Piparkoogitort

Trendikast numbritordist inspireeritud piparkoogitort. Tordi erilisus ja ilu peitub ühtlaselt pritsitud kreemitupsudes ja rikkalikus kaunistuses.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

500 g ise tehtud või Eesti Leivatööstuse apelsiniga piparkoogitainast

Kreem:

400 ml 35% rõõska koort ehk vahukoort

200 g maitsestamata toorjuustu

75 g tuhksuhkrut

soovi korral vanillisuhkrut või riivitud apelsinikoort või jahvatatud kaneeli

Kaunistamiseks:

pisikesi piparkooke

kompvekke

beseeküpsiseid

marju

nonparelle

šokolaadi

väikeseid makroone

Valmistamine

Meisterda küpsetuspaberist sobiva suuruse ja kujundiga šabloon, näiteks täheke, süda, kuusk vms.

Rulli piparkoogitainas küpsetuspaberil lahti, tõsta koos paberiga ahjuplaadile. Siis lõika šablooni abil kujund välja, ülejäänud tainaribad eemalda ahjuplaadile. 

Küpseta kaks õhukest ahjuplaadisuurust piparkooki. Piparkoogid võiksid jääda pigem pehmed ja muredad, kui kõvad ja krõbedad, sest siis on pärast lihtsam torti lõigata.  

Valmista kreem. Selleks vahusta koor tuhksuhkruga pehmeks vahuks. Soovi korral kasuta kreemi maitsestamiseks meelepäraseid maitseaineid nagu apelsinikoor, kaneel, vanill vms. Enne kui koor päris vahtu läheb, lisa eelnevalt lusikaga kreemjaks segatud toorjuust. Sega rahulikult kuni kreem on ühtlane.

Pane vahukoorekreem pritskotti, mille otsas on ümmargune tülle ehk pritskoti otsak.

Tõsta jahtunud piparkook tordialusele. Pritsi piparkoogile tihedalt ühesuurused kreemitupsud. Tõsta kreemile teine jahtunud piparkook ja korda sama. Kaunista tort rikkalikult kommide, marjade, šokolaadi ja muu meelepärasega.

Nipid ja soovitused:

  • Et suur piparkook ahjuplaadile tõstmisel ei puruneks, tõsta lahti rullitud tainas küpsetuspaberile. Lõika kujund noaga välja, eemalda liigne tainas ning libista paber koos kujundiga ahjuplaadile.
  • Küpseta piparkoogitainas ise nt selle Nami-Nami retsepti järgi või kasuta nt Eesti Leivatööstuse apelsiniga piparkoogitainast.

Foto: Nami-Nami toimetaja Kaare Sova, stilistika: Nami-Nami toimetaja Martiina Anni.

LISA KOMMENTAAR

Ingrid Laasi
postitatud 22.12.2019 10:01

Tundub väga maitsev, peab proovima. Tänan retsepti eest.

Kaare
postitatud 23.12.2019 07:32

Lihtne teha ja näeb hea välja! Soovi korral võib piparkookidele enne kreemi pritsimist ka moosi määrida.