Klassikaline bruschetta

Populaarne itaalia suupiste, kus tuleks kasutada küpseid suviseid tomateid, värsket küüslauku ja esmaklassilist oliiviõli.

Kogus
neljale
Valmistusviis
Segamine
Valmistusaeg
15 minutit
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

4 viilu ciabatta't

2 paksemat värsket küüslauguküünt

külmpressitud itaalia oliiviõli

4 suurt küpset tomatit

purustatud musta pipart

hakitud basiilikut

Valmistamine

Koori tomatid, lõika väiksemateks tükkideks. Sega veidikese oliiviõliga, maitsesta soola-pipraga ja värske basiilikuga. Lase 10-15 minutit maitsestuda. 

Lõika juuretisesaiast või peenleivast u 1-1,5 cm paksused viilud, rösti need süte kohal, grillahjus või kuumal pannil pealt krõbedaks - eriti heal bruschetta'l on servad lausa kergelt kõrbenud, seest peaks sai veel pehme olema. Hõõru kuumad viilud tugevasti üle poolitatud värske küüslauguküünega ning piserda külmpressitud oliiviõliga.

Tõsta igale saiaviilule tomatisegu, nirista peale veel veidi oliiviõli, kaunista värske basiilikuga ja serveeri kohe.

Nipid:

  • Kasuta hästi küpseid ja maitsvaid tomateid. Eriti hästi sobivad ploom- või lihatomatid; need võiks esmalt koorida. Kui kasutad maitsvaid kirsstomateid, siis neid esmalt koorida pole vaja.
  • Itaallastel on bruschetta kohta ütlus "päevavanune leib, kuuajaline õli ja aastane vein" (pane di un giorno, oilio di u mese con vino dell'anno). Õli peaks olema üsna noor, hiljem on õli liialt lahja maitsega.
  • Oliiviõli peaks olema kindasti esmaklassiline esimese pressi/külmpressi õli. Eelista nn puuviljalist-piprast õli, roheka tooni ja "murumaitsega" (ingl. k. fruity & peppery, grassy)
  • Tee ise: juuretisesai
  • Kuidas koorida tomateid?
  • Joogiks sobib mõni kerge, värske ja puuviljane vein, nt rosé või mõni kergem punavein. 
LISA KOMMENTAAR

Kaare
postitatud 25.07.2016 12:44

Väga maitsev!