Lisaks soovitame midagi maitsvat või toredat kohalikelt (väike)tootjatelt ja toiduvaldkonna tegijatelt, lisaks mõned jõulused soovitused ka kaugemalt.
Detsembri esimesel päeval soovitasime 2015. aastal Itaalia viigimarjasalaamit, 2016. aastal tšillidest jõulupärga, 2017. aastal õpetasime piparkookidega kingipakke kaunistama, 2018. a jagasime jõulumüsli retsepti ja mullu juhiseid jõululõhna tekitamiseks.
Kui oled glögisõber, siis otsi poest üles populaarne Rootsi Blossa aastakäiguglögi, mis tänavu on münditeelõhnaline: Myntathé
Detsembri teisel päeval oleme soovitanud jõuluvürtsidega küünlaalust (2015), kamapalli- või popkornipärjakesi (2016), brioche-pärga Camembert-juustuga (2017), lameleibu jõhvikate ja kitsejuustuga (2018) ja röstporgandihummust (2019).
Kui oled marmelaadisõber, siis Raplamaal tegutseb väike marmelaaditootja Minna, kelle tootevalikusse lisandusid alles hiljuti Minna mahe õunamarmelaad piimašokolaadis (pildil) ja Minna mahe maasikamarmelaad piimašokolaadis. Sobivad imehästi pühadeperioodil maiustamiseks, külakostiks ja jõuluvana kingikotti!
Detsembri kolmandal päeval on meil jõulukalendris olnud järgmised soovitused: kaunistatud šokolaaditahvlid (2015). juustutäheke jõululauale (2016), verivorsti-lehttainasuupiste (2017), pruunist pakkekotist "piparkoogimaja" (2018) ja jõululaatadele meisterdamiseks sobivat "Rudolfi ninade" ideed:
Kui oled taimetoidu- ja magusasõber, siis toidukirjutaja Eva Pärtel on äsja üllitanud raamatu "Vegani tordid ja koogid" (Perenaise Ärid OÜ, 2020). See on Eva Pärteli kuues kokaraamat, mille kõik tordid ja koogid on veganisõbralikud, gluteenivabad ning ilma valge suhkruta.
Raamatu kirjutamise mõte oli kummutada levinud müüt, et veganikoogid ei ole maitsvad, ütleb Eva, ning väidab, et need küpsetised maitsevad sama hästi nii veganitele kui ka omnivooridele. Retseptides on kasutatud palju eestimaiseid hooajalisi saadusi (nt mustasõstratort valge šokolaadiga, piparmündi-šokolaaditort, mustikavahutort), aga ka eksootilisemat toorainet (matcha-maasika tort, passioni-juustukook).
Retseptides on kasutatud vaid Eesti kauplustes müüdavaid aineid.
Detsembrikuu neljandal päeval oleme soovitanud pomanderi tegemist (2015), stolleni küpsetamist (2016), ägedaid piparkoogikäpikuid (2017), vürtsikat pähklisegu (2018) ja granaatõunaglasuuriga õuna-kanalihapalle (2019):
Nami-Nami toimetajad on harjunud kama pidama eelkõige kuumade suvepäevade toiduks, aga selgus, et jõulukama on tegija.
Jõulukama pakuvad nii Pärt-Jaagu talu (paremal) kui ka BodyFood (vasakul).
BodyFood soovitab oma piparkoogimaitselist jõulukama kasutada nii: "Segada Jõulukama pulbrit vastavalt maitsele kas jogurti, kohupiima, smuuti või rjaženkaga ning sobib ideaalselt raputada jäätisele, pudrule ja vahukoorele andes meeldiva lisamaitse."
Pärt-Jaagu lisas oma kamasegule väärtuslikke jõuluvürtste (kaneel, ingver, nelk, muskaatpähkel, kardemon, must pipar) ja soovitab: "Tarbi klassikaliselt lisades keefiri, hapupiima või jogurtit ja veidi suhkrut."
Detsembrikuu viiendal päeval oleme soovitanud sulavaid lumememmi (2015), granaatõuna-šokolaadiampse (2016), üliägedaid peedilõõtsasid (2017), piparkoogikorvikesi erinevate dessertide serveerimiseks (2018) ja glögikontsentraati (2019):
Meile meeldivad väga saaremaised Öun Drinks mahelimonaadid (vt nende 330 ml limonaadide valikut siit ja 750 ml limonaadide valikut siit.) Pühadelauale sobivad hästi ka nende uhkemad alkoholivabad vahujoogid, mis pärjati 2020. a parima mahejoogi tiitliga:
Detsembrikuu kuuendal päeval oleme soovitanud juustukuubikutest toredat juustupärga (2015), suhkrustatud apelsinikooremaiust orangette (2016), pühadehõngulist piparkoogikohvi (2017), särtsakat jõhvikasinepit (2018) ja verivorsti ning pohladega jõulukringlit (2019):
Eesti üks parimaid toidufotograafe Katrin Press on pannud valitud pildid oma veebipoodi müüki, kusjuures mitmed pildid on toiduteemalised.
Kui otsid ainulaadset pilti oma koju või kontorisse või erilist kingitust heale sõbrale, siis mine ja uudista. Hinnad algavad 129 eurost ja pilte on saadaval vaid piiratud koguses.
Detsembrikuu seitsmendal päeval oleme meisterdanud salvrätist kuusekest (2015), küpsetanud lumiseid Raffaello-muffineid (2016), teinud jõuluvärvides Capri-pärga (2017), sushi-kuusekese (2018) ja pehme piparkoogiga kausitordi (2019):
Hiiumaal tegutsev HIID pakub eestimaist väetoitu, mis sobib ideaalselt päkapiku sussi ja jõuluvana kingikoti sisse.
"Hiiumaa puhtad maitsed metsast ja põllult on HIID toodetes tallel. Jõulude puhuks paneme oma nõgesetoodetest kokku tõenäoliselt kõige tervislikumad kodumaised kingipakid! Saare loodus oma täiuslikkuses pakub just seda, mida meil parasjagu vaja on ja kogu see küllus on kaunilt pakitud ja kadakase kinkekaardida täiustatud."
Tootevalikus on nt kohalik mesi nõgesega, nõgesešokolaad, nõgesemarmelaadikommid, Hea Energia tee, nõgesebatoonid, nõgesega smuutisegu jms.
Detsembrikuu kaheksandal päeval on meil olnud sellised soovitused: šokolaadijoogikuubikud (2015), teinud imelisi želatiinikupleid talvistele muffinitele (2016), marineerinud juustukuubikuid õlis (2017), teinud lumiste mütsikestega tuuleube (2018) ja teinud üllatusega jõulupäkapikke (2019):
Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa on üks tänavu ilmunud vorstiraamatu üks kaasautoritest. Vorsti tegemise raamatu leiab hästi varustatud raamatupoodidest või siis koos vorstitegemiseks vajalike vahenditega Pruulmeister.ee veebipoest:
Detsembri üheksandal päeval on menüüs olnud sulavad lumememmed (2015), vahva põhjapõdrakestega šokolaad (2016), jõuluhõngulised präänikuseened (2017), uhke jõuluburger (2018) ja maitsev jõulutšatni (2019) liha kõrvale ja juustulauale:
Meesõpradele pakub jõuluhõngulist mett Meemeistrid.ee. Tegemist on väikese pereettevõttega, mis alustas tegutsemist 2010. aastal ning praegu toimetab Põltsamaa külje all, vana Annamõisa meierei asukohas.
Jõulumett on klaaspurgis 220 g, koostises on lisaks meele (95%) ka kaneeli, jõhvikat ja pohla. Hind jääb sinna viie-kuue euro vahele.
Detsembrikuu kümnendal päeval oleme pannud tassiservale väikese piparkoogimaja (2015), sättinud juustukuubikud toredaks igluks (2016), küpsetanud tähekujulise piparkoogitordi (2017), kaunistanud jõululauda salvrätituutudega (2018) ja serveerinud jõuluhõngulist panna cotta't (2019):
Muhu saarel asuv butiikhotell Pädaste Mõis pakub Pädaste Gourmet nime all erinevaid hõrgutisi. Valikust leiate Pädaste leiva õhikud, erilised näkileivad (kiidame väga nende musta leiva ja juustu näkileibu!), taimeteed, sinepid, meed, küpsised, salatikastmed jm.
