Kuigi botaaniliselt on rabarber köögivili, kasutatakse seda enamasti nagu puuviljagi: kompotiks, kisselliks, kookides ja tortides. Proovi ka lisandina lihatoitude juurde. Rabarber on rikas mineraalainete poolest, sisaldab kaaliumi, magneesiumi, rauda ja naatriumi[...]
Šveitsi köögist pärit roog - röstitud juust mundris kartulitega. Juurde pakutakse kornišone (tillukesed marineeritud kurgid), marineeritud pärlsibulaid ja valget pipart. Raclette juust peab olema üsna tugevamaitseline (Raclette, Bagnes, Fontal, Montale, Turunmaa jm[...]
Raclette juust pärineb Savoie piirkonnast Prantsusmaalt. Meeldiv pähkliaroom pääseb esile seda sulatades või grillides.
Tarretis, mis on keedetud suhkru ja siirupi segust tärklise ja agar-agari lisandusega, maitsestatud hapete ja essentside või teiste maitseainetega.
Raita on india köögist pärit paks jogurtikaste. Levinuim on kurgiraita, ent kasutada võib ka teisi aed- ja puuvilju (spinatit, mangot, banaani, baklažaani, tomatit jm). Maitsestamiseks kasutatakse musti sinepiseemneid, garam masalat, harakputke, vürtsköömneid, tilli, münti, peterselli, estragoni jne[...]
Türgi aniisiviin.
Eksootiline puuvili. Ploomi suurune, punakaspruun või kollakas, karvane. Karvase takjat meenutava koore all on pehme ja libedavõitu valge viljaliha (kivi ei sööda). Maitse on värske ja aromaatne. Süüakse niisama, puuviljasalatites või lisatakse idamaistele roogadele[...]
Rafineerimata roosuhkur, kergelt karamellimaitseline.
Raps ehk õlikaalikas (Brassica napus) on õli- ja söödataim ristõieliste sugukonnast kapsasrohu perekonnast. Raps on tekkinud rüpsi ja kapsa looduslikust ristlusest[...]
Maroko köögis kasutatav maitseainesegu [رأس الحانوت] . Koostis varieerub, sisaldades nii erinevaid afrodisiaake. Nii on kunagi kuulunud selle vürtsisegu koostisesse isegi mürgine hispaania kärbes (Lytta vesicatoria)[...]
Üks asi, millest õlidest rääkides üle ega ümber ei saa, on rasvhapped. Looduses on rasvhappeid mitmekümneid, õlides on suuremal määral neist esindatud siiski vaid viis-kuus. Tavakasutajale on olulisim vahet teha küllastatud rasvhapete, ühekordselt küllastamata rasvhapete ja mitmekordselt küllastamata rasvhapete vahel[...]
Köögiviljahautis Lõuna-Prantsusmaalt, tavaliselt sisaldab baklažaani, suvikõrvitsat, paprikat, tomatit, küüslauku ja maitserohelist.
Raua tähtsus: * kuulub hemoglobiini koostisesse, osaledes hapniku viimisel kopsudest kudedesse, et tagada organismi normaalne elutegevus, vajalik vereloomes, kasutatakse heemi ja müoglobiini sünteesiks, * on paljude ensüümide komponent, * suurendab vastupanuvõimet stressile ning haigustele, * vähendab väsimust ning tagab naha normaalse värvuse[...]
Raudürt (Verbena) on rohttaimede ning väikeste põõsaste ja poolpõõsaste perekond raudürdiliste (Verbenaceae) sugukonnast. Taimeperekonnas on kokku umbes 250 liiki erinevaid taimi, mis looduslikult kasvavad peamiselt Ameerikas, vaid mõned liigid Euroopa rohtlates päikeselistes kasvukohtades[...]
Itaalia köögist pärit hakkliha-, kala- või köögiviljatäidisega nuudlitainataskukesed. Eesti keeles käändub raviool : raviooli : raviooli.
