Heade ilmade korral valmivad paljudel aiamaadel köögiviljad kiiremini, kui neid toiduks ära tarvitada jõuaks - pidevalt on tunne, et peab lahendama näiteks suvikõrvitsa- või lehtpeediuputust. Sügise saabudes saab korraga valmis palju porgandeid ja peete ning kui kõrvitsate koristamise aeg käes, on järsku vilju rohkesti. Õnneks säilivad enamik põllusaadusi keldris/sahvris veidi kauem ja seega saab neid toiduks järk-järgult kasutada.
Porgandikooki on söönud ilmselt enamik Nami-Nami lugejaid. On see ju selline klassikaline mahlane kook, mida paljudes kohvikutes pakutakse. Nami-Namis on väga mõnus kihilise porgandikoogi retsept, mis kindlasti järeleproovimist väärt! Mõnus on ka see porgandi-kohupiima plaadikook. Safranilisand ja toorjuustuglasuur teevad selle porgandikoogi pidulikuks, mistõttu sobib see hästi näiteks järgmisele peole kaasavõtmiseks. Datlite ja porgandi kooslus annab hea mahlasuse ja niiskuse, seega on kook väga mõnus just järgmisel päeval. Kes aga muffineid küpsetada armastab, võiks proovida ka porganditega muhvikesi – apelsiniga maitsev kooslus!
Punapeet on maitsev ja kasulik köögivili, mis roogadele imetoreda roosa jume annab. Küpsetistes on ta sageli paari pandud šokolaadiga, mis peedi maitset varjutab – nii ei jää peedi maitse tunda, aga kook jääb niiske. Need maitsvad peedi-šokolaadiruudud ei jää millegi poolest alla klassikalistele brownie-koogikestele, proovi ja veendu ise! See rosinatega peedikook on mõnusalt mahlane, huvitava maitsenüansi annab nelgi lisamine. Siin koogis saab ära kasutada keedetud peeti – retsept. Ingveriga maitsestatud koogis ei ole šokolaadi, aga ei pea muretsema, tugevat peedimaitset koogile ei jää!
Ka suvikõrvits sobib kenasti küpsetistesse. See sidruniga suvikõrvitsakeeks on Nami-Nami retseptikogus väga populaarne retsept ja selle keeksi kujul on küll kõik lapsed (ja täiskasvanud) nõus suvikõrvitsat sööma! :) Veidi vähem populaarne on šokolaadiga suvikõrvitsakeeks, mis tegelikult samamoodi väga maitsev on. Ja kui suvikõrvitsahooajal on vaja torti küpsetada, siis palun – maitsva ja kauni tordi saab suvikõrvitsatega teha. See veidi "saiasem" suvikõrvitsakook näeb kaunis välja ja saab mõnusa aroomi kaneelilt. Ka selles koogis on lisatud kaneeli ning veel muskaatpähklit, mis kokku annab kergelt jõuluhõngulise koogi.
Kõrvits annab küpsetistele imeilusa kollase värvi, eriti, kui kasutada muskaatkõrvitsat. Mulle see kollane jume väga meeldib, seetõttu olen näiteks kõrvitsasaia igal sügishooajal mitu korda küpsetanud! Korduvalt on ette tulnud ka maailmaklassikast tuleneva kõrvitsapiruka küpsetamist. Kindlasti tasub proovida ka neid kõrvitsaga šokolaadiruute, mis analoogsed brownie-koogikestega. Keeksisõbrad võiksid proovida seda ingveriga kõrvitsakeeksi, särtsu täis! Hästi põnev on see itaaliapärane kõrvitsakook, mis maitsestatud sukaadi ja sidruniga ning sisaldab rosinaid ning mandleid. Klassikaliste kohupiimavormide austajad hindavad sügishooajal kindlasti ka seda kõrvitsavormi.
Ka kartul kõlbab koogi sisse! Erinevalt eelpool toodud põllusaadustest, ei anna kartul küpsetistele niiväga niiskust, vaid sidusust, asendades nii küpsetistes jahu (kas osaliselt või täielikult). Näiteks selles 1930ndatel loodud kartuli-kohupiimakoogis ei ole üldse jahu vaja, mistõttu sobib see kook ka gluteenitundlikkele inimestele. Samamoodi jahuvaba ning sidruniga maitsestatud on see Marika Blossfeldti raamatus "Looduslik toit. Ehe ja tervendav" olev kook. Hästi põnevad on ka need pisikesed täidetud pannkooke meenutavad kartulirullid. Täidiseks saab kasutada enda lemmikmoosi!
Nami-Namis on veel mõned väga põnevad köögiviljadega kookide retseptid. Näiteks siin šokolaadikoogis annab mahlasuse hapukapsas – tasub proovida! Kes soovib rohelist magusat kooki küpsetada, proovigu aga neid spinatimuffineid või neid toredaid piparmündiga maitsestatud kurgikooke!
Kõrvitsa keeksi olen teinud (uuema aja idee ju) ja porgandikook on ju juba me vanaemade aegne küpsetis.
Porgandit, suvikõrvitsat, kõrvitsat ja kurgikeeks on super :-)
Porgandikook on üks lemmikkooke ning peedi-šokolaadikooki olen ka erinevate jahude jms-ga proovinud - alati on sööjatele väga maitsenud. :)
Kòrvitsat, punast peeti, porgandit. Hapukapsaga olen ka teinud- oli väga hea. :) </br> Üks retsept on bataadiga aga seda ei ole jõudnud veel katsetada.
Ma pole magusa koogi sees sibulat ja küüslauku katsetanud ;) </br>Peet, pastinaak, lillkapsas, oad-herned, porgand, hapukapsas, spinat, kartul, kõrvitsalised- need on tänapäevane klassika :P
Kõrvitsapüreest olen küpsiseid teinud ja sidruni suvikõrvitsa keeksi olen teinud