Kokandussõnastik

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Š Z Ž T U V W Õ Ä Ü Y KÕIK

Taai taai küpsised

'Taai taai' on Hollandist pärit aniisimaitselised ristkülikukujulised küpsised, mida süüakse Sinterklaasi tuleku ja jõulude ajal.

Tabasco

Vürtsikas USA tšillikaste.

Tabbouleh

Araabiamaades valmistatav salat bulgurist, petersellist, tomatitest, rohelisest sibulast, mündist, oliiviõlist ja sidrunimahlast. Nami-nami retseptikogus on taboulleh'i retsept olemas.

Taco

Mehhiko roog, frititud U-kujuline maisijahutortilja, mis täidetakse liha-, kana-, kala- või aedviljatäidisega.

Tagliatelle

Kanamunaga lintmakaron, serveeritakse tavaliselt või-põhise kastmega. 'Tagliatelle verdi' - spinatiga maitsestatud roheline lintmakaron.

Tai basiilik

Tai basiilikut on kolme sorti, kõige enam kasutataval on pisikesed tumerohelised lillaka varjundiga lehed. Tai basiilik on väga aromaatne ja lõhnab kergelt aniisi järele. Tai basiilikut saab osta Euroopas aasia toidupoodidest, ent vajadusel võib asendada tavalise basiilikuga[...]

Tai köök

Hetkel kirjeldus puudub.

Taimerasv

Taimerasva võib asendada või või margariiniga (maitse parem, aga nt küpsised ei jää nii muredad ja leivakoorikud jäävad krõbedamad).

Taimetoitlus e. vegetaarlus e. vegetarism

Inimgruppe, kes pretendeerivad taimetoitlase nimetusele, on tegelikult palju. 1) Laktovegetaarlased - kasutavad lisaks taimsele toidule piima, juustu, kohupiima, jogurteid jt. piimaprodukte. Ei tarbi kõigu- ja püsisoojaste loomade liha[...]

Taleggio juust

Taleggio on Itaalia lehmapiimajuust, mida valmistatakse Taleggio orus Bergamo provintsis Itaalias. Lõhn on üsna jõuline (lõhnabuketis on väidetavalt tunda aurutatud spargelkapsast, mandleid ja niiskeid keldreid), maitse aga pigem mahedalt pikantne[...]

Talisman (kala)

Talisman ehk siledapealine süvamerekala on suur valge lihaga ja väherasvane ookeanikala. Talismanil on vähe luid ja palju liha. Sobib suppidesse, kalakotlettidesse. Eestis saadaval vaid külmutatud kujul[...]

Tamari sojakaste

Tamari on Jaapanis kasutatav nisuvaba sojakaste, mis sobib ka tsöliaakiahaigetele. Tamari on paksem ja kangem kui tavaline sojakaste, mille valmistamisel kasutatakse nisu. Kui tamari sojakastet ei ole, võib kasutatada muidugi tavalist sojakastet[...]

Tamarind

Troopilise tamarindipuu ehk india datli vili on magushapu maitsega, kasutatakse aasia ja ladina-ameerika retseptides. KASUTAMINE: tarvitatakse idamaiste roogade ja jookide maitsestamiseks. Tamarindi müüakse kuivatatult (siis tuleb seda vees leotada ja retseptis kasutatakse leotusvett) või ekstraktina[...]

Tammelehesalat

Tammelehesalat sarnaneb äsja lehtinud tamme oksatutiga ja maitse meenutab noori piimküpseid sarapuupähkleid. Moodustab pehme, kuid mitte tugeva leheroseti. Tammelehesalat on väga õrn ja närtsib kergesti[...]

Tangeriin

Kääbusmandariin, kuulub tsitruseliste perekonda.

Tapas

Hispaania suupisted - enamasti oliivid, kuivatatud sink, salaami, grillitud juurviljad, õli jms, mida näksitakse joogi kõrvale. Sõna 'tapa' tähendab hispaania keeles 'kaant'. Pärimuse järgi pandi singi- või juustuviil veiniklaasile kaaneks peale, et veinibaaris lendlevad kärbsed joogi kallale ei pääseks[...]

Tapenade oliivipasta

Oliivipasta ehk tapenade valmistatakse oliividest, soolatud anšoovisest ja kapparitest. Traditsiooniliselt määritakse tapenade leivale või röstisaiale, ent see sobib ka mitmetele Vahemeremaade-stiilis roogade maitsestamiseks[...]

