Sügavkülm tühjaks!

Viimane aeg on koduses sügavkülmas inventuuri teha! Kui sul on kapis veel eelmisel suvel ja sügisel korjatud marju või maitserohelist, kasuta need nüüd kiiremas korras ära, et teha ruumi kohe-kohe saabuvatele värsketele aia- ja metsasaadustele. Nami-Namist leiad hulganisti ideid, kuidas oma sügavkülmavarud ära kasutada.

Marjad

Lihtne viis külmutatud marjade kasutamiseks on smuutid. Pane õhtul sobiv kogus külmunud marju blenderisse või kannu valmis, et hommikul kiiresti kosutav jook valmis suristada. Võid smuuti sisse marjad ka otse sügavkülmast võtta, aga siis arvesta, et jook saab jäiselt külm ja paks. 

Proovi näiteks kaerakliidega kuningannasmuutit, kardemoni-mustikakokteili või LCHF mustikakokteili. Värskendavad ja maitsvad on ka vaarika-jogurtikokteil, piimakokteil marjadega, maasika-kookoskokteil ja astelpajulassi. Korraliku koguse C-vitamiini saab näiteks mustsõstranektarist. Kindlasti tasub proovida jõhvika-banaanikokteili ja pohla-jogurtikokteili. Vaarikakeefir puuviljamüsliga või müsli-marjakokteil sobivad lausa kergeks hommikusöögiks.

Korraga rohkelt marju saad ära kasutada, kui keedad neist kisselli. Tee näiteks marjakisselli, mustikasuppi või astelpajukisselli. Serveeri vahukoore või kohupiimakreemiga ja saad lihtsa ning maitsva argiõhtu magustoidu.

Külmutatud marjad sobivad sulatamata kujul väga hästi keekside ja muffinite sisse. Võta aluseks näiteks muffinite põhiretsept ja lisa tainale sügavkülmas leiduvaid marju või küpseta Ameerika mustikamuffineid, astelpajumuffineid või punasesõstramuffineid. Proovi ka Nami-Nami lugejatelt kiita saanud sõstrakeeksi martsipaniga või kookose-vaarikakeeksi

Külmutatud vaarikad sobivad väga hästi Brita tordi ja beseerulli täidisesse. Maasikad jogurtitordi, mustikad toorjuustukoogi ja mustsõstrad näiteks toskakattega piruka sisse. Ohtralt marju läheb vaja ka kuningannakoogi või mustikapiruka tegemiseks (vaata ka seda retsepti!), kusjuures mõlemasse kooki sobivad hästi mistahes külmutatud marjad. 

Valmista marjadest tarretist või mannavahtu. Kui pühapäeva hommikul sahvrist enam pannkoogimoosi ei leia, keeda moosi või siirupit! Eriti lihtsa vaevaga saad külmutatud marjadest lahti siis, kui püreestad need saumikseriga ja teed söögi kõrvale mõnusat morssi.

Maitseroheline

Hea võimalus külmutatud maitserohelise kasutamiseks on ürdivõi. Tee näiteks petersellivõid või tomati-ürdivõid. Miks mitte lisada maitserohelist küüslauguvõile! Murulauk, till ja petersell sobivad väga hästi külma hapukoorekastme sisse ja erinevatesse dipikastmetesse. Proovi näiteks lõhedippi ja makravõiet

Korralik kogus peterselli läheb petersellipestosse ja lihapallidele mõeldud kastmesse. Väga maitsev on peterselliga sõir. Tilliga saad maitsestada keefirimarinaadi sealihale või teha kanasalatit. Proovi ka tilli-peedikanapeesid, kalamarjakastet või tillikana. Murulauk pista toorjuustukoogi sisse või tee nätiteks murulaugulõhet.

Loe veel

Artiklit toetab:

Esmapostitus 4.5.2016

Kaare Sova
Kaare Sova
postitatud 28.03.2017 10:17 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Eve Kullamägi
postitatud 05.05.2016 17:54

Kui koogid juba tüütavad, siis panen kõik külmutatud marjad kokku ja saab parima moosi!

kaz
postitatud 11.06.2016 16:11

Sügavkülma tühjendamine on hetkel ülimalt aktuaalne.

Merx
postitatud 17.09.2016 11:13

Palju toredaid ideesid, aitäh!

Eda Neeme
postitatud 28.03.2017 17:49

Tuleb vist tegutsema hakata :)

Katrin Tammeoja
postitatud 28.03.2017 18:09

Kahjuks on sügavkülm peaaegu tühi jah. Näpuotsaga veel mustikaid ja karulauguvõid. Nüüd ootan pikisilmi, millal värsket karulauku aiast korjata saab... Tegelikult täitsin osa tühja ruumi vahtramahlaga, nii et tegelikult juba uued saadused jõuavad meie sügavkülma.

Vaike Silmato
postitatud 10.05.2021 21:30

Mul ka veel 3 karpi (rabarber ja 2 mustikat), kohe lähen panen rabarberikisseli keema. ... Tehtud!

Liia Mustila
postitatud 31.03.2022 08:34

Minu sügav külmik on kui põhjatu kaev, sealt leidub ikka nii kauaks marju kuni uued peale pressivad. On mul komme hoida teatud marjadega varu, sest ükski metsamarja aasta ei ole samasugune.