Mahedamaitseline prantsuse lehmapiimajuust. Pärit Prantsuse Alpidelt, Reblochon on kreemjas ning briist pehmema tekstuuriga. Järelmaitse veidi pähkliline, tugeva ürdilõhnaga. Üliküps Reblochon muutub kibedaks[...]
Redis on kultuurtaim rõika perekonnast, üks esimesi kultuuristatud juurvilju. Redises on rikkalikult C-vitamiini, kaaliumi ja foolhapet. Ostes pea silmas, et redisel poleks vigastusi ega plekke ja et lehed oleksid rohelised, samuti väldi kuivanud moega juuri[...]
Võimaitseline Rama Maestro (79%) on küpsetusmargariin, mis on suurepärane kreemide ja kookide valmistamiseks. See ühendab endas maitsva või ning kvaliteetsete taimeõlide parimad omadused[...]
Retsina on tuntud Kreekast pärit vein, millele on kääritamise ajal lisatud männivaiku. Tavaliselt on retsina valge, harvem ka rosé. Kunagi leidsid vanad kreeklased, et mida kindlamalt veiniamfora suletud on, seda kauem vein seal säilib[...]
Reubeni võileib on pärit USAst, võib serveerida külmalt või grillitult. Võileival on kaks erinevat saamislugu: 1) väidetavalt sai Reubeni võileib nime oma looja, Arthur Reubeni järgi. Arthur Reubenile kuulus kunagine New Yorgi deli, Reuben's (nüüdseks suletud)[...]
Hollandist pärit juust, valmistatakse Woerdeni piirkonnas asuvas Oude Rijn'is. Fotol on 2 aastat laagerdunud Reypenaer, mis on hästi kompleksse maitsebuketiga ja sisaldab põnevaid soolakristalle.
Riboflaviin on kollase kuni oranžikaskollase värvusega kristalne nõrga lõhnaga pulber.
Ricotta on valmistatud magedamaitselisest juustuvadakust. Vadak on see valgurikas vedelik, mis juustu laapimisel kalgendist üle jääb. Saadud vedelikust eristatav kuivaine ongi ricotta. Ei sisalda säilitusaineid[...]
Seda tumepruuni kibedavõitu vedelikku valmistas esimesena Riia apteeker Abraham Kuntse pea kolmsada aastat tagasi. Sisaldab suhkrut, palderjanijuurt, ingverijuurt, pärnaõisi, piparmünti, pomerantsi, tammekoort, koirohtu, ristikheina, muskaatpähklit, tilliseemneid, värsked vaarikad, kuivatet mustikad ja palju muud (24 põhikomponenti)[...]
Riis on üheaastane veelembene rohttaim ja selle vili, maailma tähtsaimaid toidutaimi. Riis toidab Lõuna-, Kagu- ja Ida-Aasia tihedasti asustatud maade rahvaid, s. o. ligi poolt maakera rahvastikku. Riisi ei külvata otse põllule nagu teiste kõrreliste seemet, vaid istutatakse sinna madalasse vette taimedena[...]
Riisihelbed on valmistatud eelküpsetatud ja helvestatud riisist. Riisihelvestest saab valmistada riisiputru, neid võib kasutada pirukatäidistes ja lisandiks hakklihatoitudele.
Riisijahust saab valmistada putru ja erinevaid magustoite. Riisijahu on lubatud kasutada teraviljatundlikel tsöliaakiahaigetel.
Pressitud paisriisist tervislikud ümarad ja kõvad koogid. Müüakse nii maitsestamata kui ka maitsestatud riisikooke. Kasuta sarnaselt näkileibadele.
Riisijahust nuudlid on Aasia köögi eripära. Valmistatakse jahvatatud riisist ja veest. Levinud on kolm põhilist sorti: Stir-fry riisinuudlid - peenikesed riisinuudlid, müüakse enamast 250grammistes pakkides[...]