Tapiokk

Tapiokk ehk maniokitärklis on manioki mugulatest valmistatav teratärklis, mis seedub kergesti ja on väga toitev. Üks põhitoiduainetest paljudes Kagu-Aasia maades. Lääneriikides levinud magusroogade paksendajana[...]

Taramasalata

Kreeka kalamarjapasta. Nami-namis on retsept olemas.

Tartarkaste (sauce tartare, tartar sauce)

Tartarkaste on prantsuse köögist pärit külm majoneeskaste, mida serveeritakse peamiselti kalaroogade kõrvale, aga mis sobib ka mujale. Majoneesile lisatakse hakitud marineeritud kurki ning ürte (estragon, till, petersell)[...]

Tarte Tatin

Pahupidi küpsetatud prantsuse muretaina-õunakook.

Tartrasiin - asovärv (E102)

Kollane või punakas värvaine, kasutatakse toidutööstuses. NB! Tüüpiline ülitundlikkusreaktsioon on nõgeslööve, põhjustab allergilist nohu ja halvendab astmat. Eriti ohtlik astmaatikule, kel ülitundlikkus aspiriini suhtes[...]

Taruvaik

Taruvaik ehk tarupigi ehk proopolis on pungadelt, okstelt, tüvedelt korjatud vaik, millele mesilane on lisanud vaha, õietolmu ja ensüüme. Mesilased katavad sellega kärjeraamid ja taru sisepinna, et vältida bakterite nakkust[...]

Tatar

Algselt Loode-Hiinast pärit taim kasvab kenasti ka Eestis. Müügil on tatratangu, tatrajahu, tatrahelbeid. Tatar on neutraalne toiduaine ja sobib nii aluseliste kui happeliste toitudega. Tatart võib julgelt kombineerida igasuguste toiduainetega[...]

Tatari krambe e. merinaeris e. merirõigas (Crambe tatarica)

Tatari krambe (Crambe tatarica) ehk merinaeris või merirõigas kasvab metsikult Lääne-Siberist kuni Ida-Euroopani. Süüa võib taime mahedamaitselist juurt, mida kasutatakse nagu juursellerit või nuikapsast, ent süüakse ka lihakaid võrseid (nagu sparglit) ja lehti (nagu salatit)[...]

Tatsoi ehk hiina kodariknaeris

Jaapanis vitamiiniaedviljaks kutsutav tatsoi meenutab väliselt spinatit, tegemist on hiina lehtnaeri (rahva seas ekslikult tuntud kui "hiina kapsas") teisendiga. Tatsoi on väga madalakasvuline, vaid mõne cm kõrgune ja 30-35 cm läbimõõduga, lehekodarik on lame ja tihe ning koosneb laiade valgete või kahvaturoheliste leherootsudega ja keskroodudega lihakatest, kortsulistest, tumerohelistest ümardunud (lusikakujulistest) läikivatest kumeratest lehtedest[...]

Taumatiin (E957)

Taumatiin on Sudaanis ja Ugandas kasvava taime Thaumatococcus danielli viljadest isoleeritud magusamaitseline valk, milles on 270 aminohappejääki. Samaväärse kaalukoguse korral on taumatiin umbes 1500-1600 korda magusam võrreldes sahharoosiga[...]

Tauriin

Tauriin oli vähe tuntud, sest valkudes teda ei leidu. Nüüdisajal on ta meditsiini jaoks "taasavastatud" väävlit sisaldav aminohape, mis moodustub metioniinist. See aminohape on oluline imikute toitesegude komponent[...]

Tavavahelik

Eestis laialt kuni massiliselt levinud, kasvab nii leht- kui ka okaspuumetsades, samuti niisketes soostunud kohtades. Mitmeid raskeid mürgistusjuhtumeid põhjustanud seeneliik, mis sisaldab kuhjuvaid mürkaineid[...]

Tee peale söömist

Vürtsised road: Assam, tseiloni tee Vahemeremaade road: Lady Grey, Lotus roheline tee Traditsiooniline praad: Earl Grey, Darjeeling Seedimise aitamiseks: piparmünditee

Tequila

Sinisest agaavist tehtud kange alkohoolne jook.

Teravili

Teravili on rühm peamiselt kõrreliste sugukonda kuuluvaid kultuurtaimi, mida kasvatatakse tärklise- ja valgurikaste viljade - teriste ehk terade - saamiseks (väheseid mittekõrrelisi t-u on tatar)[...]

Teriyaki-kaste

Jaapani-pärane maitsekaste. Kasutatakse samuti kui sojakastet wok-pannil valmistatud köögiviljade, liha- ja kalatoitude maitsestamiseks. Väga maitsev koos munanuudlitega.

