250 g odrakruupe
1 sl oliiviõli
1 hakitud sibul
400 g kukeseeni või šampinjone
200 g muskaat- või keegelkõrvitsakuubikuid
0,5 tl kuivatatud salveid või paar värsket salveilehte
0,75-1 l kana- või köögiviljapuljongit
50 g võid
25 g riivitud kõvemat juustu, nt Västerbottensost, Forte või Parmesan
soola ja musta pipart
Pane odrakruubid eelmisel õhtul külma veega likku.
Kui kasutad soolatud kukeseeni, siis leota neid mõned tunnid külmas vees. Külmutatud seened tuleks esmalt sulatada. Nõruta hoolega! Värsked seened puhasta lihtsalt ära.
Kuumuta potis õli, lisa hakitud sibul ja prae 5 minutit. Lisa küüslauk ja prae vel paar minutit. Lisa seened ja kõrvitsakuubikud, kuumuta mõned minutid, kuni seened on pehmed.
Lisa leotatud ja hoolega nõrutatud kruubid. Maitsesta soola, pipra ja salveiga, sega läbi. Lisa umbes pool liitrit kuuma puljongit, sega ja kuumuta keemiseni. Alanda kuumust ning hauta tasasel tulel aeg-ajalt segades, kuni kruubid on pehmed.
Lisa vastavalt vajadusele puljongit juurde! Klopi juurde või ja umbes pool riivitud juustust. Maitsesta vajadusel veel soola ja pipraga ning serveeri ülejäänud juustuga.
Retsept ilmus ka ajakirjas Pere ja Kodu, pildi tegi Hele-Mai Alamaa.
Odrakruubid seente ja kõrvitsaga
Orsoto on moodne sõna risotolaadsete odrakruubiroogade kohta ja siin on odrakruubid kokku pandud kukeseente ja muskaat- või keegelkõrvitsaga.