häid kupatamist mittevajavaid seeni - näiteks
kuuseriisikaid või kukeseeni või kivipuravikke
Marinaad:1 l vett
2 sl soola
3 sl suhkrut
1 sibul
1 porgand
5 tera musta pipart
2 tera vürtspipart
3 sl 30% äädikat
Keeda vett soola ja suhkruga umbes 3 minutit. Lisa kooritud porgandi- ja sibularattad. Keeda need poolpehmeks (2-3 minutit), siis lisa vürtsid. Tõsta pott tulelt ja lase marinaadil tõmmata.
Pane puhastatud kukeseened, kuuseriisikad ja kivipuravikud marinaadi sisse ning keeda 5-10 minutit. Lisa äädikas ja keeda veel mõni minut.
Tõsta seened vahukulbi abil purkidesse, vala peale keev marinaad. Sulge purgid õhukindlalt.
Retsept on mugandatud Maalehe raamatust "Eesti rahvusköök" vastavalt Manni juhtnööridele (algretseptis 4 sl soola ja 7 sl suhkrut). Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa.
Täna avasime purgi pidulikult. Maitsega on see lugu, et pea tulisoolased on. Peaks nii 2 spl soola olema.
Siin retseptis ongi 2spl soola...
Jah, LIIGA soolased. Panin kahjuks kuhjaga veel need supilusikad. Mu arvates mul on dessertlusikad, seetõttu panin veel kuhja peale. Kahju, et kommentaare enne ei lugenud.
Mina tegin selle retsepti järele ja tulid väga head :P Kui alguses tundus, et mis nali see on, et suhkrut rohkem kui soola, siis peale äädika lisamist oli kõik :P Mina panen alati palju porgandit ja sibulat - esiteks hea mahutäide purkides kui seeni vähe ja pealegi on need nii nämmad marineerudes :P
Paar päeva tagasi avasin purgi ja mmmmmmm... kui maitsvad :)) Täna proovin ka riisikatega
mina panin soola ja äädikat pea topelt rohkem kui mann. mul olid pestud seened, mis annavad kõvasti vett välja ja teevad marinaadi lahjemaks.
Eile tegin täpselt selle retsepti järgi, lisasin veel paar nelki ja vürtsi ja nii maitsvad, et ..... söö lõhki :)
Tegin ka päris mitu korda selle retsepti järgi ja lisasin iga kord vürtsi, pipart ja nelki enam kui poole rohkem. Ilma tundus veidi liiga lahja. Aga eks see ole täiesti maitse asi.
päris head
Mis võib viga olla kui tekib marinaadi seismisega hägu? Kaane, purgid 100 kraadisest ahjust, marinaad keevalt purki. Või kerge hägu on ok?
Kui on puravik sees,võib marinaadi hägusaks võtta küll.Maitset ei mõjuta,ehk on veel paremgi...
Ka minul läksid kukeseened häguseks. Ometi on hea kelder. Algul tekib purgi põhja hall viirg, mis viitab käärimisele purgis! Purgid nõudepesumasinat ja keetsin kauem, kui retseptis, sest hulk oli palju suurem ...
Jodeeritud sool teeb ka häguseks.Kõige parem on meresool!
Lisasin oma maitse järgi 2-3 spl suhkrut ja 2 spl äädikat rohkem. Tuleb maitsvam. Ahjaa lisasin loorberi (kuna kodus oli juba otsas-poodi ei viitsinud minna) asemel kaneelikoore. Oeehh kui hää tuleb.
Minu pere lemmikud :P väga head tulid, lisan 1/2 sl äädikat veel juurde :)
<p>Marinaadi tegin retsepti järgi muidu, aga musta pipart panin rohkem ja nelki panin ka. Vürtspipart ei pannud, kuna seda mul polnud. Porgandit ja sibulat panin ka palju rohkem kui retseptis, juhindudes siia lisatud kommentaaridest.</p> <p>Kuna üks purk jäi poolikuks, siis täna tegin selle mekkimiseks lahti ja no jube head on! Tõesõna, superluks, minu arvates olid maitsed väga hästi tasakaalus :)</p>
Kui tahad UHEKS aastaks siis jah aga kaheks või kolmeks aastaks siis ei säilu .Kuna on sibul ja suhkur,msi ei säilu ule aasta
Endel, aga hoidiseid tehaksegi ju aastaks. Järgmisel aastal juba uued värsked kukekad, siis teed uued hoidised..
Endel - ära aja möga, suhkur ei aja midagi halvaks, pigem on suhkur konservant. Kui on korralikult tehtud siis ei sega ka sibul. Märksõnadeks on hügieen köögis ja õiged temperatuurid.
muidugi on soolane
Väga mõnusad kukekad said ;-)
Kuna olen algaja ja tegin seda marinaadi esimest korda, siis jäi mulle väikseks takistuseks seente kogus( pole märgitud palju seeni 1L marinaadi kohta) siis keetsin liiga palju marinaadi ja seeni tuli vähe. Ehk oleks hea kui oleks märgitud ka seente kogus minu suguste algajate jaoks :)
Panin soola ära ja siis lugesin kommi, eks paistab...
Ramliv, kõik on korras, 2 sl soola ongi õige kogus. Retsept, mida me alguses timmima hakaksime, oli 4 sl soolaga ja see oli liiast.
Rumal küsimus.kas peensoola või jämesoola?
Kindlasti jämesoola.
Olen täna kupatanud 3 x seeni (kitsemampel, kuuseriisikad, mõned pilvikud). Nii igaks juhuks. Kas soola, suhkru, äädika kogused peaksid muutuma? Kas võin mamplid kokku ühte purki panna või pigem eraldi? Olen vanasti küll seeni marineerinud, aga nüüd saavad enne otsa, kui purki saavad :)
Miks sa kupatad kitsemampleid ja kuuseriisikaid?! Ok, pilvikutest saan veel aru, kuna neid nii palju erinevaid sorte ja ei pruugi teada, millised täpsemalt on otse pannile...aga justnimelt teised? Need ju puha otse-pannile-seened! Aga kui juba, siis juba- paneks kokku :)
Olen teinud selle retsepti järgi. Kõige rohkem meeldib, kui kukeseened on koos kuuseriisikate ja porgandiriisikatega.
Aastaid juba selle järgi teinud. Pähe kulunud retsept. Selline, klassikaline, sobib peaaegu kõikide seente jaoks. Osa mida vaja kupatada, lihtsalt kupatad ära ja teed edasi sama retsepti järgi.
Ma kasutan kõikide jaoks seda ja panen 1spl äädikat juurde kuna meeldib äädikasem. Selle retseptiga on alati head seened!
Marineeritud kukeseened või kuuseriisikad
Sama retsepti järgi võib marineerida ka kukeseeni ja kivipuravikke. Marineeritud seened on iga pidulaua ehteks ja maitsev sakuska.