Kokandussõnastik

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Š Z Ž T U V W Õ Ä Ü Y KÕIK

Cabrales sinihallitusjuust

Cabrales on populaarne hispaania sinihallitusjuust, valmistatakse käsitsi Astuuria jahedates (7-13°C) ja niisketes (90%) mägikoobastes, mis soodustab sinirohelise hallituse teket. Enamasti valmistatakse Cabrales vaid kohalike Põhja-Hispaana lehmade piimast, ent mõnikord lisatakse ka kitse- või lambapiima[...]

Cachaça

Cachaça on kange suhkruroost valmistatud Brasiilia rahvuslik alkohol. Kui Cachaçat ei ole, siis võib selle retseptides asendada heleda rummiga.

Cacioricotta juust

Cacioricotta (tõlkes 'ricotta juust') on Itaaliast (peamiselt Puglia piirkonnast) pärit lamba- ja kitsepiimajuust. Erilise valmistusviisi läbi on selles ühendatud nii juustu kui ka ricotta omadused, ning juust sisaldab nii kaseiini (juustus) kui ka albumiini (ricottas)[...]

Caciotta juust

Caciotta on poolkõva (ehk siis poolpehme:) itaalia juust, mida valmistatakse nii kitse-, lehma- kui ka lambapiimast. Mahedamaitseline. Sobib salatitesse (eriti värske tomatiga), pitsadele, ahjuvormidesse ja makaroniroogadesse[...]

Caesari salat

Caesari salat on klassikaline salat, mille algupärane variant koosnes kuuest komponendist: (rooma ehk ‘cos’) lehtsalatist, oliivõlist, küüslaugust, Worchesteri kastmest, krutoonidest ja parmesanist[...]

Caffé latte

Espresso kohv + aurutatud kuum piim + veidike piimavahtu. Serveeritakse kõrges vähemalt 3 dl klaasis. Itaalia piimakohv.

Café au lait

Prantsuse keeles 'kohv piimaga'. Koosneb võrdsest kogusest kuumast piimast ja kangest filtrikohvist (tume prantsuse röst). Serveeritakse madalas kausis e. piaalis.

Café mocha

Espresso kohv, millele on lisatud šokolaadisiirupit ja vahustatud kuuma piima. Serveeritakse kõrges klaasis.

Cajun'i köök

Nova Scotiast USA lõunaossa rännanud prantsuse immigrantide köök. Erinevalt kreooli köögist on Cajuni köök ysna rammus ja lihtsakoeline. Kasutatakse rohkelt searasva ja vürtse. Kolm põhimaitsetaime: roheline paprika, sibul ja seller[...]

Calzone

Lõuna-Itaalias, eriti Napolis, populaarne 'kinnine' poolkuukujuline pitsa. Enamast on täidiseks vaid aedviljad, kuid tihti ka juustu ja sinki.

Camargue riis

Lõuna-Prantsusmaa niisketel aladel kasvatatav üsna uus riisisort. Riis on üsna ümara kujuga, punakaspruun, kleepjas. Tugev ja veidi pähkline maitse, ei kee väga pehmeks. Keeta tuleks 35-45 minutit[...]

Camemberti juust

Lambapiimast valmistatud maailmakuulus pehme valgehallitusjuust. Ehtsat Camemberti juustu valmistatakse pastöriseerimata piimast ja oma maitselt meenutab ta šampinjone. Camembert on kaetud kititaolise kihiga, on oma kujult madal silinder ja kaalub keskmiselt 200g[...]

Cannelle

Spetsiaalses vormis valmistatud küpsetis Prantsusmaalt.

Cannelloni

Suured, reeglina soolase (nt spinati-ricotta) täidisega makaronitorud. Cannellonide valmistamine hakkas levima alles 20.saj. alguses.

Capocollo

Toskaana (Itaalia) sink, süüakse peamiselt leivaga.

Cappuccino

Itaalia kohvijook, koosneb espressost, kuumast piimast ja piimavahust. Cappuccino maht (koos vahuga) on 150-180 ml. Cappuccinole raputatakse tihti veidi kakaopulbrit peale. Serveeritakse portselantassist[...]

Capricorni kitsejuust

Inglise kitsepiimajuust. Silindrikujuline, valmistatakse Somersetis. Õrna ja pehme tekstuuriga, natuke hapuka maitsega. Maitses on tunda veidi estragoni ja valget veini. Sobib imehästi nt kreeka pähkli saiaga[...]

Carbonade

Flaami köögist pärit sibulaga õlles hautatud liha. (Ka mõned prantsuse veiseliha-punaveini hautised).

Carnaroli riis

Vt 'risotoriis'.

Carpaccio

Itaaliast pärit eelroog. Algselt tähendas carpaccio imeõhukesi veisefileelõike, ent tänapäeval valmistatakse carpacciot ka vääriskalafileest ja aedviljadest. Imeõhukesed (veise)fileelõigud maitsestatakse sidrunimahla ja oliivõliga ning serveeritakse majoneesi või sinepiga[...]

