Tomat

Lõuna-Ameerikast pärit tomat on üks olulisemaid kasvuhoonetaimi Eestis. Tomatid on pommu ja kartuli sugulane. Tavaline tomat on keskmise suurusega ja ümmargune, umbes Ø 4-6 cm. Suured nn lihatomatid on umbes Ø 10 cm. Väikeseid ja magusaid Ø 2-3 cm tomateid tuntakse kirsstomati nime all. Kokteiltomatid on viimastest veidi suuremad. Tuntud on veel ploomtomatid ja pirnikujulised väikesed pirntomatid. Hispaanias on hiljuti aretatud mustaviljaline kumato. Tomatid ei pea alati punased olema - leidub ka kollaseid ja oranže tomateid, mis on maitselt veidi mahedamad. Tomatitele annab nende punase värvi lükopeen, mis uurimuste kohaselt aitab ennetada teatud vähke ning südame- ja veresoontehaigusi. Tomateid kasutatakse toiduvalmistamisel mitmeti. Võib lisada niisama toorsalatitesse, neid võib grillida, hautada või täita. Sobivad pitsadesse ja vormiroogadesse, suppidesse, kastmetesse ja mahlateoks. Rohelisi tomateid võib kasutada hoidistamisel (Nami-nami retseptikogus on mitmeid retsepte). Kirsstomateid võib serveerida kokteil- või juustulaual, samuti roogade kaunistamiseks. Tomatite säilitamiseks on parim temperatuur 13˚C. Kui sellist võimalust ei ole, siis eelistada tuleks pigem liiga sooja kui liiga külma hoiuruumi. Külmkapis kaotab tomat kiiresti oma maitse ja kõvaduse. Tomat eraldab ohtralt etüleeni, seega hoida seda eraldi aed- ja puuviljadest, mis etüleeni suhtes tundlikud on.