Jaanalinnuliha on väga maitsev, tume, pehme, punane, õrn ja väga tervislik, madala rasva- ja kolesteroolisisaldusega, samas valgurohke. Meenutab loomafileed. Eestis kasvatatakse jaanalinde Vilsandis ja Muhus[...]
Jaapani angerjas e. hiina angerjas e. unagi (Anguilla japonica) on kalaliik angerlaste (Anguillidae) sugukonna perekonnast angerjad (Anguilla). Elukoht: Jaapani rannik ja Ida-Hiina meri, Taiwan, Korea, Vietnam, Hiina, Filipiinide põhjaosa, elab nii mere-, riim- kui ka magevees 100-400 m sügavusel[...]
Jaapanlaste dieet on üks tervislikuimaid - madala rasvasisaldusega, aedviljade- ja sojarohke. Jaapanlaste oodatav eluiga on hetkel 74.5 aastat, mis on maailma kõrgeim. ¤ Jaapani dieet sisaldab vähe küllastunud rasvu[...]
Kala. Hisp. k. 'Caballa', sks. k. 'Makrele', pr. k. 'Maquareau', jaapani k. 'Maccerello Sgombro', it. k. 'Scombro'
Dehüdreeritud suhkruroo- või palmimahl, millel on karamellimaitse ja veidi kleepuv, purune tekstuur. Kuna datlipalmi mahlast valmistatud suhkur on kallim ja raskesti kättesaadavam, siis enamasti müüaksegi jaggery nime all suhkruroost tehtud suhkrut[...]
Jahubanaanid väga tärkliserikkad ja paljudes troopilistes piirkondades põhitoiduaine meie kartuli asemel. Värvilt rohekaskollane, umbes 30 cm pikkune. Maitse on jahune ja kuiv, toorelt söömiseks ei sobi[...]
[...]
Jamaikal populaarne jerk-maitseainesegu sisaldab kindlasti scotch bonnet tšillit, vürtspipart ja tüümiani. Lisaks on selles vürtsisegus tavaliselt veel ingverit, kaneeli, muskaati[...]
Riisiroog Cajun'i köögist New Orleansist. Väga palju erinevaid versioone, ent tavaliselt sisaldab lisaks riisile tomatit, sibulat, paprikat, liha, selgrootuid, linnuliha jne.
Iga jamsi taime all kasvab üks juurmugul, mis kaalub tavaliselt 4-8kg, erandlikult isegi 50kg. Tuntakse vesijamssi (D. alata), valget jammsi (D. rotundata), kollast jammsi (D. cayenensis) ja hiina jamssi ehk hiina kartulit(D[...]
Kuulus anšoovisega maitsestatud kartulivorm Rootsist.
Jarlsberg on kuulus suureauguline emmentalilaadne juust Norrast. Sulab kergesti ja on maheda maitsega.
Jasmiinitee on roheline tee, mis on aromatiseeritud spetsiaalselt tee jaoks kasvatatud jasmiiniõitega. Kvaliteetne jasmiinitee on maitselt väga õrn, kui aga on tunda kibedust, siis on tee aegunud või liiga palju teepuru pandud[...]
Jogurt on fermenteeritud piimatoode, mis saadakse piimale piimahappebakterite lisamisel. Jogurti valmistamisel lisatakse piimale kääritamiseks juuretist, mis muudab osa laktoosist piimhappeks. Juuretiseks on kahte liiki baktereid: Lactobacillus bulgaricus ja Streptococcus thermophilus[...]
Kuumtöödeldud joogipiim on tarbijale või teisele käitlejale müüdav pastöriseeritud, kõrgkuumutatud (UHT) või steriliseeritud piim.
Harilikku kreektürni on Hiinas viljeldud vähemalt 4000 aastat. Selle maitsvaid suhkrurohkeid vilju jujuube (kreektürni nimetatakse ka jujuubipuuks) tarvitatakse toiduks toorelt, kuivatatult (nn hiina datlid) või konserveeritult[...]
1) Peenikesteks umbes 3 mm paksusteks tikkudeks lõigatud toiduained. Kasutatakse peamiselt garneerimisel. 2) Ingliskeelne verb 'julienne' - peenikesteks tikkudeks lõikamine.
Juurseller on Euroopas levinud juurvili, peterselli sugulane. Kasutatakse vormiroogades, lihatoitudes, suppides jm maitsetaimena. Sisaldab vaid 42 kalorit 100 g kohta, sisaldab rohkelt kiudaineid, C- ja B-vitamiine, kaltsiumi (rohkem kui porgandis, pastinaagis, kartulites ja lehtsalatis), magneesiumi ja rauda[...]
Juust on toiduaine, mida osati teha juba rohkem kui 7000 aastat tagasi. Seda valmistatakse lehma-, lamba- või kitsepiima kalgendades. Juust sisaldab hästi omastatavaid valke (25-30%), A-, B- ja D-vitamiini ning mineraalaineist eriti kaltsiumi ja fosforit[...]
Juustufondüü all mõistetakse harilikult spetsiaalses nõus kuumutatud juustusegu, mille sisse kastetakse liha-, leiva- või muid palu. Prantsusmaal valmistatakse fondüü tavaliselt kolmest juustust – Beaufort, Gruyere de Comté ja Raclette[...]