Termiseerimine

Toorpiima kuumutamine vähemalt 15 sekundiks temperatuuril 57–68 °C, mille tulemusena on piima reaktsioon fosfataastestile positiivne.

Ternespiim

Ternespiim eritub poegimisjärgselt esimestel lüpsidel. Ternespiimas on tavalise piimaga võrreldes rohkem valke, lipiide ja A-vitamiini, aga vähem laktoosi. Sisaldab rohkesti erinevaid kaitsevalke, mistõttu kasutatakse ternespiima mitmesuguste haiguste ravil[...]

Tikka masala

Populaarseim karri Suurbritannias - tanduurahjus küpsetatud liha mõõdukalt tulises kastmes.

Tikker e. karusmari e. tikerber

Tikker on sõstardega ühte taimeperekonda kuuluv ogaline põõsas ja selle vili. Karusmarja on 2 põhisorti. Aed- ehk euroopa karusmarjal kasvavad suured ja maitsvad viljad, kuid ta on vastuvõtlik karusmarja peamisele haigusele jahukastele[...]

Tinktuur

Ravimtaime piiritus- või eetertõmmis, tarvitatakse tilkadena.

Tiramisu

Kuulus itaalia magustoit, mille koostisesse kuuluvad mascarpone juust, munakollased, suhkur, espresso kohv ning Pavesini küpsised (häda korral ajavad savoiardi või keelekese küpsised ka asja ära), samuti veidi alkoholi (nt Amaretto)[...]

Tirooli hapupiimajuust

Tüüpiline Tirooli juust, mis valmistatakse hapendatud pastöriseerimata lehmapiimast. Tugeva maitse ja kergelt teralise tekstuuriga. Serveeritakse sibularataste ja õllega.

Toast Skagen

Toast Skagen on elegantne röstisaiasuupiste krevettide jm ainetega. Suupiste autoriks peetakse rootsi restoranikokk Tore Wretman'i. Iseloomustab hästi Rootsi teise maailmasõja järgset kokakunsti. Skagen on tegelikult põhjapoolseima Taani kalaküla nimi[...]

Tofu

Tofu valmistatakse leotatud, purustatud ja nõrutatud sojaubadest. Tofut valmistatakse kolme tihedusega – kõva (sobib praadimiseks), keskmiselt kõva (sobib igale poole mujale) ja pehme (sobib suppidese)[...]

Toidukile

Toidukilesid müüakse rullides, saadaval on ka mikroahjus kasutamiseks sobiv toidukile. Toidukilede kasutamine köögis võimaldab säilitada toiduainete algupärase maitse ja värskuse. Muide - köögis on hea kasutatakse toidukilet ka näiteks liha vasardamisel[...]

Toitained

Õige toitumine eeldab kõikide oluliste toitainetega - valkude, rasvade, süsivesikute, vitamiinide, mineraalainete ja veega - tasakaalustatud varustamist ja tarbimist, et tagada optimaalne tervis ja hea enesetunne[...]

Tokaji vein (Tokaji Aszú)

Tokaji tähendab "Tokaj'st pärit" ning nii tähistatakse Ungari Tokaj-Hegyalja piirkonnast pärit valgeid veine*. Tokaji veinide valmistamiseks võib kasutatakse kuute viinamarjasorti - Furmint, Hárslevelű (slovakkide Lipovina), Yellow Muscat e[...]

Tomat

Lõuna-Ameerikast pärit tomat on üks olulisemaid kasvuhoonetaimi Eestis. Tomatid on pommu ja kartuli sugulane. Tavaline tomat on keskmise suurusega ja ümmargune, umbes Ø 4-6 cm. Suured nn lihatomatid on umbes Ø 10 cm[...]

Tomatikaste

Konsistentsilt vedelam kui tomatipüree ja reeglina maitsestatud. Sobib kastmepõhjaks või kasutamiseks erinevates roogades. Vt ka 'tomatipasta (kontsentreeritud)' ja 'tomatipüree'.

Tomatipasta

Tomatipasta ehk kontsentreeritud tomatipüree valmistamiseks keedetakse tomateid mitu tundi, kurnatakse ja redutseeritakse paksuks ja tugevamaitseliseks pastaks. Tomatipastat müüakse reeglina tuubides[...]

Tomatipüree ehk 'passata'

Tomatipüree saamiseks hõõrutakse blanšeeritud küpsed, kooritud ja seemnetest puhastatud punased tomatid läbi sõela. Tavaliselt on tomatipüree maitsestamata, ent müügil on ka ürtidega ja küüslauguga maitsestatud variandid[...]

