Šokolaadi-peedikook

Šokolaadi-peedikook kõlab esialgu küll võõrastavalt, ent Austraalias on see väga populaarne kook. Peedikoogi idee on sama, mis porgandikoogil - aedvili teeb koogi mahlaseks ja naturaalselt magusaks.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

180 g nisujahu

75 g kakaopulbrit

2 tl küpsetuspulbrit

250 g suhkrut

250 g keedetud peeti

3 suurt muna

2 dl maisiõli või rapsiõli

1 tl vanilliekstrakti

100 g hakitud tumedat šokolaadi

Serveerimiseks:

tuhksuhkrut

Valmistamine

Sõelu kaussi kakaopulber, jahu ja küpsetuspulber. Lisa suhkur. Pane kõrvale.

Püreesta peedid köögikombainis. Lisa ükshaaval munad, seejärel vanilliekstrakt ja õli ning sega ühtlaseks.

Tee kuivainete keskele lohk ning kalla sinna peedipüree. Sega õrnalt läbi, siis lisa hakitud šokolaad ning sega uuesti läbi. 

Kalla tainas võitatud 20 cm koogivormi. Küpseta 180-kraadises ahjus 50-60 minutit, kuni koogi keskele torgatud varras puhtaks jääb.

Peale ahjust väljavõtmist lase koogil vormis 15 minutit jahtuda. Siis võta kook vormist välja ja lase restil jahtuda. Enne serveerimist puista peale tuhksuhkrut.

Nipid ja soovitused:

  • Kui kook liialt pruunistuma kipub, kata pealt fooliumiga umbes poole küpsetamise ajal.
  • Peedikook ei kerki väga palju ning ilmselt lõheneb pealt. 

Loe veel:

Retsept on austraalia autori Jill Dupleixi raamatust "New Food" (1983, Chocolate beetroot cake). Juuresolevad fotod saatis kasutaja Thredahlia.

LISA KOMMENTAAR

Thredahlia
postitatud 19.06.2008 12:39

Kook oli super ja läheb kordamisele

Sidrunisorbett
postitatud 02.07.2008 20:56

Sellist kombinatsiooni peab ise proovima ja nüüd ma lõpuks sain selle tehtud.</br> Kook tuli tõesti hea, aga jäi veidi kuiv, sest ma koonerdasin õliga ja suhkrut panin ka tsipa vähem.</br> Järgmine kord võiks peeti rohkem panna, et kook mahlasem tuleks ja peedi maitse aimatav oleks, praegu kadus see täielikult ära.</br>

Eva
postitatud 21.08.2008 22:33

Tegin ka täna peedi-šokolaadikooki, Thredalia koogiretsepti kogustega (s.t pisut suuremad kui siinses retseptis)!</br> Mulle maitses ja teistelegi, k.a nendele, kes alguses koogi nime kuuldes nina kirtsutasid. :)</br> Kook tuleb ilus paks, minu ahjus küpses tunni ajaga kenasti ära. Tegin Thredalia retseptist erinevalt seda, et õli asemel kasutasin 2 dl ulatuses sulavõid (185 g-ne pakk) ja siis lisaks 1 dl õli. No mõtlesin, et mis kook see ilma võita on. Samuti lisasin tumeda šokolaadi tükke, mis olid koogi sees väga mõnusad.</br> Kook on ilusat värvi (punakas!), peedi maitset pole tõesti tunda. </br>

Gegegerda
postitatud 23.08.2008 08:02

Nii hea kook. Mina panin koogi sisse lihtsalt riivitud peedi ja tuli ka imehea ja väga mahlane. Soovitan kõigile!

