nelk

Vürtsina kasutatakse 1-1,7cm pikkusi nelgipuu kuivatatud õienuppe, mis korjatakse siis, kui nad tõmbuvad punakaiks, kuid pole veel avanenud. Nelgil on tugev aromaatne lõhn ning maitse, seda põhjustab eeterlik õli – nelgiõli, mida leidub tootes 17-18%. Nelgipuu on pärit Indoneesiast, seetõttu eriti populaarne Aasias. Euroopasse jõudis nelk araabia kaupmeeste vahendusel 5. sajandil m.a.j. Eestis levinud eelkõige piparkookides, hõõgveinisegudes ning köögiviljade maitsesegudes (kõrvits!). NB! Nelki tasub lisada roale üsna lõpus, kuna kõrge temperatuur ja pikk kuumtöötlus soodustavad erinevate ühendite lendumist ja nelgi mitmekesisest maitsebuketist jääb alles vaid kibekas maitse.