Tomme juust

Tomme on üldnimetus teatud tüüpi Prantsuse Alpides ning Šveitsis toodetud juustudele. Juustu valmistatakse enamasti kooritud piimast, mistõttu tomme rasvasisaldus on enamasti madalam. Nt: Tomme de Savoie, Tomme Boudane, Tomme au Fenouil, Tomme de Crayeuse, Tomme d'Aydius, Tomme du Revard[...]

Tonkatsu kaste

Tonkatsu Sauce (とんかつソース) on Jaapani köögist pärit kaste, mida serveeritakse praetud ja frititud toitudega (nt Tonakatsu paneeritud sealihakotletiga, Ebi Fry, Korokke).  Koostises on erinevad puu- ja köögiviljad (tomatid, ploomid, datlid, õunad, sidrunimahl, porgand, sibul, seller), lisaks erinevad maitseained, sojakaste, äädikas ja suhkur[...]

Toorpiim

Nii ühe kui mitme lehma, kitse või ute piimanäärmete sekreet, mida ei ole kuumutatud temperatuuril üle 40 °C või töödeldud viisil, mis annab samasuguse efekti.

Tortellini

Pisikesed täidetud itaalia makaronid (durumnisujahupelmeenid). Täidiseks võib olla nii liha, spinat, sink, (parmesani) juust jne. Tortellinid on olnud juba 16. sajandist alates Bologna ülikute söök ja lihtrahva pidusöök[...]

Tortilja

1) Ladina-Ameerikas: nisust või masa harina maisijahust valmistatud õhuke mehhikopärane leib, mille täidiseks võivad olla nii soolased kui ka magusad lisandid. 2) Hispaanias: kartuliomlett.

Trummid

Trummid on eestikeelne mugandus ingliskeelsest sõnast 'drummie'. Mitmetes hiina kiirsöögikohtades Eestis pakutakse nt taevatrumme, Tsink Plekk Panges serveeritakse aga pangetrumme. Tegemist on kanatiiva esimese, st liharohkema osaga[...]

Trühvel (seen) ja trühvliõli

TRÜHVEL on noorte tammede läheduses kasvav mugulakujuline seen, mille lõhnav viljakeha kasvab maa sees. Trühvlite leidmiseks koolitatakse välja koeri ja sigu. Trühvlid on väga kallis delikatess, Eestis saab trühvleid osta peamiselt konserveerituna[...]

Trüptofaan

Trüptofaan on asendamatu aminohape, mis on näiteks vitamiini niatsiin ning neuroülekandeaine serotoniini eelühend.

Tsink (Zn)

Tsink on keemiline element; sinakashõbedase läikega keskmise kõvadusega plastne metall. Tsinki vajab ka inimorganism. Tsingipuudulikkusele viitavad näiteks valged laigud küünte all. Üks rikkalikumaid tsingiallikaid on austrid, ent tsinki leidub ka punases lihas, kõrvitsaseemnetes ja nisukliides[...]

Tsitraat

Tsitraat on sidrunhappe anioon, sool või ester.

Tsitruselised

Lähistroopiline viljapuuperekond, kuulub ruudiliste sugukonda. Tsitrusviljadel on hapu mahlakas viljaliha ja mõrkjas valge koor, mida katab lõhnav värviline eeterlike õliderohke pealiskiht. Loe tsitruseliste kohta lähemalt: sidrun, mandariin, apelsin, pomerants, greip, tangeriin, ugli vili, laim, kinkan e[...]

Tsitruseriiv

Tsitruseriiv on spetsiaalne 4-5 väikese auguga riiv sidruni-, laimi-, apelsini- jne koore riivimiseks.

Tsoisum ehk hiina lillnaeris

Tsoisum on hiina lehtnaeri (rahva seas ekslikult tuntud "hiina kapsa") teisend. Sel üheaastasel 50-70 cm kõrgusel ovaalsete lehede ja kollaste õisikutega taimel süüakse nii lehti, õievarsi kui õienuppe[...]

Tsüklamaat (E952)

Kunstlik magusaine tsüklamaat muutus populaarseks 1950-60ndatel. Võrreldes sahhariiniga on tsüklamaatidel vähem magus maitse. Ka tsüklamaatidel on olnud korduvalt kasutuskeelde (näiteks 1970. aastal), kuid need on ikkagi tühistatud, sest adekvaatselt tõestatud andmeid tsüklamaadi kahjulikkusest, sisuliselt kantserogeensusest pole suudetud hankida[...]

