Soovitame alustada millegi erksa ja pilkupüüdvaga! Näiteks suvikõrvitsalõõtsa, särtsaka suvikõrvitsasalati või suvikõrvitsatortiljadega. Praetud suvikõrvits ürdi-küüslaugumarinaadis on kommentaaride põhjal oivaline roog, millest isu täis ei saagi! Proovi veel suvikõrvitsa carpacciot ja suvikõrvitsa-suitsujuustusuppi. Kindlasti üllatud, kui maitsev on lihtne suvikõrvitsasalat, mida kutsutakse “liba-kartulisalatiks”. Nami-Namis on ka retsepte õite valmistamiseks, vaata täpsemalt SIIT!
Küpseta seda lihtsat põhjata vormipirukat, mis sobib hästi piknikule või lõunasöögikarpi. Kuna on ka kukeseene- ja tomatihooaeg, proovi õhulist suvikõrvitsa-kukeseenepirukat ja lehttainapirukat tomati, suvikõrvitsa ja sinihallitusjuustuga. Mitte mingil juhul ei tohi küpsetamata jätta Nami-Nami kõige popimat juustu-suvikõrvitsapirukat, sest see viib lihtsalt keele alla! Kui keel siiski alles jääb, tasub suhu pista üks tükike suvikõrvitsa-fetatäidisega banitsa-pirukat ja teine tükike estragoni-suvikõrvitsapirukast.
Suvikõrvitsast saab tõeliselt maitsvaid kotlette. Nii arvavad ka need, kes suvikõrvitsat üldse ei söö. Inimkatsed on kinnitanud, et näiteks hakkliha-suvikõrvitsakotletid maitsevad nii lastele kui ka meestele. Lihaarmastajad ei pea pettuma, kui proovivad vahelduseks kukeseene-suvikõrvitsa või halloumi-suvikõrvitsakotlette. Türgi suvikõrvitsapannkoogid fetajuustuga on mõnusalt maitsekad, aga kartuli-suvikõrvitsakotlettidele võid maitseainete osas ise julgelt ja loominguliselt läheneda.
Pastasõbrad lihtsalt peavad proovima seda kreemjat peekoni-suvikõrvitsakastet ja palju kiidetud suvikõrvitsalasanjet! Kreemisusega ei jää sugugi alla suvikõrvitsa-kukeseenekaste ega suvikõrvitsa-leeskputkekaste makaronidele. Kodune ja värvikirev suvikõrvitsa-hakklihakaste sobib lisaks makaronidele suurepäraselt ka keedetud kartulitega.
Suvikõrvitsanuudlid (ingl. k. zucchini noodles e. zoodles (US) või courgetti (UK)) on üks võimalikest nuudliasendajaist erinevate süsivesikuvaesete ja gluteenivabade dieetide korral. Läätsehautisega suvikõrvitsanuudlite retsept sisaldab rohkelt kasulikke kiudaineid ja tervislikke köögivilju. Proovi ka tomatite ja pestoga suvikõrvitsanuudleid või suvikõrvitsanuudleid peekoni ja kirsstomatitega. Suvikõrvitsanuudlid Primavera maitsevad nagu Itaalia ja suvikõrvitsanuudlitega Som Tam lendad otse Taisse.
Kas saab veel lihtsam olla - suvikõrvits pikuti pooleks, seemned välja, täidis sisse ja ahju? Kõige klassikalisem variant on hakkliha ja rohke maitserohelisega täidetud suvikõrvitsad. Kui tahad midagi erilisemat, siis tee näiteks suvikõrvitsalootsikuid krevettide ja kodujuustuga või tuunikalaga täidetud suvikõrvitsat. Mõnusa maitseelamuse annavad kindlasti ka amatriciana-kastme või sinihallitusjuustu ning konservmaisiga täidetud suvikõrvitsad.
Kui sööjate hulgas leidub pirtsutajaid, siis vea neid ninapidi ja peida suvikõrvits koogi sisse! Sellest šokolaadi-suvikõrvitsakeeksist, hõrgust kabatšoki-šokolaadi koogist ja maitsvast pähklitega suvikõrvitsakoogist juba nii lihtsalt suvikõrvitsat ei tuvasta. Tõenäoliselt läheb õnneks ka toorjuustuglasuuriga suvikõrvitsatordi ja meie ülipopi sidruni-suvikõrvitsakeeksiga, eriti kui kasutad nendes retseptides kollase koorega suvikõrvitsaid. Soolase austajatele küpseta aga hoopis mahlast suvikõrvitsa-kukeseeneleiba.
Valmista suvikõrvitsa-tomativormi või suvikõrvitsa-fetavormi, mis passivad hästi grillitud liha juurde, ent sobivad ka iseseisvaks köögiviljaroaks. Proovi suvikõrvitsavormi valge kastmega, mis on maitsev moussaka-stiilis vormiroog. Suvikõrvitsagratään ja suvikõrvitsarullivorm on lausa piduliku moega, sest roa valmistamiseks on vaja suvikõrvits juurviljakoorijaga elegantseteks õhukesteks laastudeks viilutada.
Katseta suvikõrvitsatoite ka külaliste peal. Ole mureta, kindlasti süüakse kõik ära! Keera näiteks õhukesed suvikõrvitsalaastud maitsvateks rullideks, mis täidetud kitsejuustuga või ürdiste mozzarellapallidega. Küpseta mahlaseid pestokattega suvikõrvitsaviile või vahvaid kartuli-suvikõrvitsakroketeid. Põhjaka mõisa suvikõrvitsa-juustuampse võid valmistada nii ahjus kui grillil.
Kui suvikõrvits väga võimust võtab, siis tuleb ta lõpuks ikkagi purki pista! Keeda kuldkollast sidruni-suvikõrvitsamarmelaadi, mida on lausa kuulsa sidrunivõide (lemon curd) lahjemaks versiooniks nimetatud. Ka ingveri-kabatšokimarmelaad on sidrunist särtsakas. Mojito-moosi peab juba ainuüksi ägeda idee pärast katsetama! Ja loomulikult saab suvikõrvitsat marineerida nagu kurki, vaata näiteks seda marineeritud suvikõrvitsate retsepti. Peipsiveere suvikõrvitsaikra sobib hästi põhiroa kõrvale või hoopis supileeme sisse.
Artikkel ilmus 23. augustil 2022. aastal.
Suvikõrvitsa-sidrunikeeks on selle aasta avastus ja quiche'i sisse läheb suvikõrvits kenasti nii täiteks kui kaunistuseks.