Eesti Päevaleht, 2.3.1996: Juustuvalik kujutab endast erinevaid juustuliike kandikul lahtilõigatuna. Juurde pakutakse puuvilju, näkileiba, veine, õlut. Alusel peaks olema terav nuga, kahvel ja rätik, millega saab neid vahepeal pühkida, kui on tegemist erinevate juustusortidega[...]
Hapukas taim, sobib niisama toorelt nosimiseks või salatitesse. Samuti võib seda pikantset maitserohelist lisada nt meriahvena fileede vahele.
Ameerikas populaarne jääsalat on peasalati ja lehtsalati ristand. Jääsalati sisemised lehed on helekollased kuni valged. Nime on jääsalat saanud sellest, et transportimisel kaeti salatikastid värskuse säilitamiseks jääga[...]
Sakslaste jäävein pressitakse paraja pakase (kuni miinus 7 kraadi) näpistatud marjadest. Jääklompideks muutunud viinamarjadest saadud mahlast tehtud jook küpseb aastate jooksul erakordseks delikatessiks[...]
Jõeforell (Salmo trutta morpha fario) on lõheliste (Salmonidae) sugukonna lõhede (Salmo) perekonda kuuluva forelli (Salmo trutta) ökoloogiline vorm. Jõeforell on mageveekala, kes elab kiirevoolulistes, jaheda ja selge veega jõgedes ja ojades[...]
Kuivatatud jõhvikaid võib lisada nagu rosinaid erinevatele küpsetistele, riisiroogadele jne. Tuntud brändid on näiteks Ocean Spray (craisins), Mariani. Craisins - 'cranberries + raisins'
[...]
Jaanalind muneb umbes 40 muna aastas, mõnikord rohkem. Jaanalinnumuna kaalub keskmiselt 1,2-1,7 kg ning säilib tänu oma paksule koorele külmkapis värskena kuni 1 aasta. Muna keeb kuni 90 minutit. Ühe jaanalinnumuna sisu võrdub umbes 22-24 kanamunaga[...]
Söödav meripura, peetakse Jaapanis delikatessiks.
Roux on jahu-rasvasegu (enamasti jahu-või segu ehk jahuvõi). Kasutatakse kastmete paksendamiseks.
Jahukas ehk pehme ja mure (nt jahukas kartul, jahukas mari)
Jambolan on jambolani-nelgipuu (Syzygium cumini) vili. Inglise keeles tuntakse seda kui "Jaava ploom" (Java plum) või Malabar plum või Portuguse plum. Jambolani-nelgipuu kasvab kuni 30 m kõrguseks ja elab kuni 100 a vanaks[...]
Vähetuntud Mehhikost ja Lõuna-Ameeriksat pärit juurvili "jicama" sisaldab rohkelt potassiumi ja C-vitamiini. Kuulub magusa kartuliga samasse perekonda. Jicamat on kahte sorti - vesise mahlaga 'agua' ehk piimmahlakas 'leche'[...]
Jollof (ka Benachin, riz au gras, ceebu jën, zaamè) on Lääne-Aafrika riisiroog. Koostises on tavaliselt pikateraline riis, tomatid, sibul, vürtsid, köögiviljad ja liha[...]
Välisõhus kuivatatud kala Ida-Siberi ja Kaug-Ida rahvastel.
Harilikku kõrvtarrikut e. juudakõrva e. hiina mürkleid kasutatakse laialdaselt hiina köögis. Müügil enamasti kuivatatud kujul.
Jahu-vee-(pärmi)segu.
Eestis elab jänes ainult metsas (2 liiki: halljänes ja valgejänes), kodus kasvatatakse küülikuid. Nii hall- kui ka valgejänes on taimetoiduline, tema toiduks on rohttaimed (eelistatult kõrrelised ja liblikõielised), paju-, kase-, haavaoksad ja -võrsed ning -koor[...]
Jäätised võib tinglikult jagada järgmistesse rühmadesse: * Piimajäätist valmistatakse piimast, rasvasisaldus 3-6%. * Koorejäätise põhitooraineks on koor ja suhkur, rasvasisaldus 8-12%. * Plombiirjäätise rasvasisaldus on ca 15%[...]
Jõesilm ei ole tegelikult kala, vaid hoopis üks meie päevini säilinud algeliste sõõrsuude klassi esindaja. Suu asemel on silmul sarvhammastega imilehter, nahk on soomusteta, pea külgedel on seitse paari lõpuseavasid[...]
Harilik jõevähk on Eesti suurim vähiline - kasvavad umbes 20cm pikkuseks. Eesti jõevähk on parima kvaliteediga vähiliik Euroopas. Nimele vaatamata elab nii Eesti jõgedes kui järvedes. Laiade sõrgade ja hea tarbimisväärtuse tõttu tuntakse teda ka laiasõralise või väärisvähina[...]
Morfoloogiliselt kui bioloogiliselt väga sarnane hariliku jõevähiga.
Jõhvikas ehk kuremari. Sisaldavad umbes 3% suhkruid, 3-4% orgaanilisi happeid, askorbiinhapet, flavonoide, glükosiide, pektiine, värvaineid, samuti joodi jt mikroelemente. Jõhvikaid kasutatakse jookide, mahlade, keediste ja tarretiste valmistamiseks, lisandina kapsaste hapendamisel ning toiduvärvina[...]
Jõulupraeks nimetatakse 2-3 kg kaaluvat sea tagaosast saadud praetükki koos kamaraga (üldjuhul sea tagaosa välistükk). Kauplustes nimetatakse sea tagaosa välistükki kamaraga seapraeks või lihtsalt ahjupraeks[...]