tl soola
1 tl suhkrut
500 g nisujahu
1 pakk kuivpärmi
1 dl õli (nt kodumaist rapsiõli)
Seenetäidis:500 g tavalisi kukeseeni või lehter-kukeseeni või kollakaid kukeseeni
300 g riivitud porgandit (u 3 tk)
100 g sibulat (1 suurem sibul)
4 sl hapukoort
suur peotäis hakitud värsket tilli
soola ja musta pipart
Määrimiseks:Sega kausis soe vesi, suhkur, sool, siis lisa kuivpärmiga segatud jahu ning sõtku ühtlaseks.
Sõtkumise lõpupoole lisa õli. Kata tainapall puhta köögirätikuga ning lase soojas tuulevaikses kohas umbes tund aega kerkida.
Täidise jaoks haki seened ja sibul peeneks, riivi porgand jämedalt.
Kuumuta suurel pannil veidi õli, lisa sibul, seened ja porgand, maitsesta vähese soolaga ning kuumuta umbes 5 minutit, kuni sibul ja porgand pehmenema hakkavad.
Tõsta pann tulelt ning lase segul jahtuda. Siis sega juurde hakitud till ning hapukoor ning maitsesta soola-pipraga.
Sõtku kerkinud pärmitainas kergelt jahusel laual õrnalt läbi, siis rulli õhukeseks ristkülikuks. Kata umbes pool tainaplaadist seenetäidisega, siis tõsta teine tainapool peale.
Tõsta pirukas ettevaatlikult küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning lase veerand tundi kerkida.
Pintselda pealt munaga ning küpseta 200-kraadises ahjus 25-30 minutit, kuni pirukas on pealt kuldne.
Retsept on väikeste mugandustega Mari-Liisi blogist "Siit nurgast ja sealt nurgast" (metsaseene-porgandipirukas). Porgandeid polnud ma varem pärmitainast seenepiruka täidisesse lisanud, nii et siinkohal suur aitäh Mari-Liisile hea idee eest!
Metsaseenepirukas
Mina kasutasin selle piruka valmistamiseks kollakaid kukeseeni e. lehterkantarelle, aga sobivad ka tavalised kukeseened või mõned muud kupatamist mittevajavad seened.