1 kg saledamaid rullkõrvitsaid
soola ja musta pipart
3 sl hakitud värsket basiilikut
6 sl hakitud värsket peterselli (soovitatavalt siledalehist)
3 peenelt hakitud küüslauguküünt
5 sl külmpressitud oliiviõli
2 sl veiniäädikat
Pese rullkõrvitsad, lõika otsad maha. Lõika umbes 5-6 mm viiludeks. Tõsta suurele sõelale, puista peale umbes supilusikatäis soola ning sega läbi. Lase 30 minutit tõmmata, siis loputa kiiresti ning jäta köögipaberile või -rätikule tahenema.
Kuumuta suurel praepannil õli, lisa umbes pool suvikõrvitsaviiludest ja prae mõõdukal kuumusel u 10 minutit, kord-kaks suvikõrvitsaviile pöörates, kuni need on kergelt kuldsed.
Suvikõrvitsa praadimise ajal haki küüslauk, petersell ja basiilik peenelt, sega omavahel.
Tõsta praetud suvikõrvitsaviilud vormi, puista peale umbes pool ürdi-küüslaugusegust ja maitessta musta pipraga. Nirista peale veidi veiniäädikat.
Prae ülejäänud suvikõrvits samal moel rohkes oliiviõli, siis lao vormi ning maitsesta ürdi-küüslaugusegu, musta pipra ning veiniäädikaga.
Lase toatemperatuuril 30 minutit kuni 2 tundi maitsestuda. Serveeri toatemperatuuril. Kui midagi üle jääb, siis pane kinnises karbis külmkappi.
Retsept on mugandatud Leah Koenigi raamatust Modern Jewish Cooking (2015, Chronicle books)
Mina tegin neid eile õhtul, aga lisandiks oli lihatomat hapukoore-majoneesi-küüslaugu kaste peal :) Eriti šeff on nii :)
Meie peres oli see retsept mingis variatsioonis tuntud juba 70ndatel: ema paneeris imeõhukesed kõrvitsaviilud jahus, siis praadis õlis, vahele pani hakitud küüslauku ja tilgutas äädikat. Ja siis seisid mõnda aega. See oli ainus moodus, kuidas isa nõustus kabatšokki sööma :)
Tegin järgi ja väga hea sai.
Iseenesest ei pea viile isegi õlis praadima, piisab ka ilma õlita grillimisest triibulisel malmpanni. Veiniäädika asemel võib sidrunimahl olla.
Ma jätaks ka õli vahele ja kasutaks grillpanni.
Tegime ja maitseb oivaliselt! Teeme veel :)
Ma millegipärast ikka panen igal kevadel ühe suvikõrvitsa maha ja ühel hetkel on seda liiga palju. Ise ma seda eriti ei armasta. Aga selle retsepti järgi tehtud suvikõrvits sai tõesti mega hea ja kadus laualt ruttu. Nagu retseptis öeldud, kui midagi üle jääb, pane külmkappi. Ei jäänud. </br> Kuna mul basiilikut ei olnud, asendasin selle tilli/peenestatud mustsõstre lehtedega. Veiniäädikat ka polnud. Asendasin äädikas/vesi pooleks.
Suvikõrvits ürdi-küüslaugu marianaadis on nüüd järgi proovitud ja tõesti on väga maitsev. Tegin küll retseptist natuke erinevalt. Tükeldasin suvikõrvitsa ja panin soolaga köögipaberile. Sel ajal tegin valmis marinaadi: küüslauk, petersell, basiilik, tšillihelbed, sool, õli ja valge veiniäädikas. Segasin marinaadi komponendid segi ja jätsin seisma. Kuivatasin suvikõrvitsa ja praadisin ära ning segasin marinaadiga segamini ja jätsin u 20 minutiks soojahoidvasse nõusse seisma, kuna tahtsin soojalt süüa.
Teen praegusel kõrvitsaajal seda rooga selle retsepti järgi vähemalt üle päeva ja ikka pole isu täis saanud! Tuba on mõnusat lõhna täis, kui roog maitsestub, tõeliselt super retsept!
Praetud suvikõrvits ürdi-küüslaugumarinaadis
Rohkes oliiviõlis praetud suvikõrvitsaviilud laotakse kihiti küüslaugu-ürdiseguga ning jäetakse maitsestuma. Tulemuseks on väga mõnus köögiviljaroog.