Sibula-tomatisalat

Nami-Nami eestvedaja Pille ema Helju retsept, mille järgi on Pille perekonnas juba aastakümneid kasvuhoonest korjatud tomateid sisse tehtud. Niisama maitsev lisand prae juurde, aga samahästi saab seda sibula-tomatisalatit kasutada suppide-kastmete-hautiste põhjana.

Kogus
1 liiter
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Lisand
Lisategevused

Koostisosad

1 kg tomatit

500 g sibulat

1 dl suhkrut

5 tl soola

10 tera musta pipart

5 tera nelki

1-2 sl 30% äädikat

Valmistamine

Lõika tomatid sektoriteks ja sibulad ratasteks. Laota tomatisektorid paksupõhjalisse potti ja keeda 10 minutit. 

Lisa sibularattad, suhkur, sool, pipar ja nelk ning keeda tasasel tulel veel 10-20 minutit, kuni osa vedelikku on arustunud.

Lisa äädikas* ja tõsta hoidis seejärel kohe steriliseeritud purkidesse.
Keera kaaned kinni ja säilita jahedas.

Nipid ja soovitused:

  • NB! Kuna tomatid on ise piisavalt happelised, siis ei ole äädika lisamine hoidise säilivuse poole pealt vajalik, nii et soovi korral võib välja jätta. Mina olen siiski natuke lisanud.
  • Teelusikatäie all on mõeldud 5 ml mõõtelusikat ja kui pole teisiti mainitud, siis võetakse lusikamõõdud triiki, mitte kuhjaga. Antud retsepti puhul siis 25 ml ehk vähem kui 2 sl. 

Loe veel:

Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova.

LISA KOMMENTAAR

Vandiste
postitatud 18.08.2008 07:29

Meie pere lemmik!

Hexy
postitatud 26.01.2011 13:03

Ei olnud minu maitse.

Kägu
postitatud 16.09.2008 12:27

Väga hea sai, suhkrut ja äädikat lisasin oma maitse järgi ehk pisut rohkemgi kui retseptis.

Maire
postitatud 06.09.2009 15:42

Palju vett tuleks panna selle koguse juures?

Monika
postitatud 17.11.2016 17:10

Vett pole vaja kuna tomatitest tuleb ja osa keeb veel ära ka

Tiina
postitatud 16.10.2018 16:57

Mina valan vee ära, mis esialgu tuleb tomatite alla.

Vandiste
postitatud 18.08.2010 09:13

Meie pere lemmik. Ma lisan sinna veidi rohkem suhkrut ning täiendavalt ka retseptikoguste kohta 5 tera vürtsi.

Eve
postitatud 28.08.2011 21:07

Väga hea sai. Lisasin 1 spl äädikat ka, kuigi vist isegi poleks vaja olnud, aga keedukartuliga näiteks mõnus:)

Pille
postitatud 19.08.2012 15:03

Tegin tänavu nii, et peenestasin nii tomatid kui ka sibulad köögikombainis (kasutasin lõiketera). Toidutegemisel on nii seda isegi lihtsam kasutada.

hm
postitatud 19.07.2013 20:01

kiidan ka väga, pere sööb hea meelega

ets
postitatud 09.08.2013 13:35

nelk ei sobi sinna sisse, muidu väga hea.

ave
postitatud 23.08.2013 16:07

lisasin veidi enam suhkrut 6 tera vürtsi, noa otsatäie ingverit ja purustatud kardemoni topeltkoguse retsepti peale ja tuli imemaitsev, pisut aasiapärane ja just hea külmadeks talveõhtuteks, et hing ja ihu soojaks saada. Suur tänu hea retsepti eest!

Margus
postitatud 25.08.2018 14:41

Suhkrut panin poole vähem, sest tundus liisuur kogus ja ei kahetse. Ikka veidi magusam tundub kui vaja...

Kriss
postitatud 27.08.2024 20:03

Nõustun. Ja mõistan,et sõltub tomatitest jne, aga ääääretult magus sai. Proovisin happe ja vürtsiga timmida,kuid siiski sel korral ei julge öelda,et kasutust leiab....

ave veel
postitatud 23.08.2013 16:08

ahjaa, ädika asemel panin 2 spl tumedat balsamikut.

Lea
postitatud 29.08.2015 16:57

sellest saab väga hea külma kastme, kui segada majoneesiga !

Kägu
postitatud 30.04.2016 21:09

Minu lemmik!

Kaare
postitatud 08.10.2017 18:20

Väga maitsev!

Kerttu
postitatud 24.09.2018 00:35

Oleksin pidanud kommentaare enne valmistamist lugema, sest tõepoolest nõustun- suhkrut tuleks vähem panna (minu maitsele). Aga lõhnab väga hästi ja järelmaitse on hea!

Pille
postitatud 26.09.2018 16:15

Kerttu, eks see olene tomatite hapususest ja sibulate vängusest. Mina panen alati detsiliitri ehk 85 g. Ülal on ka kommentaar, kus lisati rohkem suhkrut, nii et arvamusi on seinast seina :)

Katsetaja
postitatud 05.05.2021 21:54

Väga hea asi, mu lemmik juba lapsestsaati, kuigi muus toidus ma lapsena oli sibulat ei talunud, hirmsad kõrvetised tekkisid. Ma ise ei tükelda tomatit ja sibulat jämedalt sektoriteks ja ratasteks ega ka liiga peeneks, lõigun teravate köögikääridega parajateks juppideks. Suhkrut panen tõesti palju vähem, ja ma ei keeda kõigepealt ainult tomateid, vaid panen kõik (peale happe) korraga podisema. Keedan ka algul vähem aega, sest purki pannes veel pastöriseerin neid purke keeva vee potis, kaaned lahtiselt peal (no nagu seeni sisse tehakse), siis keeran kaaned kinni ja panen kaaneosa allapidi soojapidava räti sisse jahtuma. Seekord ma katsetan uutmoodi, äädika asemel panen laimimahla, pole aimugi, et kuidas sobib, eks näi... Ma ei vala ka tomatitest tulevat liigset vedelikku ära, kuigi seda tuleb tõesti purkipanemiseks liiga palju, aga kuna see tomati ja maitseainete vedelik on ka nii hea, siis panen selle selleõhtu toidu sisse. Aitäh muidugi hea retsepti eest, ma ei mäletanudki koguseid enam, polnud ammu teinud.

Tiina
postitatud 04.08.2021 11:47

Väga maitsev, parasjagu magus-hapukas, mõnusalt krõmps sibul, hea ka niisama süüa, mitte ainult toiduvalmistamiseks. Kasutasin moosisuhkrut, et muidu tuleb äkki liiga vesine, aga ei tea, kas tegelikult vahet on.

Tähelepanekud
postitatud 30.08.2022 21:35

Ehkki maitsete üle ei vaielda, kuid siiski soola on liiga palju. 2-3 teelusikatäit oleks normaalne.

Nõustun
postitatud 14.09.2022 15:20

Panin 1 tl ja mulle tundus isegi siis juba piiri peal.

Marii T.
postitatud 04.09.2023 12:37

Laste ujumisprillid on ka sel hooajal ühed tänuväärsed asjad sibula lõikumisel :D Mina kutsun seda ämmamoosiks :)

Pille
postitatud 15.10.2023 09:19

Ämmamoos on nii lõbus nimi :) Siin veel üks Marii pilt, tehtud viis nädalat hiljem: