200 g nisujahu
150 g suhkrut
0,5 sl jahvatatud kaneeli
1 tl jahvatatud nelki
0,5 sl söögisoodat
0.25 tl soola
2,5 dl keefirit
75 g Küllus metspohlamoosi
50 g sulatatud võid
Kreem:4 dl 35% rõõska koort ehk vahukoort
200 g kohupiima
75 g tuhksuhkrut
1 tl vanillisuhkrut
1 apelsini peenelt riivitud koor
Vahele:300-400 g hapukat pohla- või jõhvikamoosi
Immutamiseks:2-3 dl apelsinimahla
soovi korral Cointreau apelsinilikööri
Kaunistamiseks:väikeseid beseeküpsiseid
riivitud apelsinikoort
Sega kuivained omavahel. Sega juurde keefir ja pohlamoos, viimasena lisa sulavõi. Sega ühtlaseks tainaks, aga ära sega liiga palju. Kalla 20 cm küpsetuspaberiga vooderdatud või võitatud koogivormi ja küpseta 200-kraadises ahjus umbes 35-40 minutit (kontrolli koogi küpsust puutikuga). Lase jahtuda ja valmista samal ajal kreem.
Kreemi valmistamiseks pese apelsin korralikult puhtaks, riivi koor. Vahusta vahukoor suhkru ja apelsinikoorega pehmeks vahuks. Enne kui koor vahtu läheb, lisa kohupiim. Sega, kuni saad ühtlase koheva vahukoorekreemi.
Pudista jahtunud pehme piparkook sõrmede vahel puruks. Jaga koogipuru kaheks või kolmeks, vastavalt sellele, mitu kihti soovid kausitordile teha.
Täida kauss kihiti koogipuru, moosi ja kreemiga. Mahlasema tulemuse jaoks immuta igat pehme piparkoogi kihti apelsinilikööriga segatud apelsinimahlaga. Viimaseks kihiks jäta kreem.
Lase vähemalt 4 tundi kuni üleöö külmkapis maitsestuda.
Enne serveerimist kaunista piparkookide, besee, marjade ja apelsinikoorega.
Kausitort pehme piparkoogiga
Uhke kaustort pehme piparkoogi, apelsini ja jõhvikatega. Kasuta 1,5-2-liitrist kaussi.