Tooted on saadaval mh Pädaste Special veebipoes, aga ka hästi varustatud toidupoodides üle Eesti. Pildil on teenautija kinkekomplekt, kuhu kuulub Pädaste taimetee (40 g), Pdaste Mõisa tüümianimesi (260 g) ja kadakast meelusikas.
Detsembri üheteistkümnendal päeval on meie jõulukalendris olnud tsitruse-rosmariini uksepärg (2015), juhised kommikarbi komplekteerimiseks (2016), piparkoogist kirju koera pallikesed (2017), lehttainakuuseksed (2018) ja krõbesaiad marineeritud kõrvitsaga (2019):
Pealinna magusasõbrad saavad osta piparkooke, piparkoogitainast ja auhinnatud jõulukeeksi Ameerikast Eestisse kolinud ja siin kondiitriäri asutanud Heidi Parki käest.
Kondiiter.ee e-post tellides on kõik koogid 5% soodsamad!
Detsembri kaheteistkümnenda päeva soovitused on olnud järgmised: pähkli-iiriseampsud (2015), lustakaid aknaga võileibu (2016), apelsinine maksapasteet (2017), jõhvika-toorjuustudipp (2018) ja toor-piparkoogid (2019):
Nami-Nami toimetajate lastele meeldib väga Sipsik ja neile meeldivad väga kohukesed. Varu külmkappi mõned Sipsiku kohukesed, siis on jõulutoimetuste vahel magus amps kenasti olemas!
Detsembrikuu kolmeteistkümnendal päeval on Nami-Nami soovitanud järgmisi retsepte ja ideid: armas piparkoogikuuseke (2015), jõuluteemalised pulgakoogid (2016), põnev "kastanid peekonis" suupiste (2017), purgitäis kakaojoogisegu (2018) ja tõeliselt kena antipasti-suupistepärg (2019):
Tead kedagi, kes köögiseinale toredate retseptidega kalendrit otsib? Nami-Nami toimetajad valisid tänavu välja 12 retsepti Eesti Maitsed 2021 seinakalendri jaoks.
Detsembrikuu neljateistkümnendal päeval on me soovitused olnud järgmised: salvrätikust volditud päkapikusaabas (2015), piparkoogimajakesega pokaalidessert (2016), toskakattega pehme piparkook (2017), Cosmopolitan-glögi (2018) ja efektne Baked Alaska jäätisetort (2019):
Ajakirjanik Krista Kivisalu kolis paar aastat tagasi pealinnast tagasi isatallu ja hakkas mesilasi pidama. Krista raamat "Meie mesilased. Tuhat tüdrukut tagaaias" räägibki sellest põnevat teekonnast.
Muide, mullu ilmus Krista Kivisalul koostöös Mari-Liis Iloveri ja Tiina Lebaneniga raamat "Mesi. Tarust taldrikule". Kaks ühes!
Detsembrikuu viieteistkümnendal päeval oleme soovitanud järgmisi retsepte ja ideid: kaunis piparkoogipärg (2015), vahva juustumemm (2016), meeleolukas fondüüõhtu (2017), ilus Nutella-täheke (2018) ja jõulust aprikoosi-mandariinimoosi (2019):
Teesõbrad, kas te teate juba, et eestlased teevad Gruusias kvaliteetset teed?
Renegade Tea Estate pakub ka erinevaid põnevaid kinkepakke jõuludeks.