Tuhande saare kaste

'Thousand Island dressing' on majoneesil põhinev klassikaline salatikaste. Kindlasti kuulub koostisesse magus tšillikaste, lisaks veel peenestatud rohelisi oliive, paprikat, marineeritud kurki, sibulat, muna[...]

Tuhksuhkur

Tuhksuhkrut kasutatakse kookide, keekside ja saiakeste kaunistamiseks. Tuhksuhkrut kasutatakse ka glasuuride valmistamisel (lisades sellele toiduvärve ja essentse), samuti beseede, täidiste ja martsipani tegemisel[...]

Tursamaks

Saadaval peamiselt õlikonservina.   

Tursik (kala)

Populaarne kala Briti vetest. Taastoodab end kiiresti, eluaeg lühike. Koeb märtsist aprillini.

Tursk (kala)

Põhjapoolkera meredes parvedena elutsev põhjakala, kuulub tursklaste sugukonda. Tursk toitub kaladest ja vähilaadseist, tema maksast tehakse kalamaksaõli. Oma valge paksu lihaga on tursk väga hea nii praadimiseks, hautamiseks kui ka soolatult vormiroogade valmistamiseks[...]

Tursk, läänemere

Läänemere tursk kasvab 30-60 cm pikkuseks. Vt ka 'tursk'

Tuulehaug, tuulehavi, tuulekala

Madala rasvasisaldusega dieetkala, millel nii maitseomadused kui ka toiteväärtus on täiesti võrreldavad haugiga. Köögis kasutagi sarnaselt haugile (v.a. täidetud haugi küpsetamine). Marjad suured ja helekollased, väga dekoratiivsed[...]

Tuumkõrvits

Mehhikos populaarne rohekas aedvili hõrgu maitsega, kuulub suvikõrvitsaliste hulka. Oli levinud asteekide söögilaual. Kõige levinum on heleroheline tuumkõrvits, ent nagu kõrvalolevatel piltidel näha, leidub ka tumerohelisi ja valkjaid[...]

Tuun, atlandi

Atlandi tuun on kõige väiksem tuunikala. Maksimaalne pikkus 1 m ja kaal 21 kg. Atlandi tuuni töötlevad kalatööstused asuvad Kuuba kagurannikul. Kasutatakse toiduks värskelt, külmutatult, kuivatatult, soolatult või konserveeritult[...]

Tuun, harilik

Suurim tuunikala, koonukujulise pea, suure suu ja peenikese poolkuukujulise sabaga, selg on värvuselt tumesinine, küljel kollane vööt, kõhuosa on hõbevalge tumedate triipude ja täppidega. Tavaliselt on harilik tuun 1-2 m pikk ja kaalub 100-180 kg[...]

Tuun, kulduim-

Saleda kehaga tuunikala. Selg on tumeda metaljassisine varjundiga, küljed ja kõht hõbejasvalged. Kulduim-tuuni sabaots ja teine seljauim ning kõhuuim on erekollased, millest tuleneb ka nende nimi. Pikkus 60-150 cm[...]

Tuun, suursilm-

Suursilm-tuuni keha on värtnakujuline - kõrge ja tüse. Silmad on suhteliselt suured. Pikkus 1,2-1,5 meetrit, kaal kuni 270 kg. Heledat liha kasutatakse värskelt ja konservide valmistamiseks.

Tuunikala

Nami-nami andmebaasis tähistab 'tuunikala' värsket, st mitte konservitud. (Käändub 'tuun-tuuni-tuuni') 'Tuunikalakonserv' tähistab erineval viisil konservitud tuunikala. Kui on oluline, kuidas tuunikala konservitud on (õlis, vees, tomatikastmes jne), siis seda retseptis ka öeldakse[...]

Tuurakala

Tuur on kõrgelt hinnatud maitsva liha ja marja tõttu, millest toodetakse musta kaaviari. Viimane on üle maailma tunnustatud delikatessideks. Tuur on looduskaitse all (ohustatud tuuralised on ka beluuga, vene tuur, ja sevrjuuga)[...]

Tähtvili e. karambool

Indiast ja Maleesiast pärit tähtvilja 6-13 cm pikkused viljad on toorelt rohelised ja valminult sidrunkollased. Sisaldab oblikhapet, C-vitamiini, rauda, mineraalaineid. Tähtvilja koorimata hapukad poolküpsed või küpsed tähekujulised seibid sobivad hästi erinevate magusate ja soolaste roogade kaunistamiseks, tortide, kookide, võileibade katteks, lisandiks külmale lihale[...]