Berit
postitatud 23.11.2008 09:52

Täna õhtul võtsin asja ette ja tegin ära! :)</br> Kahjuks pilti ei saa teha, kuigi tahaks, sest see näeb tuhksuhkruga üleraputatult tõesti kena välja aga ei ole fotokat momendil.</br> Maitse poolest ootasin natuke enamat, kuid meeldis siiski.</br> Ainuke, kellele ei maitsenud, oli ema, sest natuke teine maik oli siiski juures, kuigi peeti ta ära ei tuntud ja oli tõesti üllatunud, kui seda talle ütlesin.. </br>

Frieda
postitatud 31.01.2009 17:24

Kuigi see kook maitses hästi (ja köögiviljavihkajatele - üldsegi mitte punapeediselt), siis tuleb tunnistada, et ma olen õige pisut pettunud - väljanägemine oli ikka pisut parem kui maitse. Aga ma usun, et see on suuremalt jaolt minu isiklik kiiks, sest šokolaadikoogid ei ole ikkagi mu suurimad lemmikud.</br> Objektiivselt võttes oli šokolaadisust ju piisavalt ja tekstuur küll võrdlemisi pudisev, aga siiski mitte kuiv.</br>

Katrin
postitatud 20.10.2009 17:54

Lisasin toore riivitud peedi et tekstuur oleks mahlasem. Suhkrut panen teinekord tsipa vähem. </br>Hea kook ja hea võimalus köögiviljavihkajatele kasulikke aineid sisse sööta.</br>

Kati
postitatud 29.10.2009 17:55

Väga hea kook:)Nagu porgandikookki, sobib seegi ideaalselt tortide tegemiseks.

triinp
postitatud 21.03.2010 22:10

Ma tegin ka riivitud toore peediga. Natuke kuivavõitu jäi. Täitsa ok, aga mul kordamisele vist ei lähe.

Keiu
postitatud 05.09.2012 16:26

Ma pidin suhkru kogust nähes pikali kukkuma! Niisiis läks koogi sisse 100g suhkrut ning minu meelest oli tainas ülimagus. Hetkel on veel ahjus, seetõttu ei oska valmis toodet veel kommenteerida.

eva
postitatud 30.09.2012 23:00

Ei ole midagi erilist. Oli hea, aga enam ei teeks.

A4
postitatud 19.11.2013 18:33

Kuulge, lõpetagem kakao-kookide nimetamise shkolaadikookideiks, mis? Või vähemalt kasutada jutumärke.</br> Kui ma tahan shokolaadikooki teha, siis ma ei otsi kakaoretsepte. Saan aru, et ka originaalretsepti nimi on eksitav aga ärgem levitagem eksitavat ja teiste aega raiskavat infot. </br> Ehk siis neile, kes teine kord ei teeks - proovige teine kord ikka korraliku tumedama shokolaadiga. 200 gr peaks piisama. Ja siis muidugi peab suhkruga hoogu pidama. </br>Peedi kohta küll tõesti niipalju, et mingit mõtet pole seda keeta. Kõige peenema riiviga saab toorest peedist imehea täiendus ja sulab ilusti koogi sisse ära. Söövad isegi peedivihkajad. Aga garantii saan anda ainult shokolaadiga tehtud shokolaadikoogi kohta, kus õli asemel kasutatud võid. Eriti, millel lisaks sulatatud shokolaadile ka terved shokolaaditükid sees. </br>Proovige ja öelge, et teinekord ei tahaks ;)</br>

Kat
postitatud 01.05.2018 09:52

Täpselt minu mõte..Aitäh väljaütlemise eest!

miakrete
postitatud 17.12.2013 00:39

oi, no see oli nii hea! siiski ma natuke muutsin retsepti: panin lisaks kakaole ka umbes 80 gr hakitud šokolaadi sisse, kasutasin täisteranisujahu (kõige suuremad kliid, mis sõelast läbi ei läinud, jäid kasutamata, kuid järgmine kord panen kõik sisse) ning suhkrut panin umbes 180 gr, mis oli täiesti piisav, sest kook tuli ülimahlane ja magus. kindlasti teen veel.

Katz
postitatud 11.06.2016 18:02

Lahe kook!!! ;))

Kaare
postitatud 14.12.2018 09:40

Pigem tihkema olekuga tummine kook. Maitseb hästi.