Kokandussõnastik

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Š Z Ž T U V W Õ Ä Ü Y KÕIK

Saago

Saago ehk saagotangud on granuleeritud tärklis, mida kasutatakse putrude, suppide, pirukatäidiste valmistamiseks.

Sabayon

Prantsuse veinivahukaste. Vaata 'zabaglione'.

Sacher-tort

Kuulus Austria tort, mille lõi 1832. aastal 16-aastane Viini kokaõpilane Franz Sacher. Serveeritakse maitsestamata vahukoore ja kohvi või teega.

Safloor ehk värvohakas

Safloor ehk värvohakas on õli- ja värvitaim, mida kasutatakse nii tekstiili värvimisel kui ka toiduvärvina. Värvohakas on hüpertooniavastane, vähendab kolesteroolitaset, kasutatakse toonikuna verele, südamele ja närvisüsteemile[...]

Safran

Kuivatatud safranikrookuse emakasuudmed. Toiduvalmistamisel annab safran kookidele, saiadele, riisile kuldse värvi. Safranit on püütud ka asendada safloori, kollajuure, saialille ja kitsekakraga, kuid ühelgi neist pole safranile iseloomulikku lõhna ja maitset[...]

Sahhariin

Suhkrust 500 korda magusam magusaine, bensoehappe sulfamiid.

Saialill

Saialill on Lõuna-Euroopast pärinev korvõieline rohttaim. Saialille õisikud on kollased või oranžid. Saialille värvikirevaid õisi kasutatakse salatite, suppide jt roogade maitsestamiseks ja roogadele värvi andmiseks[...]

Saksa veinid

Nii nagu Euroopa Liidu maades kombeks, jagatakse ka Saksamaal veinid kahte suurde rühma: lauaveiniks (Deutscher Tafelwein, Deutscher Landwein) ja margiveiniks (Qualitätswein). Lauaveine juuakse noorelt igapäevaveinina ning nende puhul ei märgita istanduse nime[...]

Salaami

Itaalia soolane täissuitsuvorst, üsna rasvane. Salami Milano: peenekoelise tekstuuriga, küüslauguga Salami Napoli: jämedakoelise tekstuuriga Fotol on Salami Felino.

Salami Felino

Kuigi nime järgi võiks arvata, et tegemist on kassilihast vorstiga, on Salami Felino siiski ehtne Itaalia sealihavorst :) Felino on Parma provintsis asuva linnakese nimi, kust see konkreetne salaamivorst pärit on[...]

Kuva kõiki