1.5 kg terve latikas
2 tl soola
piprasegu või musta pipart
värsket rukolat e. põld-võõrkapsast või talisibulat
15-20 lehte värsket basiilikut
3-5 kõvemat küpset tomatit
3 dl kalapuljongit
veidi valget veini või sidrunimahla
Puhasta kala soomustest, eemalda sisikond ja uimed. Loputa jooksva vee all ning kuivata köögipaberiga. Tõsta latikas õlitatud või küpsetuspaberiga vooderdatud ahjupannile.
Maitsesta kala hoolega soola ja pipraga, pane sisemusse rukolat või talisibulat. Kata latikas pealt basiilikuga ning tomativiiludega. Kinnita tomativiilud kokteiltikkudega. Pritsi kalale veini või sidrunimahlaga maitsestatud puljongit ning kalla ülejäänud vedelik ahjupannile.
Küpseta 180-200kraadise ahju allosas 40-50 minutit, kuni kala on küps ja luudelt kergest eraldub.
Poole küpsemise ajal lisa ahjupannile aedvilju (nt tükeldatud apteegitillimugul, poolitatud sibulad jms). Vajadusel kalla ahjupannile veel kalapuljongit.
Serveeri keedetud kartulite ja aedviljadega. Kastmeks sobib maisitärklisega paksendatud pannileem.
Retsept pärit soomlaste Finfood lehelt (Tomaatilla peitetty lahna), pildi tegi Ilse.
Kui ma seni olen kokku puutunud vaid suitsutatud latikaga, mis on väga maitsev, siis see tomatiga latikas on vähemalt sama maitsev. Ilmselt teen edaspidigi latikat!
Latikas tomatitega
Väga värvikirev viis maitsva latika serveerimiseks.