Tomatihooaeg on käes!

Kenade suveilmade korral võib juuli- ja augustikuul tavapäraselt rõõmustav tomatisaak hoopis kergekujuliseks tomatiuputuseks kujuneda. Siinkohal tõttab appi Nami-Nami naiskond – jagame soovitusi tomatite ärakasutamiseks õhtusöökides, suupistetes, hoidistes, jne. :)

 

Valmista maitsev salat!

Tomatisalat on klassika! Südasuviste tomatite maitse tuleb hästi esile selles Toscana tomati-saiasalatis ning Capri salatis aga imehästi sobivad tomatid ka sellesse tuunikalaga pastasalatisse. Tomat sobib mõnusasti kokku arbuusiga, kodujuustu ning peekoniga ja avokaadoga. Proovida tasub ka seda mõnusat kartulisalatit ning seda rohelist salatit tomatite ja piinisaseemnetega.

Paljusid teisi Nami-Namis olevad tomatisalati retsepte vaata siit!

Pirukas tööle kaasa!

Pirukas on tänuväärt roog – valmistad ühe piruka, saad toitva õhtusöögi ning (tavaliselt) jääb järgmise päeva hommiku- või lõunasöögiks ka mõni tükike :) Tomat, otse loomulikult, sobib pirukatesse ideaalselt!

See tomati-kitsejuustupirukas on tõeline hilissuvine piduroog! Kui kitsejuust pole just Sinu lemmik, proovi näiteks seda tomati-juustupirukat. Ka see röstitud tomati pirukas tasub proovimist! Hästi maitseküllase tomatipiruka saad pestot kasutades – vaata pahupidi tomatipiruka retsepti siit!  Lihtne, ent maitsev on see suvikõrvitsatega tomatipirukas lehttainal!

Veel tomatipirukate ideid vaata siit!

Tomatihooaja õhtusöök!

Lisaks salatite ja pirukate valmistamisele sobivad tomatid ka erinevate soojade roogade komponentideks – proovi mõnda alljärgnevat näiteks tänaseks õhtusöögiks!

Valmista maitsvat "sealihalõõtsa" või serveeri mõnusat juustuburgerit, mille vahele suuri lihatomateid viilutatud on. Pommusõpradele soovitame neid täidetud pommusid. Kui soovid söögi valmistada grillil, proovi neid kana-tomativardaid või grilli lihtsalt tomateid teiste roogade lisandiks.

Kiireks õhtusöögiks sobivad gnocchid kirsstomatitega või ahjus küpsetatud toekam omlett. Veelgi kergema õhtusöögi soovijatel sobib proovida täidetud tomateid, näiteks peekoni ja munaga või oma lemmikvorstiga!

Lisaks sobib tomat ideaalselt erinevate ühe-panni ahjuroogade sisse, retseptiviited järgmises lõigus :)

Tomat ahjuroogadesse!

Ahjus küpsetatuna muutub tomat magusaks ja kleepjaks – maitsev nii iseseisvalt kui paljude teiste toiduainetega koos. Tasub proovida seda Taihõngulist kana-köögiviljarooga , seda kartuli-kanavormi või seda imemaitsvat rooga toorvorstide ja kirsstomatitega. Kala on samuti koos tomatitega maitsev! Proovi näiteks ahjulatikat tomatitega või räimevormi. Suvikõrvitsa ja tomati kasutamisel saad mõnusa suvise vormiroa, selles "makaronipitsas" saad aga kergesti ära kasutada eelmisest söögikorrast üle jäänud makarone.

Suurepärased suupisted!

Tomatisuupisted on suvise pidulaua jaoks loodud! Olgu siis tegemist klassikaliste bruschettadega, mozzarella-tikussuupistetega või fetajuustuga kilupirukatega - keele viib alla, luban! :) Proovida tasub ka Parma singi ja tomatiga bruschettasid ning tikusuupisteid tomati ja fetaga! Lapsemeelsemale peole (või ka võileivatordi kaunistamiseks!) sobivad mõnusasti vutimunadest valmistatud "kärbseseened".

Hoidista!

Otseloomulikult tuleb suvine tomatisaak ka purki pista, et talvel häid maitseid nautida saaks! Tomateid võib näiteks nii omas mahlas hoidistada või keeta ketšupiks. Väga maitsev on tomati-sibulasalat ning nii huvitavaks salatiks kui supipõhjaks passib see tomati-seenehoidis. Suurtele tšillisõpradele meeldib kindlasti see tomati-tšillimoos – lisaks mõnusale maitsele aitab talvel ka tervist tugevana hoida! Viimast teeb ka see äkiline salat. Kui lisaks tomatitele aiamaalt ka teisi köögivilju saab, tasub hoidistest valmistada kodutehtud boršipõhja ja pangesalatit – need kaks on paljude lemmikud!  

Hea viis tomatite hoidistamiseks on ka nende ära kuivatamine ja oliivõlis säilitamine. Juhiseid loe siit.

 

Loe veel:

Artikkel ilmus 2019. a suvel. 

Martiina Anni
Martiina Anni
postitatud 08.08.2021 16:20 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid