Kokandussõnastik

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Š Z Ž T U V W Õ Ä Ü Y KÕIK

Lagrits

Lagrits ehk lagritsa-magusjuur. Lagritsajuuretee puhastab mürgituste korral seedeelundeid mürkidest. Tuntud must maiustus on lagritsapulbriga maitsestatud iiriselaadne komm.

Laim

Kagu-Aasiast pärit ning tsitruseliste perekonda kuuluv laim on laimipuu vili. Hapulaimipuu on limonellipuu ja maguslaimipuu on magussidrunipuu ehk limetipuu. Suuruselt sidrunist väiksem, värvilt roheline[...]

Laksatiiv

Laksatiiv ehk kõhulahtisti.

Lambalääts

Värsket lambaläätse kasutatakse rohkelt iraani ja india köögis. Kuigi nuusutades tundub lambalääts üsna mahe, siis kuumutades muutub see omapäraselt aromaatseks. Kasutatakse karrides. Sobib kartulite ja spinatiga[...]

Lancashire juust

Inglise lehmapiimajuust. Sulab hästi, lisab pikantse maitse kastmetele, sufleedele, pitsadele ja pirukatele. Noor ja kreemjas Lancashire juust on veidi mureda ja niiske tekstuuriga. Küpsem Lancashire juust on intensiivsema maitsega[...]

Langust

Merivähk kümnejalaliste seltsist. Harilik langust võib kaaluda kuni kaheksa kilogrammi, elab Euroopa lõuna- ja lääneranniku vetes. Langustlasi püütakse ka troopikameredest. Ta on üks väärtuslikuma lihaga mereande[...]

Lassi

Soolane või magus india jogurtijook. (Tallinnas Elevandi restoranis on mõnus mangolassi:)

Laukaploomid

Laukapuu on ainus Eestimaal looduslikult kasvav ploomiliik ja sedagi vaid Lääne-Saaremaal ja Sõrve poolsaarel. Looduskaitse all. Laukapuu viljadest valmistatakse kuulsat "sloe gin" laukalikööri. Selleks leotatakse laukaploome džinnis[...]

Lavendel

Pisikeste siniste õitega lavendel on pärit Vahemere äärest. Kasutatakse salatite, kastmete, magustoitude, jookide, liha- ja kalaroogade ning marinaadide maitsestamiseks ning kaunistamiseks. Eelistatud on värske lavendel, sest kuivatatud lavendliõitel võib olla veidi mõrkjas kõrvalmaitse[...]

Leedripuu

Leedripuu õitest saab väga maitsvat veini ja karastusjooki. Leedriõisi võib panna õunakookidesse jm rosinate asemel. Leedripuuõisikuid võib frittida. Leedrisiirup on hea köharavim. Sageli on arvatud, et punase leedri väikesed marjad on mürgised[...]

Kuva kõiki