Hiina riisiveini on nii punast kui valget - võib asendada kuiva šerriga. Jaapani magusat riisiveini 'mirin' kasutatakse vaid toiduvalmistamisel. Asendamiseks sobib suhkruga magustatud hele valge vein, nt Riesling (arvesta 1 sl suhkrut 1 dl veini kohta)[...]
Riisiäädikad on populaarsed hiina jt aasia köökides. Kui riisiäädikat ei ole, siis kasuta nt õunaäädikat või lahjendatud valget veiniäädikat[...]
Riisling ehk risling on teatud viinamarjasort ning nendest viinamarjadest valmistatud valge kuiv vein.
Kuivatatud ja peenestatud tahke sai. Kasutatakse küpsetistes, koogi- ja pirukavormide vooderdamiseks, toiduainete paneerimiseks enne õlis küpsetamist jne.
Itaalia riisitoit.
Risotoriis on ümarateraline riis, nt Carnaroli (tera pikkus 6,9 mm), Arborio (tera pikkus 7mm, sobib eriti hästi aedviljadega; pärit Põhja-Itaaliast), Vialone Nano (tera pikkus 5,6 mm). Sisaldab rohkelt tärklist, mis annab risotole kreemja konsistentsi ning imab rohkelt vedelikku[...]
Briti köögist pärit rosinate ja sukaadiga küpsetatud kukkel, peal ristimärk. Süüakse suurel reedel.
Salukõdrik (ka 'ristlauk') on 20-100 cm kõrgune kaheaastane rohttaim ristõieliste sugukonnast. Vars on ruljas, alusel pisut karvane, alumised lehed neerjad, pikarootsulised, sügavalt täkilise servaga, keskmised varrelehed südajad[...]
Roheline toiduvärv 4 (Värviindeks), briljantroheline BS.
Rohelisest tšillipiprast valmistatud kreemjas maitseainesegu. Idamaise köögi asendamatu komponent. Annab wok-roogadele, kastmetele, pajaroogadele ja suppidele terava vürtsika varjundi. Vt ka punane karripasta[...]
Roheline pipar on tavalise pipra pehme ja poolküps mari, tavaliselt saadaval soolvees konservitult. Peale avamist tuleks rohelised pipraterad tarvitada 1 kuu jooksul. Roheline pipar on mahedam ja värskema maitsega[...]
Hiinas eksisteerib vähemalt 1500 rohelise tee sorti, mis on eristatavad teepuu liigi, teelehe kuju, koristamise tehnoloogia, töötlemise, värvi, aroomi, maitse ning kvaliteedi järgi. Roheline on väga õrn ja tundlik tema valmistamiseks kasutatava vee suhtes[...]
Rohulauk sisaldab teravalõhnalist väävlisisaldusega eeterlikku õli, fütontsiide ja vitamiine, eriti vitamiini C. Väärtuslik kevadise vitamiinivaeguse korvamiseks - nimelt saab rohulaugu noori lehti kasutada suppide ja praadide maitsestamiseks[...]
Rokfoor on üks vanimaid ja tuntumaid sinihallitusjuuste - kannab Roquefort'i nime juba 1070. aastast. Rokfoori nimetatakse juustude kuningaks ja kuningate juustuks ning seda valmistatakse ainult Lõuna-Prantsusmaal[...]
Rooma salat on mahlane ja krõmpsuvate lehtedega. Sobib võileibadesse ja salatitesse, samuti roogade kaunistamiseks. Talub kerget kuumutamist (sarnaselt spinatile). Salat säilib hästi külmkapis. Rooma salati pea võib kaaluda 400-600 g[...]
Roosivesi on looduslik essents, mis kuulub kuulsa "Turkish Delight" koostisesse. Roosivesi distilleeritakse roosi õielehtedest, kasutatakse Lähis-Idas, Põhja-Aafrikas ja Indias magusroogade maitsestamiseks[...]
Prantsuse buffet [büfee] tavapärane nimetus eesti keeles on Rootsi laud. Ka: iseteeninduslik söögiserveerimisviis restoranides: makstakse vastavalt sööjate või söögikordade arvule, toidukogusest sõltumata[...]
Rosinaid ehk kuivatatud viinamarju hakkasid esimesena valmistama egiptlased ja pärslased. Parimad rosinad saadakse suurte, õhukese kestaga viinamarjade kuivatamisel. Hea oleks, kui need sisaldaksid vähemalt 20% suhkruid, siis on rosinad magusamad[...]
Jahu-rasvasegu, mis kuumutatakse esmalt pannil ja siis kasutatakse suppide-kastmete paksendamiseks. Klassikalist roux-segu on kolme sorti - valge, hele ja tume (white, blond & brown). Värv oleneb kuumutamise pikkusest[...]
Ruby šokolaad on valmistatud roosadest Ruby kakaoubadest.
Rukkijahu jaguneb neljaks sordiks: Täistera rukkijahu Lihtrukkijahu Kroovrukkijahu Rukkipüül Nendest on täistera rukkijahus kliisid kõige enam (20-22%) ja rukkipüülis kõige vähem (3-4%). Rukkijahu säilib kauem värske kui nisujahu[...]
Suhkruroomahlast alkohoolne jook.
Rupskid ehk subproduktid (süda, kopsud, neerud, maks, lindude pugu jms).
Eesti rahvuskala räim on suhteliselt väike, hõbedaläikeline ja kuulub heeringaliste sugukonda. Räim on olnud peamine kala eestlaste toidulaual juba sajandeid. Vanasti öeldi, et Saare naine pidi oskama räimest valmistada 20 erirooga:) Räime tarvitatakse toiduks värskelt, suitsutatult ja konserveeritult[...]
Nami-nami retseptikogus on otsingus kolm rõõsa koore kirjet: rõõsk koor, 10% - ehk n-ö kohvikoor rõõsk koor, 35% - ehk n-ö vahukoor. Kaubandusvõrgus leidub nüüd ka 38%list rõõska koort, mida võib samuti kasutada[...]
Toitu kuivkuumutama, (kergelt) pruunistama ehk grillima.
Rünt on väike kala rulja ja sihvaka kehaga, selg on pealt rohekaspruun ja küljed hõbedased, kaetud sinakate või mustade laikudega. Tumeda seljapoole ja läbipaistvalt rasvvalge kõhupoole piiriks on tume küljetriip[...]
Populaarne jaapani nuudliroog, tegelikult hiinlastelt üle võetud roog. Sisaldab nuudleid, väikeseid liha- ja aedviljatükke ning puljongit.
Rahvakeeles kaarlad, kaarmed, kaarnad, käbalad, muuramed. Rabamurakas on üks eestlaste lemmiktaimi. Rabamurakast saab valmistada moose, keediseid, siirupeid, mahla, kompotti ja kõike muudki, mida üldse marjadest teha annab[...]
C-vitamiinirikas salatitaim, algselt pärit Ameerikast. Ameerikas tuntakse seda 'kaevuri salati' nime all - nimelt Kalifornia kullapalaviku ajal sõid kaevurid seda skorbuusi ennetamiseks ja raviks. Kõige levinum on rabasalati söömine toorelt salatis, ent seda võib kuumutada ja tarvitada sarnaselt spinatile[...]
Praetud ja hautatud liha-, kala- või aedviljatükid vürtsikas kastmes. Kui ained eelnevalt pruunistatakse, saadakse pruun raguu, kui mitte, saadakse hele raguu. Peenestatud kartulit sisaldavad raguud tunnevad prantslased inglise raguu (ragoût à l'anglaise) nime all[...]
