Kõrvitsakook 'Torta di Zucca'

Itaaliast pärit 'Torta di Zucca' ehk kõrvitsakook sisaldab lisaks kõrvitsale veel mandleid, rosinaid ja sidrunisukaadi.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

450 g puhastatud kõrvitsat

150 g võid

näputäis soola

150 g suhkrut

50 g hakitud mandleid

50 g hakitud sidrunisukaadi

1 sidruni riivitud koor

50 g grappas leotatud rosinaid

80 g nisujahu

1 tl (kuhjaga) küpsetuspulbrit

2 muna

tuhksuhkrut

Valmistamine

Lõika kõrvitsa viljaliha kuubikuteks ja hauta võis 10-15 minutit, kuni kõrvits on pehme. Püreesta kõrvits vähese soolaga.

Sega juurde mandlid, suhkur, sidrunisukaad ja riivitud sidrunikoor. Lisa grappas nõrutatud rosinad. Sega hoolega ja lase veidi jahtuda.

Sega juurde jahu ja küpsetuspulber.

Lisa heledaks vahustatud munakollased, viimasena kõvaks vahustatud munavalged.

Vala tainas õlitatud ja küpsetuspaberiga vooderdatud 20-24 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi.

Küpseta 180-kraadises ahjus umbes 1 tund, kuni koogi keskele torgatud puuork jääb kuivaks.

Kummuta kook ettevaatlikult restile jahtuma ja sõelu peale tuhksuhkrut.

Lõika kook viiludeks, serveeri mascarpone, jäätise või creme fraiche'ga.

BBC Food & Drink retsept (Torta di Zucca). Juuresoleva foto saatis kasutaja EVA, kes kirjutab koogist ka Perenaine.ee lehel.

LISA KOMMENTAAR

Tullia
postitatud 29.01.2009 21:32

Päris hea argipäevane kook.

Eva
postitatud 30.01.2009 13:08

Mahlane kook, milles rosinad ja mandlid mõnusalt hamba all krõbisevad. Asendasin sidrunisukaadi ebaküdooniamoosiga ja alkoholi jätsin ka välja. Kaunistasin koogi pealt kodutehtud vanillisuhkruga, mis andis koogile sööma asudes hõrgu lõhna juurde.

Kirsike
postitatud 26.11.2009 20:53

Kook vajus ära :( </br> Maitse oli väga hea, korra isegi kahtlesin, et äkki peabki selline clafoutis' tüüpi olema, aga ega ikka pea küll. Ei teagi, mis valesti läks, ilmselt proovisin küpsust liiga vara :( </br> Proovin kunagi veel, sest maitse oli tõesti hea!

Madli
postitatud 17.03.2010 13:12

Mingist tikuga katsumisest ja nii ja naa küpstetamisest ei ole kasu (lasin antud ajast kauem ja tugevama temp-ga), aga ikka jäi liialt vedel. 75 g jahu ei saagi seda asja mittevedelaks teha. Lisaks ei ole tegemisjuhises öeldud, mida võiga teha. Oma peaga sulatasin selle ära ja segasin teiste ainete hulka. Midagi on selles retseptis valesti. Võiks olla öeldud, milline kokk peab jääma. Eeldan, et see peaks jääma midagi mahlase keeksi taolist. Püüdke ikka natuke paremini seda asja siin kirjeldada. Ports head toorainet läks selle nahka.

Pille @ Nami-nami
postitatud 17.03.2010 14:23

Kulla Madli, retseptis on vägagi kenasti öeldud, mida võiga tegema peab - seda lausa esimeses lauses. Kõrvitsatükid tuleb võis pehmeks hautada ja siis püreestada. Ahjud on väga erinevad. BBC Good Foodi köögis küpses see 180-kraadises ahjus tunni aja jooksul, aga mõnes teises ahjus võib kauem aega võtta. Eks loeb ka see, kui vesine või kuiv kasutatud kõrvits oli. Temperatuuri tõsta ei soovita, siis ikka pigem lihtsalt kauem küpsetada, kuni koogi keskele torgatud puutikk puhtaks jääb (st ei ole enam vedela tainaga koos). Nukker muidugi, et Sinu kook ebaõnnestus.

margit
postitatud 27.03.2010 10:49

Supper, supper hea kook. Täevalik kook võiks selle kohta lausa öelda. Mega suured tänud sulle, et sa selle retsepti siia üles oled pannud. Muahhh

Besee
postitatud 08.12.2010 20:34

Minul oli kõrvits päris vesine, et pidin jahu ikka palju rohkem panema. Küpsetasin pool tundi kauem, kui pidi, aga keskelt päris küpseks ikka ei saanud. Aga maitset kõik kiitsid, nii et väga hea kook!

Besee
postitatud 08.12.2010 20:39

Asendasin ka sidrunisukaadi ebaküdooniamoosiga ja lisasin tavalised rosinad (ei leotanud alkoholis). Ikkagi hea!

Nipitiri
postitatud 02.09.2011 10:06

Polegi veel kiitnud - minu arvates on see <b>väga</b> maitsev kook.

Ruta
postitatud 24.10.2011 12:48

Kuna ma olen üdini umbes-täpselt kokkaja, ja mul pole kaalugi, siis tegin kõike kuidagi mahu järgi arvestades. Palju kõrvitsat läks, seda ei oska küll öelda. Tainas ei tulnud küll vedel, selline nagu ikka selliste 'vala vormi' kookide taignad tulevad. Aga kuna ma ei tea mis on sidrunisukaad ja poes ka ei leidnud seda, siis sidrunikoorest endast jäi justkui funki väheks. Riivisin veel apelsinikoort ka sisse ja pigistasin apelsini ja sidrunimahla mõlemat veidi. Tuli tõesti hea ja mahlane. Järgmisel korral paneks vähem suhkrut. Läheb kindlasti kordamisele sest praegu ju kõrvitsahooaeg.

Helena
postitatud 30.12.2014 18:07

Mul jäi kook nätskeks. Maitse oli väga hea, aga tainas juba tundus väga vedel, lasin küll 15 min kauem ahjus olla (ning ahi oli pöördõhu reziimil), aga ikka jäi selline raske ja märg, mitte kohev ja küpsenud. Võid oli mul küll vähem, milles ma kõrvitsat hautasin, aga ma jälle ei usu, et see väga palju oleks muutnud? Tikuga katsudes tundus küps, ei jäänud kinni, välja võttes veel ka ei saanud aru, et väga oleks nätske, aga ööga vajus alla ja lahti lõigates oli jah selline niiske pannkoogilik sisu. Ei teagi, mida teisiti peaks tegema.

Rubita
postitatud 15.11.2016 17:45

Proovisin 2päeva tagasi seda kooki teha ja rohkem ei proovi. Nii magus nagu lõunamaa maiustused, tükk aega ei taha midagi. Teiseks jäi kook nii vedel, et ühte tervet tükki ei õnnestunud taldrikule tõsta. Oleks pidanud retseptis ikka kirjeldama kui paks peaks tainas jääma.

vanaema
postitatud 23.03.2017 18:47

Mõtlesin, et teen plaadiga ja tegin kaks portsu tainast. olin väga pettunud Mingi plinnis käkk tuli, et lusikaga süüa, rasv vajus alla ja hiljem panin selle paksult kokkupandud paberrätiku peale imbuma, et veidigi seda rasvamöllu vähemaks saada.</br> Süüa kõlbab, hea materjal sees ju, aga see ei ole kook, mingi puding ehk. Jahu peaks rohkem olema vist.