Kokandussõnastik

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Š Z Ž T U V W Õ Ä Ü Y KÕIK

Vacherin Mont d'Or juust

Prantsuse lehmapiimajuust, ümbritsetud kasetohuga. Juustuketas on seest pehme, peaaegu vedel, meenutab kuusemetsi ning suvist heinategu. Serveerimiseks tõsta lusika või noaga pehmet juustu soojale krõbedale nisuleivale[...]

Vaesed rüütlid

Praetud saiast valmistatud lihtne magustoit, mis serveeritakse vahukoore ja moosiga. Soome k. köyhät ritarit

Vahaporsa marjad

Hiinast pärit vahaporsi (wax myrtle) vili. Tervislik, sisaldab rohkesti antioksüdante, vitamiine, mineraale (sh C-vitamiin, tiamiin, riboflaviin ja karoteen). Leidub ligi 100 sorti, sh valged, roosad, punased ja lillad marjad[...]

Valge kollajuur e. tsitverijuur

Valge kollajuur kuulub ingveriliste perekonda, kollajuure sugulane. Väga aromaatne, aga mitte just meeldivalt rohulõhnaline. Maitse on üsna mõrkjas. Valge kollajuur on pärit Kirde-Indiast, aga tänapäeval kasvatatakse ka mujal Indias, Kagu-Aasias ja Hiinas[...]

Valge pipar

Valge pipar on tegelikult tavalise pipra mari, mis on puu otsas küpsenud ja seeljärel kooritud. Maitselt mahedam. Kasutatakse peamiselt heledates kastmetes jm, kus must pipar liialt välja paistaks. Loe pipra kohta lähemalt siit[...]

Vampel ehk vaarikpampel

Vamplid on püstiste murakaliikide (ja nende sortide ehk pamplite) ning vaarikate vahelised ristandid (inglise keeles blackberry-raspberry hybrids). Vamplimarjad on vaarika värvi ja magusad, kuid kuni 5cm pikad[...]

Vanill e. vanilje ja vanillikaunad

Ehkki orhideeliste sugukonna ainsa söödava esindaja vanilli ehk vanilje kodumaa on Mehhiko, siis tänapäeval toodetakse ühte kvaliteetseimat vanilli Madagaskari saarel. Euroopasse jõudis vanill 1520[...]

Vanilliekstrakt

Vanilliekstrakt saadakse looduslikust vanillist. Vt ka vanilliiniessents. Pildiolevat Madagaskari vanilliekstrakti peetakse üheks parimaks. Viimane valmistatakse külmpressmeetodil valitud Madagaskari vanillikaunadest[...]

Vanilliin

Sünteesimise teel saadud loodusliku vanilli aseaine, tunduvalt odavam kui looduslik vanill. Vanilliini osati sünteesida juba 1874. aastal!

Vanilliiniessents

Sünteetilist vanilli aseainet vanilliini sisaldav kontsentreeritud maitseaine. Nami-nami retseptikogus soovitatakse retseptides kasutada alati looduslikku vanilliekstrakti, aga kui rahakott seda ei luba ja maitsemeel ei keela, siis võib muidugi ka vanilliiniessentsi kasutada[...]

Kuva kõiki