Kokandussõnastik

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Š Z Ž T U V W Õ Ä Ü Y KÕIK

Udon nuudlid

Udon nuudleid valmistatakse Jaapanis nisujahust, veest ja soolast. Paksud valged nuudlid võivad olla nii torujad kui ka lamedad. Cha-Udon on rohekad paksud nuudlid, mille valmistamisel on segatud valge nisujahu rohelise tee pulbri ehk matcha'ga[...]

Ugli vili

Ugli on tagasihoidliku välimusega Jamaikalt pärit tsitruseline, mis on ebakorrapärane ja vaoline. Meeldiva maitsega ja kergesti eraldatava kestaga. Kest on sõltuvalt sordist kas roheline, kollakaspunane või oranžikaskollane[...]

Uhhaa

Uhhaa on selge leemega kalasupp. Sega keedetakse väikestest kaladest (kiisk, särg, ahven vm) või suurte kalade luudest ja peadest. Kaladel eemaldatakse sisikond, peadel lõpused ja silmad. Luud peenendatakse, kalad pestakse[...]

Ulukiliha

Ulukiliha alla käivad põdra-, hirve-, metskitse-, metssea- jm liha.

Urfa biber

Urfa biber (ingl. k. urfa pepper, isot pepper, kurdish pepper) on Türgis Urfa piirkonnast pärit kuivatatud tšilli, mille maitse on kergelt suitsune ja meenutab rosinad.  Tegemist on punase tšilliga, millel lastakse taime küljes tumedaks küpseda[...]

Urjukk

Tervelt kuivatatud aprikoosid. Nimi on tulnud vene keele kaudu türgi keelest. Poolikult kuivatatud aprikoose kutsutakse kuragaaks.

Usanmjan

Aasia maitseainesegu, sisaldab viite vürtsi: kaneeli, tilli, nelki, tähtaniisi, ingverit.

uimastav juustumari

Kasutatakse taimse kalgendajana, nt juustuteol laabi (ingl. k. rennet) asemel. 

ujuv lehtertapp e. spinat-lehtertapp

Nimetus teistes keeltes: ladina k - Ipomoea aquatica inglise k - water spinach  

umeboshi

Jaapanis populaarne soolane ja hapu marineeritud "ploom". Tegelikult on umeboshi - tõlkes 'kuivatatud ume luuvili' hoopis ühest jaapani aprikoosist tehtud, aga maitselt meenutab tõesti pigem ploomi[...]

Kuva kõiki