Kurk

Kurk on pärit Põhja-Indiast Himaalaja jalamilt, nimelt on kurk aretatud seal kasvavast kibedavõitu metskurgist. Kurk on meloni ja kõrvitsa sugulane. Kurk on üks populaarsemaid aedvilju Eestis. Eristatakse avamaakurki ja kasvuhoonekurki - esimene on teisest enamasti lühem. Kurk sisaldab 97% vett ja väga vähe energiat. Rohke veesisalduse tõttu on kurk tundlik temperatuurimuutustele. Parim säilitustemperatuur on 10-14˚C. Toidukilesse keeratult säilib kurk ka toatemperatuuril. Kurk on tundlik etüleeni suhtes, seega tuleks seda hoida etüleeni eraldavatest aed- ja puuviljadest eraldi. KASVUHOONEKURK sobib niisama salatitesse, leivakatteks, dippimiseks, samuti võib sellest mahla pressida. Kurgist valmistatud külmsupid sobivad hästi kuumal suvepäeval söömiseks, ent kurk sobib ka kuumadesse roogadesse (pajaroad, supid, viiludena praetavaks, aurutatult-keedetult lisandiks jne). Kodumaist pikka kurki ei pea enne tarvitamist koorima, piisab ka hoolikast pesemisest. AVAMAAKURK on saadaval augustis-septembris, parimad kurgid on 5-15 cm pikkused. Kollased ja "kummis" kurgid on üle küpsenud. Avamaakurke kasutatakse peamiselt hoidistamiseks, ent sobib ka võileivakatteks ja salatisse. Muide - üks Briti ajalehe "The Guardian" (8.12.2001) lugeja kirjutas, et kurk on efektiivne tarakanide tõrjevahend. Nimelt ei sallivat tarakanid kurki ning kurgiviilude asetamine tarakanide "sissepääsude" juurde aitab nendest lahti saada. Kurgiviile tuleks sageli vahetada ja avastatud tarakanide sissepääsud kinni kleepida.