Cascabel tšillipipar (kuivatatud)

Cascabel tšillipipar on maheda maitsega, puuviljalise ja veidi terav-hapuka maitsega. Annab kastmetele erkpunase värvi. Kuivatatud cascabel tšillide kasutamiseks eemalda varreots ning raputa seemned välja (seemned viska minema)[...]

Cassata

Kihiline itaaliapärane magustoit, tavaliselt ricotta ja biskviidiga.

Cava

Cava on traditsioonilisel meetodil Hispaania kindlates regioonides rangeid nõudeid järgides toodetud vahuvein. Termin tuleneb Kataloonia nimest.

Cayenne'i pipar

Tuline ja tugev tšillipipar (Scoville skaalal 30-50.000), saadaval peamiselt jahvatatud kujul. Liha-, kala-, kana- ja munaroogade maitsestamiseks, samuti vähiroogade maitsestamiseks. Cayenne't võib kasutada ka salati- ja grillkastmetes[...]

Ceviche

Ladina-Ameerika köögist pärit roog - sidruni- või laimimahlas marineeritud värske kala. Marinaadile lisatakse tihti ka sibulat, tomatit ja rohelist paprikat. Serveeritakse enamasti eelroana.

Chablis

Valge burgundia vein.

Chai tee (ka Chai Masala tee)

Vürtsidega maitsestatud magus tee, millele on lisatud piima. Magustamiseks kasutatakse enamasti mett. Klassikaline chai sisaldab kaneeli, nelki, aniisi, kardemoni ja ingverit. Vürtsid jahvatatakse ja keedetakse, seejärel lisatakse must tee, piim ja mesi[...]

Chantilly kreem

Chantilli kreem on magus ja kergelt vaniljemaitseline vahustatud koor. Ideaalseks suhkru-koore vahekorraks peetakse 60 grammi suhkrut 200 ml rõõsa koore kohta. Lihtsa retsepti autoriks peetakse kuulsat prantsuse kokka François Vatel'it (1631-1671)[...]

Chateaubriand

Veisefilee keskosast lõigatud paks tükk, mis poolitatakse kaheks, s.t praad on mõeldud kahele inimesele. Topeltbiifsteek grillitakse või praetakse pannil. Klassikaliselt tuntakse kolme küpsusastet: verine, keskmine ja läbiküps[...]

Cheddari juust

Kuulus inglise poolkõva juust. Cheddar saab nime oma Somersetis asuva kodulinna järgi ja on tänapäeval populaarseim juust Suur-Britannias. Sobib toiduvalmistamiseks. Maitselt võib olla väga mahe kui ka tugevalt küpse maitsega[...]

Chianti

Kuulus kuiv punavein Itaaliast.

Cholula vürtsikaste

Mehhiko vürtsikaste, valmistatakse Mehhiko “tekiilapealinnas” Guadalajaras. Cholula koostissesse kuuluvad punased ja piquin tšillipiprad, sool, küüslauk ja äädikas. Maitse on kergelt puuviljane[...]

Chorizo vorst

Chorizo on üldnimetus sadadele erinevatele vürtsikatele seavorstidele, mis on eriti populaarsed Hispaanias. Võivad olla suitsutatud ja mitte, veiniga või mitte, suuresti erineb ka küüslaugukogus[...]

Choron-kaste

Choron kastme autoriks on 19. sajandi prantsuse kokk Alexander Etienne Choron (Voisin'i restoran, Pariis). Tegemist on tomatipüreega maitsestatud béarnaise kastmega. Serveeritakse liha- ja munaroogadega[...]

Chow Mein

Chow Mein on hiina-ameerika köögist pärit roog. Põhikomponentideks on väikesed (kana)lihatükid või krevetid ja aedviljad (mungoaidandid, vesikastanid, bambusevõrsed, seened, sibulad)[...]

Chèvre kitsejuust

Chèvre on prantsuse juust, täpsemini kitsejuust. Enamasti puuhalukujuline ja tuhas veeretatud juust on maheda maitsega ning sobib ka grillimiseks.

Ciabatta

Valge itaalia leib, valmistatakse nisu- ja kõvanisujahu segust. Seest õhuline ja pealt krõbe.

Clausena excavala

Foto on tehtud Bali saarel 2016. a. aprillis. 

Clearsmoke®

Spetsiaalne kalatöötlemise viis tuunikala, riffahvena ja niiluse ahvena töötlemiseks. Tagab kala säilitamisel värskuse, struktuuri ja värvi ning annab kalalihale aimatava suitsumaitse ja -lõhna[...]

Clootie dumpling

Šoti köögist pärit magusroog, mille koostisesse kuuluvad kuivatatud puuviljad, sidrunikoor, kuldsiirup, mixed spice maitseainesegu jm. Clootie dumpling valmistatakse lahtise tule kohal olevas potis[...]

Cointreau

Värvitu prantsuse apelsiniliköör.

Consommé

Selge loomalihapuljong.

