Kokandussõnastik

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Š Z Ž T U V W Õ Ä Ü Y KÕIK

Maapähklivõi

Maapähklivõid valmistatakse kooritud ja röstitud maapähklist ehk arahhisest. USAs väga populaarne laste seas.

Maapähkliõli

Maapähkliõli on hiina köögis populaarseim õli. Suhteliselt maheda maitsega, nii et sobib hästi ka salatikastmetesse jms. Maapähkliõli on ka üks sapieritust soodustav looduslik vahend.

Maarjajää (E 522)

Toiduainetööstuses kasutatakse maarjajääd happesuse regulaatori ja stabilisaatorina. Vana vahend kurgihoidistes kasutamiseks, sest E 522 säilitab kurkide karguse ja kõvaduse. Marineerimisvedelikule või soolveele lisatakse 1 g maarjajääd iga vedelikuliitri kohta[...]

Maarjaohakas

Harilik maarjaohakas on üheaastane, teravate ogadega, kuni pooleteise meetri kõrgune taim. Lehed: suurte, valgete laokudega nahksed lehed, ülemised lehed hambuliste, kollaste ogadega ääristatud randiga[...]

Maasikas

Maasikas on kolmetiste lehtede ja maapealsete võsunditega püsiktaim, kuulub roosõieliste sugukonda. Looduslikult kasvab Eestis 3 liiki: metsmaasikas, muulukas ja mittesöödava viljaga kõrge maasikas[...]

Maasikfüüsal

Maasikfüüsal ehk maasikatomat ehk rosinafüüsal. Valminult on maasikfüüsali viljad magusad, meenutavad lõhna ja maitse poolest metsmaasikat. Maasikfüüsali viljadest saab üsna omapärase maitsega keedist[...]

Madeira vein

Madeira saare järgi nime saanud kange portugali vein, millele on sarnaselt portveiniga käärimisperioodil lisatud piiritust. Veinil on ainulaadne karamellimaitse, mis saadakse veini kuumutamisel spetsiaalsetes ahjudes[...]

Madeleine vormid

Väikesed metallvormid traditsiooniliste prantsuse madeleine-koogikeste küpsetamiseks. Metallvormike on umbes 8 cm kõrge, ääred on põhjast veidi laiemad.

Maggi vürtsikaste

Tuntud vürtsikaste, eriti Ameerikas. Asendamiseks sobib 1) tume sojakaste ja Worchesteri kaste vahekorras 1:1 2) tai magus sojakaste 3) seene-sojakaste

Magneesium

Magneesiumi tähtsus: * kuulub luude koostisesse, oluline roll kaltsiumi ning vitamiin C ainevahetuses. * mõjutab süsivesikute ainevahetust, on aminohapete aktiveerijaks. * on vajalik südamelihaste tööks ja vereringe reguleerimiseks[...]

Kuva kõiki