1 ciabatta või gruusia leib
1 kg küpseid erivärvilisi tomateid
1 pikk või mõned väiksemad kurgid
1 punane sibul
värsket basiilikut
3 sl külmpressitud oliiviõli
1 sl veiniäädikat
helbelist meresoola
purustatud musta pipart
Kui Sul on värske nisuleib, siis rebi see ampsusuurusteks tükkideks ja laota ahjuplaadile. Nirista peale veidi oliiviõli ning küpseta 200-kraadises ahjus 5-8 minutit, kuni saiatükid on otstest kergelt kuldsed ja mõnusalt krõbedad. Võta ahjust välja ja lase jahtuda.
Lõika tomatid ampsusuurusteks tükkideks - tomatimahl kogu kõik kokku ja lisa salatile! Lõika kurk pikuti pooleks ja seejärel veidi paksemateks viiludeks. Koori sibul, lõika pikuti kaheks või neljaks ja seejärel õhukesteks viiludeks.
Sega suures kausis tahked nisuleivatükid ja tükeldatud köögiviljad. Sega hulka mõned katkirebitud basiilikulehed. Seejärel maitsesta oliiviõli, veiniäädika ning soola-pipraga. Lase salatil mõned minutid maitsestuda, siis serveeri.
Parim toatemperatuuril ja üsna värskelt tehtuna.
Retsept ilmus ka raamatus "Nami-Nami. Maailma maitsed 1". Pildi tegi Juta Kübarsepp.
proovisin :) mõnus lihavarras sai kõrvale tehtud ja mitte ainult minul polnud hea, vaid kogu pere kiitis :P Tera soola asemel kasutasin tavalist peensoola ja puri tegin krõbedaks grilli peal :) Nii hea ja mõnusalt Lihtne :) Tänud hea retsepti eest
mulle ja lastele meeldis, meeste arust oleks pidanud saia salatist välja jätma :)
Väga hää. Ja natuke seismist ei tee sellele salatile ka midagi.
Mõnus suvine salat. Oma aia tomatid-kurgid, krõbe sai ja värsked ürdid - ideaalne kooslus :)
Meile väga maitses. Kasutasin oma aia tomateid, kurke. Kastmes asendasin valgeveini äädika palsamiäädikaga.
Tomatid võiks 15-20 enne tükeldada ja soolaga läbi segada, siis jäävad nad salatis märksa maitsvamad ja mahla eraldub paremini kastmeks, mida sai endasse imab.
Aitäh! Mõtlesin, et tahan midagi head - ja tegingi selle salati. Kodus oli leiburi mitmevilja röstsai ja see sobib ka väga hästi.
Tundub huvitav ja lihtne.
Panzanella ehk Toscana saia-tomatisalat
Panzanella on Itaaliast Firenze piirkonnast pärit suvine salat, mille põhikomponentideks on tomat ja nisuleib. Kõige autentsem oleks kasutada toskaanalaste magedat pan sciocco nisuleiba, aga häda korral sobib ka ciabatta või isegi grusiinide puri-leib.
Siin ongi üsna minimalistlik variant - väga kerge ja värskendav söök ühel kuumal suvisel päeval.
NB! Autentne panzanella on pehme saiapudiga, mitte krõbedate saiakuubikutega. Mulle meeldib krutoonidega versioon rohkem, nii et siin on panzanella mugandatud versioon.