Tomatid omas mahlas

Klassikaline viis suveküpsete tomatite säilitamiseks.

Kogus
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Lisand
Lisategevused

Koostisosad

kirsstomateid või väikeseid ühesuuruseid tomateid

soola

Valmistamine

Kasuta võimalikult ühesuuruseid ja mitte liiga küpseid tomateid! 

Esmalt tuleks tomatid koorida. Selleks pane pestud tomatid suurde kaussi ning kalla peale keev vesi. Lase paar minutit tõmmata, siis kurna tomatid ning libista koorte seest välja. Tee seda kausi kohal, et tomatimahl raisku ei läheks, samuti pigista koored võimalikult kuivaks. 

Lao tomatid tihedasti korralikult steriliseeritud purkidesse, jättes peale umbes 1 cm jagu vaba ruumi. Kui soovid, puista iga purgi sisse mõned pipraterad ja/või veidi soola või aseta sinna näiteks tilliõisik. Kui Sul tomateid koorides kogunes kaussi veidi tomatimahla, siis jaota ka see purkidesse.

Aseta purkidele kaaned lahtiselt peale ning tõsta purgid laia poti sisse üksteise kõrvale. Kalla potti nii palju kuuma vett, et purgid oleksid peaaegu kaelani vees. Keeda keskmisel kuumusel umbes 20-30 minutit, kuni tomatitest on eraldunud piisavalt vedelikku, nii et tomatid oleksid leeme sees. 

Nüüd tõsta purgid ettevaatlikult kuuma vee seest välja, keera kaaned korralikult kinni ja lase jahtuda. 

Loe veel:

Retsept ilmus ka ajakirjas Kodu & Aed, pildi tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR