2.5 dl mustikaid
2 tl suhkrut
Puistepuru:100 g suhkrut
2 tl riivitud sidrunikoort või laimikoort
Muffinid:6 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl meresoola
2 suurt muna
225 g suhkrut
4 sl sulatatud ja jahutatud võid
4 sl õli
1.5 tl vanilliekstrakti
2.5 dl petti ehk võipiima
2.5 dl mustikaid
Valmista esmalt mustikamoos. Sega mustikad ja suhkur väikeses potis. Kuumuta keskmisel kuumusel mõned minutid, siis suru marjad lusikaga katki ning kuumuta, kuni potis on umbes 4 sl mustikamoosi. Lase jahtuda.
Valmista purukate. Sega suhkur ja riivitud laimikoor väikeses kausis omavahel.
Valmista muffinid. Kuumuta ahi 210 kraadini. Vooderda muffinivormid pabervormidega või määri korralikult võiga.
Sega jahu, küpsetuspulber ja sool suures kausis. Klopi väikeses kausis munad suhkruga heledaks. Sega keskmise suurusega kausis sulatatud või, õli, vanilliekstrakt ja petipiim. Klopi juurde munasegu ja sega ühtlaseks.
Sega "märjad" komponendid kuivainete hulka, tehes seda hästi õrnalt ja kergelt. NB! Taina ülesegamise tulemuseks on tihked muffinid, nii et proovi seda vältida!!!
Viimasena sega juurde mustikad. Jaota tainas ettevalmistatud muffinivormidesse. Tõsta igale muffinile 1 tl mustikamoosi ning sega see kokteilitiku abil kergelt muffinitaina hulka. Puista peale sidruni-suhkrusegu.
Küpseta 210-kraadises ahjus 18-20 minutit, kuni muffinid on kenasti kerkinud ja pealt kuldpruunid.
Lase 5 minutit vormis jahtuda, siis tõsta muffinid ettevaatlikult metallrestile jahtuna.
Pildi tegi Kaare (Virk Vispel)
Väga hea maitsega muffinid, aga mul juhtus see, mille eest on hoiatatud - nimelt olid muffinid tihked. Taigen tundus väga raskena juba segades ja tulemus polnud mu jaoks üllatav. Segasin minimaalselt ja oma arust ka mõõtsin ka kõik vajaminevad koostisained õigesti. Ma katsetan järgmisel nädalalõpul uuesti, sest maitse oli imehea ja praegu ei saa ma 100% välistada, et mõõtsin mõne koostisosa valesti.
Vabandan retseptis oleva apsaka pärast - loomulikult on vaja seal 2 muna ja mitte 2 cm muna ning purukatte jaoks tuleb lisada riivitud laimikoort, mitte sidrunikoort. Süsteemi vea tõttu ei saa ma hetkel retseptis parandusi tea. Dee, ma prooviks järgmisel korral maksimaalselt 6 dl ehk 360 g jahuga alustuseks.
Pille, suur aitäh nõuannete eest. Homme võtangi korduse ette ja proovin uuesti. See 2 cm munaapsakas mind ei kõigutanud, aga muidugi nalja kui palju, kui keegi 2 cm muna mõõtma hakkaks. :D Küll see süsteem ka ükskord korda saab. Uue formaadi asi - algul ikka neid apsakaid tuleb, aga meie, kui vanad nami-nami austajad saame aru ja ja hoiame pöialt, et varsti toimib kõik, nagu kellavärk. :) Raporteerin homme oma muffunitegu siin uuesti.
Minu homme saabus eile. Tegin seekord ATK originaaretsepti õpetuste järgi ja sain normaalse tainaga muffinid, jahu läks 5 ja 6 dl vahel. Aga seda ma soovitaks küll, et purukatte jaoks olev sidrunikoor las jääda - nimelt oli minu laimiversioon väga pealetükkiva maitsega ja esmane katsetus sidrunikattega maitses oluliselt rohkem. Vaatasin, et ka origimaalretseptis on tehtud sidrunikoorega. Väga head muffinid on, teen neid kindlasti veel. :)
Ma paneks järgmine kord vähem soola ja suhkrupuistet jäi järgi. Tundus lihtsalt, et saab liiga palju seda sinna peale. Muidu mõnusad!
Minul oli sama häda.... tainas sai liiga paks - jahu tundub ikka kuidagi väga palju olevat. :) Ja suhrkupuistet jäi mul ka kõvasti üle - panin ainult näpuotsaga natuke, aga kas oleks pidanud kohe rohkel üle puistama?
Ameerika mustikamuffinid
America's Test Kitchen retsept, veidi mugandatud. Muffinid on kaetud krõbeda suhkru-laimipuruga.