Täisterajahu

Täisterajahu võib olla nii nisu-, kaera- või rukkijahu. Terad on jahvatatud koos kestade ja iduga. Jämeda jahvatusega jahu on tunduvalt tervislikum kui peenike jahu.

Täisteranisujahu ehk grahamjahu

Täisteranisujahu valmistamisel jahvatatakse peeneks kogu nisutera. Täisteranisujahu sisaldab nii kooreosa, tuuma kui ka idu ning on seega vitamiini-, kiudaine- ja mineraalainerikas. Küpsetusomadused on halvemad kui k/s nisujahul, mistõttu tuleks küpsetamisel lisada ka tavalist nisujahu[...]

Tðanahi juust

Tðanahi-nimelist juustu valmistatakse Armeenias. Teravamaitseline soolveejuust, rasvasisaldus 40-50%, kaalub kuni 6 kg.

Tðetðil juust

Linda Petti, Juust, 1978: "Väga omapärane rahvuslik juust, mis esimesel pilgul ei näigi juustuna, vaid kokkukeeratud lõngavihina. Sellisena ta lastaksegi müügile - niidid puntrasse seotud. Saadakse juustutera kuumutamise teel nagu suluguni, kuid tðetðili rasvasisaldus on ainult 10% kuivaines[...]

Türgi kohv

Türgi kohvi valmistatakse ibriku-nimelises erilises pika varrega keedunõus. Nõusse mõõdetakse võrdsetes kogustes hästi peeneks jahvatatud kohvipulber ja suhkur, valatakse peale külm värske vesi ja aetakse keema[...]

Tšai, Chai

Tšai/chai tähendab paljudes keeltes teed ning tuleb hiinakeelest sõnast 'cha' (tee). Tänapäeval tähistab 'chai' Lääneriikides eelkõige piima ja vürtsidega keedetud magusat teed, nn masala chai'd (masala - 'vürtsisegu' india keeles)[...]

Tšaihanaa

Tšaihanaa on teemaja Kesk-Aasias ja Iraanis. Vt ka tšai/chai.

Tšillipipar

Mõeldud on terveid tšillipipra kaunu. Jahvatatud tšillipipar on Nami-nami andmebaasis kui tšillipulber. NB! Kui toidu sisse on liiga palju tšillit sattunud, siis saab roa tulisust vähendada nt mee või suhkru lisamisega (magus tasakaalustab tulisust), kartuli lisamisega (kartul imab tulisuse endasse), või jogurtit, koort või kookospiima lisades (mahendab)[...]

Tšillipulber

Jahvatatud tšillipipra kaunadest saadud pulber.

tagine

Marokolaste pajaroog, algselt pärit berberite köögist. Põhilise maitse annab soolatud sidrun.

tagliolini

Tagliolini on makaron/pasta - pikk nagu spaghetti, 2-3 mm lai lintnuudel, mis meenutab tagliatelle-pastat, aga õhem ja peenem.  Levinud Molise ja Piedmonti piirkondades, tuntud ka kui tajarin[...]

tainas

Ehk siis jahu ja mingi vedeliku (ja rasvaine ja muna) segu enne küpsetamist.

talisibul

Talisibul on üks varajasemaid toidutaimi aias - kultuurtaim, looduslikult ei esine. Maitse poolest on harilikust sibulast mahedam. Hiinas on talisibulat kasvatatud juba 2000 aastat, kuid Euroopas sai ta tuntuks alles 16-ndal sajandil[...]

tamarillo (tamarillo-tomatipuu vili)

Maavitsaliste hulka kuuluv põõsaspuu tamarillo-tomatipuu on pärit Andidest, kus see kasvab nii Ekuadoris, Kolumbias, Peruus, Tšiilis, Argentiinas kui ka Boliivias, kus see on populaarne aiavili[...]

tamme-kivipuravik (seen)

Lubjalembene tamme-kivipuravik (Boletus luridus) kasvab valdavalt Põhja- ja Lääne-Eestis sümbioosis lehtpuudega, ka linnaparkides. Seenejalg värvub lõikepinnal kiiresti siniseks[...]

tangelo e. greipiin

Greibi ja mandariini ristand (ristati 19. sajandi lõpul Californias). Vilja läbimõõt on 8-10 cm, kest ja viljaliha oranžid.  Citrus paradisi x Citrus reticulata

tare (Jaapani köök)

