250 g kivideta tumedaid rosinaid
150 g heledaid kivideta rosinaid
100 g suhkrustatud apelsinikoore sukaadi
0.75-1 dl rummi
50 g värsket pärmi
2.5 dl piima
6 dl + 4.5 dl nisujahu
200 g pehmet võid (nt Saaremaa või)
1 dl suhkrut
1 dl hakitud mandleid
2 tl riivitud sidrunikoort
1 tl kardemoni
0.5 tl kaneeli
0.25 tl soola
Täidis:300 g martsipani
Määrimiseks:sulatatud võid
Peale:Mõõda kaussi rosinad ja apelsinikooretükid. Kalla peale rumm ja pane paariks tunniks kõrvale.
Murenda pärm käesooja piima sisse ning sõtku juurde 6 dl nisujahu. Kata tainakauss rätikuga ning lase soojas umbes pool tundi kerkida.
Sõtku kerkinud taina sisse pehme või. Lisa rummine rosinasegu, suhkur, mandlid, sidrunikoor ja maitseained.
Sega tainasse veel umbes 4,5 dl nisujahu ning sõtku tainas ühtlaseks. Tainas peaks olema üsna sitke. Lase 30 minutit kaetult kerkida.
Jaota tainas kaheks ning rulli kumbki ristkülikuks. Laota mõlema taina keskele (pikuti) mandlimassi tükke. Voldi tainas kolmeks - mõlemalt poolt voldi tainas mandlimassi peale.
Tõsta saadud rullid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, "õmblus" allpool, ning lase kaetult pool tundi kerkida.
Kuumuta ahi 175 kraadini.
Määri kerkinud pätsid sulavõiga ning küpseta 175kraadises ahjus umbes 35 minutit, kuni pätsid on pealt pruunikad ja alt samuti värvi saanud. NB!
Pintselda neid küpsetamise ajal paar korda sulavõiga!
Puista valmis küpsetistele ohtralt tuhksuhkrut ning keera fooliumisse. Õige stollen peaks vähemalt nädal-kaks fooliumisse mässitult jahedas ruumis (aga mitte külmkapis!) "järelküpsema"
Enne serveerimist sõelu peale veel tuhksuhkrut.
Pildi tegi Kaare.
Kas ta peabki olema ahjust välja tulles nätske? Tundus, et mul kerkis liiga vähe, vist sai lisandeid pisut liiga palju. Kas keegi oskab arvata, kuidas konsistents paari päevaga muutub?
Ei, nätske ta nüüd küll olla ei tohiks :( Mul on fotol värskeltküpsetatud stollen (st õhtul küpsetasin, lasin jahtuda) ja sealt on tekstuur näha. Viis päeva hiljem oli ta natuke tihkema-ühtlasema (aga ikkagi pehme) tekstuuriga. Rohkem ei saanud proovida, siis sai otsa (ja teine läks juba küla peal kaubaks). Tekstuur muutub küll, aga kas pärits nätskest asja saab, ei oska öelda. Mul oli ahjus 175 kraadi juures täpselt 35 minutit - siis oli kenasti kerkinud ja nii pealt kui ka alt kuldne (PS meil on ahjus kontrolltermomeeter, sest ahju enda termomeeter valetab julmalt). Küpsetamise ajal pintseldasin 3 korda sulavõiga ka - see ei paistnud kerkimisele halvasti mõjuvat..
Ei olnud minu arust kõige parem.
Tegin sel aastal jõululauale. Maitselt väga hea, kuid minu jaoks samuti natuke liiga tihke - eelistan hästikerkinud pärmitainast kringleid, saiu jms. Sööjad aga kiitsid väga ja paluti ka edaspidi teha.
Kuhu kohta stollen järelküpsema panna, kui külmkappi ei tohi? Õue rõdule nt? Mind vaevab see küsimus eelmistest jõuludest saati ja sel aastal on plaan stollenit teha:).
Mina järelküpsetasin kingakarbi sees, mis oli jahedas garaažis. Sahver oleks ideaalne, või mõni muu jahedam (aga mitte väga külm) ruum. Õues kõigub temperatuur liialt.
Vat selles lugu ongi, et korteris ei ole sellist head jahedat ruumi, aga garaaž meil on ja vast roti- ning hiirevaba, panen stolleni sinna.
Tegin sellest kogusest neli pätsikest, sest esimene kord kui kaks tegin, tulid need hiigelsuured :) Tihke peabki jääma, traditsiooniline stollen polegi ju mingi kohev pärmitaina sai. Ükskord küpses mul üks päts ahjus katki ja otsustasin selle kohe ära süüa. Mida värskem stollen, seda maitsetum :) Kindlasti tasub retsepti viimast rida järgida ja lasta mõned päevad seista.
Mulle väga meeldib! Mida kauem seisab, seda maitsvamaks muutub. Vanasti tuttavad Saksamaalt saatsid meile alati jõuludeks stolleni. Just sellisena ma seda mäletangi, kõva (tihke) ja tugevamaitselisena. Jahu kogus oleneb jällegi jahust. Alguses läks mul vähem kui 6 dl, pärast hoopis rohkem, kui 4,5 dl. Martsipani võib ka taina sisse riivida või hakkida, siis on iga amps mõnusa martsipanimaitsega.
Ma just pugin poe oma ja mõtlen, et peaks ikka isetegemise ka ära proovima :)
Mina tegin sellel aastal 4x koguse kohe. Jätkus sõpradele, töökaaslastele ja perele. Martsipani riivisin sisse sest mulle meeldib ühtlasem magus maitse.
a mis martsipaniga siis teha?
Martsipan = mandlimass :)
Kaua otsitud normaalse, lihtsama stolleni retsept. Nyyd on leitud!
Stollen
Stolle(n) on klassikaline saksa jõuluküpsetis, mida on mainitud juba 14. sajandil. Väidetavalt sümboliseerib sai linasse mässitud Jeesus-last, valge tuhksuhkur aga süütust.
Nami-Nami soovitab kasutada Saaremaa 82% võid. Mõistliku hinnaga seemneid, pähkleid ja kuivatatud puuvilju leiate Germundi veebipoest.