Harilik tõlkjas, rahvakeeli "rakvere raibe" (Bunias orientalis L.) on ristõieliste sugukonda kuuluv kaheaastane, vahel ka mitmeaastane rohttaim. Noori, alla aasta vanuseid tõlkjaid võib korjata ja neist salatit teha, samuti keeta ja supi sisse panna[...]
Söögiks kasutatakse mahlaseid lehekesi, peamiselt soolatult-marineeritult. See rohekate liitsarikõisikutega tore ja vürtsikalt lõhnav sarikaline kasvab ka Tallinna Botaanikaaias.
Ilusa sinaka lehestikuga taim, mille lehed süüa kõlbavad.
Söödavaid rannakarpe (soome keele mõjutusel aeg-ajalt tõlgitud kui ka sinimerekarbid või sinikarbid (sinisimpukot)) ostes tuleb jälgida, et karbid on elus ja värsked. Karbid peavad olema kindlalt kinni ja lõhnama mere järele[...]
Rassolnik on vene köögist pärit hapukurgisupp. Liharassolnikut võib keeta veise-, sea-, lamba-, vasika- või linnulihast. Supile võib lisada ka neerusid, lindude subprodukte ja muid lihatooteid[...]
Mõnede rebasheinasortide lehed on söödavad (Amaranthus retroflexus, Amaranthus hybridus). Lehti tarvitatakse soojades maades spinati moel ja maitsetaimena. Amaranti seemneid kasutatakse sarnaselt teraviljadele, samuti võib jahvatatud amaranti kasutada sarnaselt jahule küpsetistes[...]
Vedelikku (nt puljongit, veini või kastet) tugeval kuumusel kuumutama/kokku keetma, nii et aine kogus aurustumise teel väheneb ja pakseneb ning maitse kontsentreerub.
Klassikaline marineeritud kurgi, kapparite, peterselli ja anšoovisega maitsestatud majoneeskaste prantsuse köögist. Nami-nami andmebaasis on remulaadi retsept olemas.
Prantsusmaal aretatud maitsvad dessertploomid. Viljad on väikesed, värvilt rohekad kuni kollased. Väga magusad ja maitsvad.
"Kooliõpetaja" riffahven on Kariibi mere kala.
Riisikate söödavuses ei ole meil üldiselt kaheldud. Üldlevinud on seisukoht, et piimmahla sisaldavad riisikad on kõik söödavad. Kuid ka siin on oma “aga”. Mao- ja soolenähtudega mürgistusi põhjustavad riisikad on hiideoseline riisikas, kollasepiimane riisikas, sooriisikas, tuliriisikas, tõmmu-, pipar-, karvane, tore, männi-, kolla-, vööt - ja kaseriisikas[...]
Riisipaber on läbipaistev söödav tainaleht, mis valmistatakse veest ja riisijahust, mõnikord lisatakse ka maniokitärklist ja soola. Tainalehed võivad olla nii ümmargused kui kandilised[...]
Prantsusepärane roog lihast või kalast, mis on kergelt kuumutatud, siis ribastatud ja pandud purki omas mahlas. Pealmiseks kihiks on rasvakiht (nt sulavõi), mis roal säilida aitab. Süüakse alati külmalt, sobib hästi nt röstsaiale või erinevate hoidiste kõrvale[...]
Rjaženka on hapendatud ahjupiim.
Heeringa- või räimerull. Saksa köögist pärit maitsestatud äädikamarinaadis heeringarull, mille keskele on mõnikord pandid marineeritud kurk. Tüüpiline pohmellisöök :) Rollmops on üsna suur, sest valmistatakse tervest soolaheeringafileest[...]
Lillkapsa ja spargelkapsa ristamisest saadud Romanesco-rühma sordid said 1994. aastal endale ametlikuks eestikeelseks ühisnimeks romaani lillkapsas. Tihedad koonusekujulised õisikud meenutavad jõulukuuske, mistõttu taime üks ingliskeelne nimi ongi Christmas tree cauliflower[...]
