Kokandussõnastik

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Š Z Ž T U V W Õ Ä Ü Y KÕIK

Kōbe veiseliha

Kōbe on kuulus Jaapanist pärit veiseliha. Liha on hirmkallis. Väidetavalt masseeritakse elusveiseid (enamasti Tattori Black Wagyu veiseid) iga päev harjadega ja neile joodetakse sisse paar-kolm liitrit õlut päevas, samuti on toit väga valitud (värske ja roheline)[...]

Kaalikas

Kaheaastane sööda- ja köögijuurvili, kuulub ristõieliste sugukonda. Esimesel aastal kasvatab kaalikas lehekodariku ja juurika, teisel valkjaskollaseid õisi ja kõtru kandva varre. Kaalikat kasvatati toiduks juba Vana-Kreekas ja Roomas[...]

Kaalium

Kaaliumi esineb paljudes toiduainetes, eriti just taimsetes toiduainetes. Head kaaliumiallikad on nt: kuivatatud virsikud, koorega keedetud kartul, spinat, kuivatatud ploomid, herned, lillkapsas, tomat, apelsin, porgand, kapsas, rõigas, banaan, rosinad, aprikoosid, teraviljasaadused, pähklid, õunad, seller, päevalilleseemned jne[...]

Kabardiini suitsujuust

Linda Petti, Juust, 1978: "Madala silindri kujuline, kõrgus ligikaudu 6 cm, kaalub 2 kg. Suitsutamisest tekkinud punakaspruun koor kannab vitste järgi, sest juustu ei asetata valmimiseks vormidesse, vaid vitstest korvidesse[...]

Kabatšokk

Kabatšokkk ehk melonkõrvits on hariliku kõrvitsa piklike viljadega vorm, üks suvikõrvitsatest. Noori pehmekoorelisi kabatšokke võib tarvitada nagu suvikõrvitsaid tsukiinisid. Kabatšokk on mitmekülgselt kasutatav söögitaim: toorelt mahlana (mehu) koos meega, toorsalatitena, praetult, keedetult, marineeritult jne[...]

Kadakas, kadakamarjad

Harilik kadakas on üks Eesti igihaljaid okaspõõsaid. Kuulub küpressiliste hulka. Kadakas õitsevad mais-juunis, seejärel ilmuvad emastaimel rohelised viljad, mis teiseks-kolmandaks aastaks küpsevad sinkjasmustadeks marjadeks[...]

Kaer, kaerahelbed, kaerajahu, kaerakliid

KAERAHELBED e. HERKULOD (oats) valmistatakse kõrgkvaliteetsest kaerast. Kaer kooritakse ning seejärel röstitakse ehk darratakse. Röstimisel tehakse kahjutuks ensüümid, mis hapendavad kaeras leiduva rasva[...]

Kaheksajalg

Kaheksajalad on kalmaaride ja seepiate ehk tindikalade sugulased. Maitsev, kergelt vintske kaheksajala liha on väga populaarne Jaapanis ja Vahemeremaades. Müüakse ettevalmistatud värsket ja külmutatud kaheksajalga, samuti suitsutatud ja konservitud[...]

Kakao, kakaopulber, kakaovõi

Kakaopulber koosneb pulbriks jahvatatud, eelnevalt puhastatud, kooritud ja röstitud kakaoubadest. Kakaopulber peab sisaldama vähemalt 20% kakaovõid väljendatud kuivainena. Kakaopulbri niiskusesisaldus võib olla kuni 9%[...]

Kaktusvili (eksootiline puuvili)

Kaktusvilja viljaliha on erkpunane, mõnikord ka kollakasroheline. Maitselt meenutab samuti lahjendatud arbuusi. Kaunivärvilist viljaliha lisatakse puuviljasalatitesse, samuti võib neid püreestada (seemned sõelu välja)[...]

Kuva kõiki