Tare (垂れ) on Jaapani köögis kasutatav dipikaste. Seda kasutatakse nt: grillimisel (yakitori, yakiniku, teriyaki kaste) sushi, nabemono, gyoza lisandina rameni tegemisel - siis segatakse tare puljongi/leemega, andes sellele lisamaitset hautamisleem lihale (chāshū) Tare on üldjuhul magusapoolne ja paksem sojaleem[...]

tartar

Toores hakktoit. Nt: sööb tartarit; lõhetartar, veisefileetartar

teff e. abessiinia lembehein

Etioopiast pärit rohtvili, hirsi sugulane. Kõrge toiteväärtusega, sisaldab rohkelt kiudaineid ja rauda, samuti taimseid valke ning kaltsiumi. Teffi väikestest valgetest või punakaspruunidest seemnetest jahvatatakse küpsetamiseks sobivat jahu[...]

tempe (ka 'tempeh')

Kergelt fermenteeritud pressitud sojaoad. Tempe on valgurikas ja kergelt pähklimaitseline tervislik toiduaine, mida veganid kasutavad tihti liha asendajana.

tempereerima

Tempereerima ehk vajaliku temperatuurini soojendama ja sellel hoidma. Kokanduses kasutatakse seda mõistet nt šokolaadimassi valmistamisel, munakreemide ja -kastmete valmistamisel jne.

teod

NB! Eesti aedades elavad teod ei sobi söögiks seetõttu, et nad võivad sisaldada taimemürkide jääke. Aiapidajad kasutavad teomürke, mis ei surma tigusid koheselt, vaid tigu võib roomata mürgitamispaigast üsna kaugele[...]

terriin

Tegemist on vormis küpsetatud ja serveeritud jämedakoelisema liha-, aedvilja-, maksa-, kala- jne pasteediga -kui see vormist välja kummutada, siis on see lihtsalt pasteet, kuigi ka inglise keeles kasutatakse sõnu 'pâté' ja 'terrine' tänapäeval enamasti sünonüümidena[...]

tiigerkrevetid

Tiigerkrevetid kasvavad hulgaliselt troopilistes ja subtroopilistes vetes, sh Austraalia põhjarannik, Indoneesia saarte rannikul ja mujal Vaikses ookeanis ja Jaapani meres. Vähemal määral leidub neid ka Vahemeres, kuhu tiigerkrevetid on tulnud Suezi kanali kaudu[...]

tilaapia

[...]

till

Till pärineb algselt Vahemere äärest, ent praegu kasutatakse seda peamiselt Põhja- ja Ida-Euroopas, eriti Skandinaaviamaades (inglise keeles kutsutakse tilli mõnikord "rootsi peterselliks" või "vene peterselliks")[...]

timpnarmik (seen)

Timpnarmik ehk hele timpnarmik ja pruunjas narmik ehk tume timpnarmik meenutavad samuti mõnevõrra kukeseent, kuid kübara all kannab ta nimele sobivalt narmaid. Noored viljakehad on kupatamata kasutatavad ja heamaitselised[...]

tindikud ehk tindiseened (seen)

Soomustindik (Coprinus comatus) kasvab aedades, parkides, õuedel, teeservades, prahipaikadel, linnades haljasaladel, jäätmaal, olles üks Eesti tavalisemaid seeni. Soomustindiku kübar on noorelt piklik-kellukjas, allakaardunult jala vastu hoidva servaga valgel kiulisel põhjal pruunikate vatjas-kiuliste tõusvatipuliste soomustega, keskpaigas helepruunikas, soomusteks lõhenemata[...]

tjoša

Tjoškaks või tjošaks nimetatakse beluuga, tuurakala, valge lõhe (belorõbitsa), nelma ja teiste suurte kalade vinnutatud ja suitsutatud kõhutükke. Kõige enam valmistatakse tjoškat beluugast, sest beluuga kõhutükid on teistega võrreldes kõige paksemad ja liharikkamad[...]

tomatillo ehk mehhiko füüsal

Mehhiko füüsal ehk mehhiko tomat ehk tomatillo. Vili on 30 – 80 grammi kaaluv paljuseemneline mari, mis väliselt meenutab tomatit, kuid on kaetud nahkja kotiga. Mehhiko füüsali viljad sobivad konserveerimiseks, püree, salatite ja muu toidu valmistamiseks[...]

