Magneesium

Magneesiumi tähtsus: * kuulub luude koostisesse, oluline roll kaltsiumi ning vitamiin C ainevahetuses. * mõjutab süsivesikute ainevahetust, on aminohapete aktiveerijaks. * on vajalik südamelihaste tööks ja vereringe reguleerimiseks. * omab võtmerolli vähemalt 300 põhilises ensümaatilises reaktsioonis, aitab aktiveerida valgu sünteesil osalevaid ensüüme. Magneesiumi defitsiidil võivad ilmneda: * närvilisus, muutused käitumises, häireid lihastes, arütmia, kõrge vererõhk, neerukivid, halveneb toidu omastatavus. Defitsiiti on täheldatud põhiliselt vähese absorptsiooni, kroonilise alkoholismi, neerude halvenenud funktioneerimise või mõnede ravimite kasutamisel. Magneesiumi liigtarbimine: Suured magneesiumikogused võivad osutuda toksilisteks neeruprobleemidega inimestel ning põhjustada kõhulahtisust. Magneesiumi allikad: Magneesiumirikkad on taimsed toiduained, mis sisaldavad klorofülli ning pähklid ja seemned. Magneesiumi on palju täisteraviljatoodetes, lehtköögiviljades, kakaos. Ka kare vesi ning mineraalvesi võivad olla headeks magneesiumi allikateks. Magneesiumi sisaldus (x mg magneesiumi 100 grammis toiduaines): Kõrvitsaseemned 540 Nisukliid 480 Kakaopulber 415 Päevalilleseemned, parapähkel 355 Nisuidud 290 Mandlid 280 India pähkel 260 Täisterahommikuhelbed, kaerakliid 200 Tatar, soolapähklid 180 Maapähkel 170 Maisitärklis, sarapuupähkel, pistaatsiapähkel 160 Müsli 150 Martsipan, kreeka pähkel 140 Grahamjahu, kaerahelbed, pekaanpähkel 130 Näkileib, kuivik, kama 120 Suhkruga kakaopulber, rukkijahu/helbed, neljaviljahelbed 110 Hirss, pop corn 100 Kookoshelbed, odrajahu, nõges 90 Läätsed, täisterarukkileib 75 Odrahelbed, šokolaad, odrakruubid 70 Spinat, sepik, täisterasai, keed.uba, kuiv.mustikad 55 Odraleib, kuiv.katrini ploom, tomatipasta 50 Kartulikrõpsud, kookospähkel, petersell, mädarõigas, makra 45 Herned, mais, põlduba, juurpetersell 40 Riis(ihelbed), paisutatud terad, makaronid 30 Lehtkapsas, karamell, kiivikonserv, kuivik, küpsis 30