Kausitort pehme piparkoogiga

Uhke kaustort pehme piparkoogi, apelsini ja jõhvikatega. Kasuta 1,5-2-liitrist kaussi.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Pehme piparkook:

200 g nisujahu

150 g suhkrut

0,5 sl jahvatatud kaneeli

1 tl jahvatatud nelki

0,5 sl söögisoodat

0.25 tl soola

2,5 dl keefirit

75 g Küllus metspohlamoosi

50 g sulatatud võid

Kreem:

4 dl 35% rõõska koort ehk vahukoort

200 g kohupiima

75 g tuhksuhkrut

1 tl vanillisuhkrut

1 apelsini peenelt riivitud koor

Vahele:

300-400 g hapukat pohla- või jõhvikamoosi

Immutamiseks:

2-3 dl apelsinimahla

soovi korral Cointreau apelsinilikööri

Kaunistamiseks:

piparkooke

jõhvikaid või pohli

väikeseid beseeküpsiseid

riivitud apelsinikoort

Valmistamine

Sega kuivained omavahel. Sega juurde keefir ja pohlamoos, viimasena lisa sulavõi. Sega ühtlaseks tainaks, aga ära sega liiga palju. Kalla 20 cm küpsetuspaberiga vooderdatud või võitatud koogivormi ja küpseta 200-kraadises ahjus umbes 35-40 minutit (kontrolli koogi küpsust puutikuga). Lase jahtuda ja valmista samal ajal kreem.

Kreemi valmistamiseks pese apelsin korralikult puhtaks, riivi koor. Vahusta vahukoor suhkru ja apelsinikoorega pehmeks vahuks. Enne kui koor vahtu läheb, lisa kohupiim. Sega, kuni saad ühtlase koheva vahukoorekreemi.

Pudista jahtunud pehme piparkook sõrmede vahel puruks. Jaga koogipuru kaheks või kolmeks, vastavalt sellele, mitu kihti soovid kausitordile teha.

Täida kauss kihiti koogipuru, moosi ja kreemiga. Mahlasema tulemuse jaoks immuta igat pehme piparkoogi kihti apelsinilikööriga segatud apelsinimahlaga. Viimaseks kihiks jäta kreem.

Lase vähemalt 4 tundi kuni üleöö külmkapis maitsestuda.

Enne serveerimist kaunista piparkookide, besee, marjade ja apelsinikoorega.

Kasutatud tooted:

Nipid ja soovitused:

  • Soovitame kasutada ökopoest ostetud apelsine!
  • Munavaba versiooni jaoks jäta beseed lisamata või kasuta aquafaba-beseesid.

Loe veel:

LISA KOMMENTAAR

Kaare
postitatud 09.12.2019 10:13

Kausitordile võib läheneda loovalt nii maitsete kui koguste mõttes ;)