tonkauba

Tonkauba on liblikõielise sugukonda kuuluva lõhnava tonkapuu kaunvili. Kasutatakse väga vähe, kuna sisaldab mürgist kumariini. Siiski, mõnedes kokaraamatutes soovitatakse lisada veidike kumariini küpsise- ja koogitainasse, samuti maiustusesse, mis sisaldavad kookospähklit, kreeka pähkleid või mooniseemneid[...]

toompihlakas

Verev toompihlakas on kitsa püstise võraga, kiirekasvuline, vähenõudlik, kasvab ka niisketel muldadel. Õied valged, viljad söödavad ja magusad, valmivad juunis.

toorjuust

Kirjeldus lisamisel.

tritik, ka tritikale

Tritik e. tritikale (Triticale), on teravili, nisu ja rukki hübriid. Tritiku emastaim on nisu ja isastaim rukis. Tegemist on kaugristamise teel saadud teraviljavormisega, mis ühendab lähtevormide väärtuslikke omadusi – nisu suurt saagikust ja head kvaliteeti ning rukki kohanemisvõimet ja vastupidavust[...]

tromboonkõrvits (tromboncino squash)

Tromboonkõrvits on Itaalia suvikõrvitsasort, õigemini küll muskaatkõrvitsa liik, mida tarbitakse noorelt nagu suvikõrvitsatki. Värv on enamasti heleroheline, küpsemad viljad pleekivad beežiks[...]

trühvel

Teatud šokolaadikompvek.

tsitruseliste koor

Peenelt riivitud tsitruseliste koort võib kasutada roogade maitsestamiseks.

tsöliaakia

Tsöliaakia võib kujuneda teraviljadest ainult nisu, rukki, odra või kaera tarbimisel. Tsöliaakiat põhjustab teraviljades leiduv taimevalk gluteen. Gluteeni toimel kahjustub tsöliaakiasoodumusega isikutel peensoole epiteel[...]

tuhkpuumarjad

Tuhkpuumarjakeedis, -povidlo ja -mahl on meeldivalt karastava maitsega. Purpurpunaste marjadega tuhkpuupõõsaid kasvab metsikult Põhja-Kaukaasias, Krimmis, Ukraina lõunaosas, Taga-Kaukaasias.

tulemaa kilu

Kala :)

tuttifrutti

Hollandis tähistab "tuttifrittui" kuivatatud puuviljade segu. Tavaliselt on seal ploomid, õunad ja aprikoosid. 

tähtaniis

Tähtaniisi vili on mustjaspruun tavaliselt 8 teravikuga tähekujuline vürts, millel on tugev aniisi ja lagritsa maitse ning tugev apteegitilli lõhn. Kasutatakse alati kuivatatult. Tähtaniis on eriti levinud hiina köögis, vähemal määral kasutatakse tähtaniisi ka Põhja-Vietnamis, Pakistanis, Malaisias ja Lõuna-Tais[...]

tärklisenuudlid (dangmyeon, starch noodles)

Korea köögis kasutatavad maguskartulitärklisest nuudlid, mis muutuvad kuumtöötlemise järel peaaegu läbipaistvaks. Just neid nuudleid kasutatakse japchae valmistmaiseks[...]

tõmmuriisikas (seen)

Tõmmuriisikas (Lactarius necator) on oliivirohelise, peaaegu mustjaspruuni kübaraga (läbimõõt kuni 15 cm) seen, millel on kleepuv keskosa ja veidi karvane serv. Jalg on sama värvi, sile, mõnikord õõnes[...]

tõrukõrvits

Tõrukõrvits on suvikõrvitsate (Cucurbita pepo) hulka kuuluv väike kõrvits, mille omapäraseks tunnuseks on välisküljel olevad sügavad sooned. Viljaliha on kollakasoranž ja väga magus[...]

tüümian e. aed-liivatee

Tüümiani ehk aed-liivateed kasutatakse eriti palju prantsuse köögis, kus see värskelt kuulub bouquet garni koostisesse ja kuivatatult herbes de Provence segusse. Samuti populaarne Itaalia ja Mehhiko toitudes[...]

tšatni (chutney)

Chutney (eesti keeles 'tšatni') on India päritolu äädikapõhine kaste, mis tekitab söögiisu. Seda pakutakse koos liharoogadega. Tšatnit valmistatakse ka marjadest ja puuviljadest ning neid on nii magusa- kui ka kibedamaitselisi[...]

tšeburekk

Lambalihapirukas.

tšuts-hela

Kreeka pähklitest maiustus, mis on kaetud tarretise või marmelaadiga ja vormitud 35-40 mm läbimõõduga vorstikesteks. Iga tšutš-hela kaal on umbes 300 g.