1,5-2 dl aquafaba't või 400 g purk konservitud kikerherneid
150 g suhkrut
1 tl vanilliekstrakti
0.25 tl sidrunhapet või viinakivi
näpuotsaga soola
Kuumuta ahi 100 C. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga.
Ava kikerhernekonserv. Kurna vedelik parajalt suurde kaussi - seda peaks olema umbes 1-1,5 dl. (Kikerhernestest tee näiteks hummust, neid endid siin vaja ei lähe).
Nüüd hakka elektrimikseriga kikerherneste keeduvett vahustama - mõne minuti pärast peaks kausis olema juba pehme vaht. Siis hakka vähehaaval suhkrut lisama, segu pidevalt edasi vahustades. Lõpupoole lisa ka näpuotsatäis soola*, vanilliekstrakt ja sidrunhape või viinakivi. Jätka vahustamist, kuni kausis on korralik tugev "beseevaht", kokku umbes 10 minutit lausa stabiilse vahumassi jaoks.
Tõsta lusikaga väikesed portsud küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile või lase läbi kondiitripritsi paberile väikesed küpsised. Küpseta 100-kraadises ahjus olenevalt beseede suurusest 60-90 minutit, kuni beseed on läbi kuivanud.
Lase jahtuda, võimaluse korral söö samal päeval, kuna pikemal seismisel kipuvad väidetavalt pehmeks minema.
* Soola lisamine on vajalik vaid siis, kui kikerhernekonserv on soolavaba (fotol olevas oli vaid vesi ja kikerherned).
Idee siit blogist.
See on lihtsalt geniaalne retsept! Täiesti ootamatu, et konservvedelikust saab lihtsa vaevaga midagi maitsvat teha. Pisikesed beseed õnnestusid esimesel korral ja maitsesid tervele perele, ka pereisale, kes muidu magusast ei hooli. Lapsed krõbistasid niisama, ise sõin maasikatega ja terve plaaditäis kadus valguskiirusel :) Panin veidi vähem roosuhkrut ja kindlasti läheb kordamisele.
Uskumatu aga toimib ja väga hästi. Sai eile proovitud ja järgmine kord kui kikerherneid söön enam vedelikku ära ei viska:))
<p>See retsept tuli ülitäpsel ajal minu jaoks - just eile õhtul oli plaanis proovida küpsetada kikerhernestest-mandlijahust šokolaadikooki. Loomulikult siis katsetasin ka selle vedelikust tehtud besee ära. Järgmine kord panen kindlasti suhkrut vähem (kuigi ka seekord ei pannud päris retseptis soovitatud kogust) ja sidrunhappe asmel kasutasin sidrunimahla. Algselt toores vaht oli väga mõnusa hapuka maitsega, aga valmis beseedes oli see hapukus ära auranud.. Ahjus olid mul ka kauem kui 90 minutit, aga eks see olenebki ahjude eripärast. Ma muutusin veidi kannatamatuks ja keerasin mingil ajal temperatuuri natuke juurde, see muutis küpsised kergelt pruunikaks, aga järgmine kord olen kannatlikum ja targem.</p> <p>Tegin veel ühe tähelepaneku - kartsin juba, et mu beseedest ei saagi asja, kuidagi kergelt nätsked tundusid ahjus ikka. Võtsin siis välja ja õhu käes toimus lõplik kuivamine. Täitsa beseed olid. Mulle meenus selle küpsetamisralli peale ütlemine, et tõeline nutikas perenaine kasutab näiteks terve sea niimoodi ära, et üleliigseks osutub ainult seakisa.</p> <p>Kikerhernestega läheb siis niimoodi, et herned koogiks (mina pole hummuse fänn) ja vedelik beseeks. Üleliigseks osutus ainult plekkpurk. Aga võibolla suudan sellele ka varsti rakenduse leida. </p>
Plekkpurgist saab teha vahva küünlahoidja - augud tuleb naaskliga või siis nael+haamer sisse lüüa. Näiteks mingi mustrikujuliselt või ka segamini. Ümbrise võib, aga ei pea akrüülvärvidega ära värvida.
ma pidin ka need uhked beseed ära katsetama... kasutasin tavalise suhkru asemel palmisuhkrut. ägeeeee
Beseenööpides jäi kikerherne maitse minu jaoks liiga tugevaks. </br> Järgmisele plaaditäiele lisasin kakoaod, see jäi imeline.
Super head, unustasin ahju kauemaks (kokku 2,5 tundi :D) aga maitsevad ikka hästi :)
Väga mõnusad! Ammu tahtsin proovida ja nüüd niirahul, et sai tehtud. Mina sain kolm plaaditäit.
Vegan-beseed
Täitsa munavabad beseeküpsised, kus salakomponendiks on aquafaba ehk kikerhernekonservi vedelik :)