Coq au vin

Klassikaline prantsuse roog, legendi kohaselt on autoriks Julius Caesari ihukokk. Koostisesse kuuluvad kana, seened, sibul, peekon või soolasealiha, ürdid ja punane vein. Autentne coq au vin peaks sisaldama muidugi hoopis vähemalt aastase kuke liha, samuti lisatakse Prantsusmaal kastmesse veidi kukeverd, mis kastme mustjaspunaseks värvib[...]

Coronation chicken

Tuntud roog briti köögist. Nimelt valmistas Constance Spry sellenimelise roa kuninganna Elizabeth II kroonimispidustuste pidulikuks lõunasöögiks 1953. aastal.

Cotechino vorstid

Cotechino on mahedamaitseline rasvane itaalia sealihavorst. Enne kuumutamist tehakse vorstikestale mõned augud sisse, et liigne rasv välja saaks nõrguda.

Creme fraiche

Crème fraîche on kultuurbakteriga rikastatud piimhappelise käärimise teel saadud paks koor, mis maitseb nagu rõõsk koor enne pastöriseerimist. Rasvasisaldus reeglina ~28%. Enamasti võib retseptides vabalt asendada hapukoorega, ent pidage meeles, et hapukoor kipub kuumutamisel tükki minema[...]

Crémant (vahuvein)

Crémant on mujal Prantsusmaal traditsioonilisel meetodil valmistatud vahuveinid (st mitte Champagne'i piirkonnas valmistatud vahuveinid).

Cumberlandi vorst

Briti sealihavorst. Müüakse pika vorstina, ostetakse pikkuse, mitte vorstirõngaste kaupa. Serveeritakse enamasti kapsa ja kartuliga.

caffè macchiato

Väike tass kanget espresso kohvi vähese aurutatud piima(vahu)ga.

challah

Juutide pühitsetud sai.

chapati

Pannkooki meenutav täisterajahust lame aasia leib. Küpsetatakse kiviplaatidel ja plekitükkidel. Kasutatakse riisi asemel. Nami-nami retseptikogus on hetkel olemas 2 chapati leibade retsepti - täisterajahuga ja täisterajahu-nisujahu seguga[...]

chia-seemned e. tšiiaseemned

Imepisikesed õlised chia-seemned on väga toitainerikkad, täis Omega-3 rasvhappeid ja kiudaineid. Neid on lihtne seedida, neid ei pea eelnevalt jahvatama nagu seda tuleb teha linaseemnetega, et neist midagi kasulikku kätte saada[...]

chipolata toorvorstike

Chipolata on sealihast peenike toorvorstike. 

chipotle

Chipotle (ka chilpotle) on suitsus kuivatatud küps jalapeño, mida kasutatakse palju Mehhiko köögis ja Tex-Mex köögis. Köögis kasutatakse Chipotle pulbrit, pastat ja adobo kastmes hautatud Chipotle tšillisid (chipotles en adobo)[...]

chop suey

Chop Suey on ameerika-hiina roog, mis koosneb lihast (kana, veis, siga, aga ka kala või krevetid), mis on kiiresti köögiviljadega vokitud (idandid, kapsas, varsseller) ja tärklisega paksendatud kastmest[...]

chourico

Populaarne portugali sealihavorst, maitsestatud-värvitud paprikaga ja suitsutatud. Asendamiseks sobib hispaanlaste chorizo või portugallaste linguica-vorst (keeduvorst, veidi peenem ja vähemvürtsikas)[...]

churro

Hispaanias ja Ladina-Ameerikas populaarsed rasvas küpsetatud tainaribad, mida kuumast peast veeretatakse suhkru-kaneeli segus. Levinud hommikusöök kohvi või kakao kõrvale. Kodus tehakse neid harva, enamasti ostetakse kaasa spetsiaalsetest churrería-nimelistest kohtadest, mis on hommikuti avatud[...]

clafoutis

Prantsusmaalt Limousini piirkonna maakohtadest pärit magusroog. Omamoodi ahjupannkook - nimelt kallatakse värsketele marjadele või puuviljadele kiht tainast ning küpsetatakse ahjus kuldseks. Clafoutis serveeritakse alati kuumalt, mõnikord vahukoorega[...]

concassé

'Concassé' - konkreetne meetod köögiviljade, eriti tomatite, koorimiseks, seemnete eemaldamiseks ja tükeldamiseks.

confit

Confit puhul küpsetatakse liha (omas) rasvas mitmeid tundi madalal kuumusel. Tulemuseks on suussulav ja hõrk pehme liha. Confit-meetodil valminud liha säilib rasvaga kaetult jahedas kohas mitmeid kuid[...]

cordon bleu

"Cordon bleu" on liharoog, kus lihašnitsli sisse on keeratud juustu- ja mõnikord ka singiviil. Seejärel šnitsel paneeritakse ja praetakse pannil või frititakse rohkes õlis[...]

croissant sarvesai

Pärmilehttainast prantsuse sarvesai. Retsepti leiad Nami-nami foorumist.

crumpet

"Crumpet" on pannil praetud paksu pannkoogi/õhukese kukli laadne küpsetis, mida armastatakse Briti saartel. Tainas ei ole magus, koosneb veest või piimast, jahust ja pärmist[...]

crème fraîche

crème fraîche