Romsteegid on umbes 200 grammised veise välisfilee maitsestatud lõigud, mis on praetud. Samuti valmistatakse kastmega kaetud või paneeritud romsteeke.
Lõuna-Aafrika mägedest pärit mineraali- ja vitamiinirikas maitsev tee, saadakse Aspalatus linearis põõsa lehtedest (ja see kasvab vaid South Western Cape piirkonnas). Kafeiinivaba, aitab unetuse, närvilisuse, seedehäirete ja allergianähtude leevendamisel[...]
Prantsusmaal levinud kompvek. Roosaks värvitud krõbeda suhkruümbrisega mandleid müüdi Prantsusmaal juba 19. sajandil. Paar levinud desserti: Rouani dessert "tarte aux pralines" - täidises on crème fraîche ja purustatud roosad pralineekommid[...]
Rooskapsa ehk brüsseli kapsa 2-4 cm läbimõõduga väikesed kapsakesed on tugevamaitselised. Rooskapsas sobib kõige paremini jõuliste liharoogade lisandiks (nt lambaliha). Kuigi rooskapsast võib toorelt salatitesse lisada, siis kõige maitsvam on see kuumtöödeldult[...]
Roseepipar ei ole tegelikult pipar, vaid Baiese roosipõõsa kuivatatud marjad. Kasvatatakse Madagascari saarel ja imporditakse Prantsusmaa kaudu - siit ka hind. Müüakse kas kuivatatult (freeze dried) või soolvees[...]
Rosmariin on meeldivalt aromaatne, vürtsika maitsega, meenutab kamprit. KUIDAS KASUTADA? Maitseainena tarvitatakse enne õitsemist kogutud lehti. Rosmariin sobib tugevamaitseliste liha- ja kalatoitude maitsestamiseks, samuti võib rosmariini lisada suppidele ja pajaroogadele, küpsetatud või grillitud toitudele[...]
Populaarne külmroog.
Veiseliha õrn väherasvane jaotustükk, mis lõigatakse seljast, neerude kohalt. See on fileest järgmine kõrge kvaliteediga tükk. Praetakse lühikest aega, et see jääks seest roosaks ja mahlaseks[...]
Põld-võõrkapsas on mõrkjas ja veidi sinepine, meenutab redist. Retseptis võid põld-võõrkapsa asendada nt noorte spinatilehtedega, aga siis lisa veidi rohkem musta pipart või paar noort võilillelehte[...]
Prantslased nimetavad rulaadideks ka paljusid toite, millel eesti keeles on teine nimetus, näiteks rullbiskviit, kapsarull, omletirull jt. Rulaad on üldine nimetus kõigi rullikeeratud toitude jaoks[...]
Silindrikujulises vormis küpstatud magus sai.
Hetkel kirjeldus puudub
Spinat-ruutlehik (Tetragonia tetragonoides) on tuntud ka kui Uus-Meremaa spinat. Looduslikult kasvab ruutlehik Uus-Meremaa, Austraalia ja Polüneesia niisketel rannikualadel. Ruutlehiku maitse on õrnem kui tavaliselt aedspinatil, aga mõlemad on väärtuslikud lehtköögiviljad[...]
Välimuselt sarnaneb Euroopa rääbis väga meie rahvuskalale räimele, ent kuulub hoopis lõheliste (Salmonidae) sugukonda siigade (Coregonus) perekonda. Rääbis on väga maitsev väärtkala[...]
Rõngel e. baranka, suurem rõngaskuivik. (nt moonirõngel) Vrdl rõngik.
Rõngik on väike rõngaskuivik. (nt soolarõngik). Vrdl rõngel.
Rüps ehk õlinaeris (Brassica rapa subsp. oleifera) on kapsasrohu perekonda kuuluv õli- ja söödataim. Kasvatatakse ja kasutatakse nagu rapsi. Rüpsiõli kasutamine on väga levinud Soomes[...]