1,5 kg riivitud suvikõrvitsat
200 g tomatipastat
85 g suhkrut (1 dl)
0,5 dl õli
1 sl soola
2-3 seemnetest puhastatud ja hakitud tšillikauna
6-7 riivitud või purustatud küüslauguküünt
värsket tilli
värsket peterselli
purustatud koriandriseemneid
0,5-1 sl 30% äädikat
1 tl purustatud musta pipart
Riivi suvikõrvitsad ning keeda neid umbes 15 minutit vaiksel kuumusel, et vedelik eralduks. Lisa tomatipasta, küüslauk, sool ja suhkur ning hakitud ja seemnetest puhastatud tšillipipar. Soovi korral ka äädikas. Keeda 20–30 minutit. Lisa veel jahvatatud must pipar ning soovi korral endale meelepäraseid ürte. Kontrolli maitseid, vajadusel lisa soola-suhkrut ja haput maitset. Kalla steriliseeritud purkidesse ning kaaneta.
Toidublogija Tuuli Mathiseni retsept ilmus ajalehes Postimees (11.8.2018). Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse.
Peipsiveere suvikõrvitsaikra
Särtsakas salat sobib hästi põhiroa kõrvale või kuuma supileeme sisse.