Detsembrikuu kuueteistkümnendal päeval on me soovitused olnud järgmised: toredad vutimunalumememmed (2015), kingikarp jäätisesõbrale (2016), verivorstipirukatest pärg (2017), mustasõstra-pavlova (2018) ja veganlik sinepiglasuuriga juurselleripraad (2019):
Detsembrikuu seitsmeteistkümnenda päeva soovitused on olnud sellised: Nutella-kuuseke (2015), pidulik pirni-sinihallitusjuustusalat (2016), toredad brownie-kuusekesed (2017), Toblerone-fondüü Cointreau'ga (mmmmmm, 2018) ja retrohõngulised lumised jõhvikad (2019):
Pärast söögitegemist ja söömist tuleb ju nõud ära pesta :) Appi tuleb kodumaine Mulieres, kelle tootevalikus on ÖKO kõik-ühes nõudepesumasinatabletid. Tabletid on ECOCERTi poolt sertifitseeritud; ei sisalda fosfaate, fosfonaate, lõhna- ja värvaineid. Kõik ühes tabeltid ei vaja eraldi loputusvahendi või soola kasutamist. Pakend on 100% taaskasutatav
Karbis on 25 nõudepesumasina tabletti.
Detsembrikuu kaheksateistkümnendal päeval oleme soovitanud järgmist: kurgikuusekesed-tikuvõileivad (2015), Itaalia jõulusai panettone (2016), rikkalik ja maitsev šokolaadijook (2017), kuivatatud puuviljade ja toorjuustuga täidetud sealiharull (2018) ja tõsiselt luksuslik apelsinipart (2019):
Pärnumaal tegutseb väike perefirma Robini Mesila, kes lisaks meele pakub ka erinevaid küünlaid. Meile meeldivad eriti nende mesilasvahast teeküünlad, mis täidavad kogu toa imelise meelõhnaga.
Saadaval mesia kodulehel, aga ka näiteks Elamise Kergus veebipoes.
Detsembrikuu üheksateistkümnendal päeval oleme soovitanud juustusõbra kuusepuud (2015), lustakat viisi lauakatmiseks (2016), pohladega kanamaksapasteeti (2017), pirni-šokolaaditartlette (2018) ja särtsakat jõhvika-apelsinisalatit (2019):
Kingi jõuludeks tervist, ütleb Chaga Health. Nende e-poest leiad toredaid ja tervislikke tooteid kingipakkidesse - mh Chaga mahe piparkoogid, Magnus Kirt eriväljaanne Mustasõstra Immuno eliksiiri, ilma lisatud suhkruta VEGAN kibuvitsa Immuno eliksiiri jne.
Vaata lähemalt nende e-poest:
Detsembrikuu kahekümnendal päeval on soovitused me jõulukalendrites olnud sellised: Skandinaavias populaarne martsipanikook kransekake (2015), kaunis tarretiserõngas (2016), mandariinid mascarpone-kreemiga (2017), toorjuustu-suitsulõhepasteet kreekerite peale (2018) ja jõuluvärvides pestopärg (2019).
Detsembrikuu kahekümne esimesel päeval oleme soovitanud jõuluvana-salvrätikuhoidjaid (2015), kodujuustu ja jõhvikatega kausitorti (2016), käbist nimesilte (2017), maitseküllast jõulusangriat (2018) ja numbritordist inspireeritud piparkoogitorti (2019):
Detsembrikuu sellel kuupäeval on jõulukalendris olnud järgmised soovitused: ise tehtud glögisegu (2015), vahukommimemmed kuuma joogi jaoks (2016), meisterda põhjamaine martsipanisiga (2017), brittide aurutatud jõulupudingit (2018) ja seaprae asemel põnevat kalkunirulli fenkoli-õunatäidisega (2019):
Detsembri kahekümne kolmandal päeval oleme õpetanud prantslaste jõuluhalu tegemist (2015), pannud koogisegu purki (2016), kaunistanud pidulaua rosmariinipärjakesega (2017), serveerinud peedi-apelsinisalatit ingveri-jogurtikastmega (2018) ja seganud kokku ühe alkoholivaba pohlasuudluse (2019):
Ja ongi käes jõululaupäev! Mida me jõulukalendris soovitanud oleme viimasel päeval? Aga palun: Looduslikult toonitud piparkoogiglasuur (2015), jõhvikamahlaga mimosa (2016), kihisev mustikajook (2017), jõuluhõnguline jäätisekokteil (2018) ja magus juustusalat (2019):