Panzanella ehk Toscana saia-tomatisalat

Panzanella on Itaaliast Firenze piirkonnast pärit suvine salat, mille põhikomponentideks on tomat  ja nisuleib. Kõige autentsem oleks kasutada toskaanalaste magedat pan sciocco nisuleiba, aga häda korral sobib ka ciabatta või isegi grusiinide puri-leib.  

Siin ongi üsna minimalistlik variant - väga kerge ja värskendav söök ühel kuumal suvisel päeval.

NB! Autentne panzanella on pehme saiapudiga, mitte krõbedate saiakuubikutega. Mulle meeldib krutoonidega versioon rohkem, nii et siin on panzanella mugandatud versioon. 

Kogus
neljale
Valmistusviis
Segamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

1 ciabatta või gruusia leib

1 kg küpseid erivärvilisi tomateid

1 pikk või mõned väiksemad kurgid

1 punane sibul

värsket basiilikut

3 sl külmpressitud oliiviõli

1 sl veiniäädikat

helbelist meresoola

purustatud musta pipart

Valmistamine

Kui Sul on värske nisuleib, siis rebi see ampsusuurusteks tükkideks ja laota ahjuplaadile. Nirista peale veidi oliiviõli ning küpseta 200-kraadises ahjus 5-8 minutit, kuni saiatükid on otstest kergelt kuldsed ja mõnusalt krõbedad. Võta ahjust välja ja lase jahtuda.

Lõika tomatid ampsusuurusteks tükkideks - tomatimahl kogu kõik kokku ja lisa salatile! Lõika kurk pikuti pooleks ja seejärel veidi paksemateks viiludeks. Koori sibul, lõika pikuti kaheks või neljaks ja seejärel õhukesteks viiludeks. 

Sega suures kausis tahked nisuleivatükid ja tükeldatud köögiviljad. Sega hulka mõned katkirebitud basiilikulehed. Seejärel maitsesta oliiviõli, veiniäädika ning soola-pipraga. Lase salatil mõned minutid maitsestuda, siis serveeri.

Parim toatemperatuuril ja üsna värskelt tehtuna.

Nipid ja soovitused:

  • Pillele meeldib antud salati tegemisel kasutada grusiinide nn puri-leiba (müügil ka lavaši nime all, aga pean silmas siis seda paksemat paadikujulist lavaši, mitte õhukest leiba, millest lavaširulle tehakse).
  • Kui kasutad väga tahket nisuleiba, siis võid selle esmalt kasta leigesse vette, et see pehmeneks. Enne salatile lisamist suru saiatükk hästi kuivaks.
  • Kui soovid särtsakamat salatit, siis võid lisada kappareid, hakitud anšooviseid, küüslauku. Anšoovised haki hästi peeneks ja sega oliiviõli ja veiniäädika hulka. 

Retsept ilmus ka raamatus "Nami-Nami. Maailma maitsed 1". Pildi tegi Juta Kübarsepp

LISA KOMMENTAAR

Kristel N @ FB
postitatud 01.08.2012 15:21

proovisin :) mõnus lihavarras sai kõrvale tehtud ja mitte ainult minul polnud hea, vaid kogu pere kiitis :P Tera soola asemel kasutasin tavalist peensoola ja puri tegin krõbedaks grilli peal :) Nii hea ja mõnusalt Lihtne :) Tänud hea retsepti eest

Akaatsia
postitatud 06.08.2012 13:41

mulle ja lastele meeldis, meeste arust oleks pidanud saia salatist välja jätma :)

Tiina
postitatud 06.08.2012 20:17

Väga hää. Ja natuke seismist ei tee sellele salatile ka midagi.

Evelyn
postitatud 18.08.2012 18:38

Mõnus suvine salat. Oma aia tomatid-kurgid, krõbe sai ja värsked ürdid - ideaalne kooslus :)

Liisi
postitatud 18.08.2012 21:14

Meile väga maitses. Kasutasin oma aia tomateid, kurke. Kastmes asendasin valgeveini äädika palsamiäädikaga.

Katariina
postitatud 02.09.2012 14:56

Tomatid võiks 15-20 enne tükeldada ja soolaga läbi segada, siis jäävad nad salatis märksa maitsvamad ja mahla eraldub paremini kastmeks, mida sai endasse imab.

Tiiu M @ FB
postitatud 29.07.2014 17:17

Aitäh! Mõtlesin, et tahan midagi head - ja tegingi selle salati. Kodus oli leiburi mitmevilja röstsai ja see sobib ka väga hästi.

Erika Tuisk
postitatud 11.09.2015 19:17

Tundub huvitav ja lihtne.