Kõrvitsasai

Saiatainale lisatud kõrvitsapüree hoiab saia kauem värske ning annab saiale kauni jume.

Kogus
üks suur päts
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Leib/sai
Lisategevused

Koostisosad

800 g puhastatud kõrvitsat

200 g sulatatud võid

2,5 dl piima

1 kg nisujahu

150-200 g suhkrut

2 tl soola

50 g värsket pärmi või 2 pakki kuivpärmi

1 sidruni või apelsini riivitud koor

Valmistamine

Pane kõrvitsatükid vähese veega potti. Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust ning hauta tasasel tulel, kuni kõrvits on täitsa pehme. Tõsta tulelt, lase veidi jahtuda ja siis püreesta.  Sega kõrvitsapüree veidi jahtunud sulavõiga, siis sega juurde külm piim - saadud vedelik peaks olema umbes käesoe. Sega juurde riivitud sidrunikoor. 

Sega suures kausis jahu, suhkur, sool ja kuivpärm. Kui kasutad värsket pärmi, siis mudi see jahusegu sisse hästi peeneks või lahusta väheses käesoojas kõrvitsapüreesegus.  

Sega märg ja kuiv segu kokku ning sega ja sõtku ühtlaseks pehmeks tainaks. Tainas on üsna pehme! Kata tainas puhta köögirätikuga ning lase soojas kohas kahekordseks kerkida - selleks kulub 1-1,5 tundi. 

Kuumuta ahi 200 °C.

Sõtku tainas kergelt läbi, siis kummuta leivaküpsetusvormi. Lase vormis vel 10-15 minutit kerkida. Siis tõsta küpsetusvorm 200-kraadise ahju alumisele siinile ning küpseta umbes 30-35 minutit. 

Võta sai ahjust välja, määri pealt kergelt võiga ning jäta puhta köögirätiku alla jahtuma. 

Retsept ilmus ka ajakirjas Kodu & Aed. Pildi tegi Juta Kübarsepp

LISA KOMMENTAAR

liilia
postitatud 04.11.2010 10:49

lisasin maitseks vaniljesuhkrut, apelsinikoort ja kardemoni. Väga maitsvad, kollased ja imepehmed saiad. Teen kindlasti teinekordki ja miks mitte täidisega kringliks ;)

Jaanikaant
postitatud 20.10.2011 10:59

Ei jätkugi kohe kiidusõnu, ülimaitsev sai. Tegin väikese suhkrukogusega, et saaks pigem mahe, mitte magus sai.

ErleS
postitatud 23.10.2011 12:38

Mul tuli tainas liiga vedel, pidin jahu juurde lisama. Ehk läks kõrvitsat liiga palju? Aga sai oli maitsev. Veel maitsvam oleks ilmselt mõne magusa täidisega.

Kaz
postitatud 11.10.2015 18:46

Väga hea, pehme sai - ma üldiselt ei ole pärmitaignaga eriti sina peal (tavaliselt ei taha kerkida), aga see õnnestus küll väga hästi. Jahu ma ei kaalunud - panin niipalju kui kulus (ehkki tuleb öelda, et silma järgi üle poole 2 kg pakist kulus ära), jätsin taigna kerkima sellisena, et see veel kleepus käte külge. Aga pärast jahusel laual sain palmikud vormitud küll.

Sigridparts
postitatud 19.03.2017 18:13

Väga lihtne ja maitsev sai, lisan samuti kardemoni. Hea võimalus sügisese kõrvitsahulga kasutamiseks :) </br> Olen ka sügavkülmutanud, kiirel ajal mugav võtta ja külalistele pakkuda.

Helja Pööra
postitatud 05.11.2017 18:39

Tundub tõeliselt hea!☺️☺️

Meessillalt
postitatud 20.09.2018 15:12

See on hea!

Kats
postitatud 03.02.2019 22:31

Kui mul on valmispüreed kõrvitsast, siis mis koguse peaksin seda võtma? Ongi siis 800g?

Pille
postitatud 15.02.2019 13:21

Kats, põhimõtteliselt küll, aga võid ka veidi vähem võtta.

Kodukokk
postitatud 30.10.2019 20:09

Kas sellest kogusest saab ühe saia?

Pille
postitatud 30.10.2019 20:35

Jah, ülal kenasti kirjas, et "üks suur päts". Meie kasutasime nn leivavormi, mis on pikemat sorti. Kui Sul on väiksem keeksivorm, võid küpsetada kaks pätsikest.

Katsetaja
postitatud 25.10.2020 18:14

Kas taigen peabki väga tihkelt kätele jääma. Panin rätiku alla aga küsiks kuidas teistel jäi?

Armi Laasme
postitatud 01.11.2021 08:17

Reedel tegin, hästi suur päts tuli sellest kogusest. Õnneks veel pühapäevalgi täitsa pehme ja hea

Roosi
postitatud 16.01.2022 19:49

Imeline, viib keele alla! Kasutasin muskaatkõrvitsapüreed sügavkülmast.

Siret S.
postitatud 18.10.2023 08:19

See on ülimaitsev ja väga lihtne teha! Pildil koos lambalihast tehtud taginega!