200 g Digestive-küpsiseid
50 g tumedat šokolaadi
75 g sulatatud võid
Toorjuustukiht:400 g maitsestamata toorjuustu
200 g hapukoort
100 g suhkrut
2 sl maisitärklist või kartulitärklist
1 sidruni riivitud koor
1 tl vanillisuhkrut
250 g (sulatatud) mustikaid (nt Härmavili kultuurmustikad)
Hapukooretarretis:3 lehte želatiini
200 g hapukoort
170 g suhkrut (u 2 dl)
Kuumuta ahi 175 kraadini. Kata 24 cm lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Kui kasutad külmutatud mustikaid, siis tõsta need sulama.
Peenesta küpsisted ja tume šokolaad köögikombainis. Lisa sulavõi ning töötle ühtlaseks. Suru küpsise-šokolaadi-võisegu vormi põhja, tambi kinni ning küpseta 175-kraadises ahjus umbes 10 minutit.
Samal ajal sega köögikombainis kõik toorjuustukihi ained ühtlaseks, sh mustikad. Kalla eelküpsetatud küpsisepurupõhjale ning küpseta ahju all- või keskosas veel umbes 40 minutit. Võta ahjust välja ning pane vähemalt 3-4 tunniks jahedasse tahenema.
Hapukooretarretise jaoks pane želatiinilehed külma vette likku. Sega hapukoor ja suhkur väikeses potis ning kuumuta tasasel tulel, kuni suhkur on sulanud ja segu umbes 60-kraadine. Suru želatiinilehed kuivaks ning sega ükshaaval hapukooretarretise hulka.
Libista toorjuustukook serveerimisalusele, aga pane pestud koogivormi rõngasäär uuesti ümber koogi.
Kalla hapukooretarretis jahtunud toorjuustukoogile ning lase koogil külmkapis või mujal jahedas umbes tunnike taheneda.
Serveerimiseks eemalda koogivormi äär ning kaunista kook rohkete mustikatega.
Mugandatud Rootsi ajakirjast Allt om Mat.
suurepärane kook.
Proovisin mustika-toorjuustukooki. Imehea! Nami-nami retsepti muutsin nii palju, et Digestive küpsiste asemel kasutasin tavalisi, kuna mul kodus oli neid kaks pakki, šokolaadi panin ka rohkem ja hapukooretarretisse lisasin ka poole sidruni mahla.
See on väga maitsev kook,soovitan proovida! Seda enam, et on mustikahooaeg!
Väga maitsev kook! Kasutasin ka tavalisi küpsiseid. Hapukoore tarretist plaanin teha nüüd ka teiste magustoidude juurde, see oli lihtsalt nii lihtne ja hea.
Kas mune tõesti sisusse ei lähe?
Ei, mune tõesti sisse ei lähe, sidusaineks on siin tärklis. Ja üldse, munad EI OLE kohustuslikuks komponendiks iga koogi ees :)
Tegin ka, küpsistena kasutasin selliseid muredaid võiküpsiseid sest Digestive poest ei leidnud. Seisis küll öö otsa külmkapis kuid siiski päris tarretiseks see pealmine valge kiht ei läinud aga otse minema ka ei voolanud AGA ma arvan, et see on üks parimaid kooke mis ma üldse teinud-saanud olen. Proovin kindlasti teinekord veel teha ja siis panen sidrunit ka nagu ette nähtud oli (seekord oli sidrun külmkapist jalutama läinud). Igatahes tänud retsepti eest!
Väga hea kook! Sai kiitvaid sõnu külalistelt. MIna lisasin pealmise hapukoore glasuuri hulka ka valget šokolaadi. See annab ka paksust. Igal juhul teen veel. Soovitan.
super hea kook! ainuke asi, mis teisiti tegin oli see, et sidrunikoore asemel pigistasin lihtsalt terve sidruni mahla kooki. ja see on täpselt selline kook, mis läheb iga päevaga seistes aina paremaks. nii et kui plaanite mingiks sündmuseks selle valmistada, võib vabalt mitu päeva varem valmis teha, seda tahkem on see pealmine kiht ja maitse veelgi parem. serveerides panin peale ka šokolaadikastet. super! :)
Mispärast peab tarretiseks hapukoort kuumutama? Kas see on tingimata vajalik?
Kluki, želatiin tuleb ju lahustada kuumas/soojas vedelikus. Kui Sa just hapukooretarretisele ei taha midagi lahjenduseks lisada, siis tuleb hapukoort kuumutada. Kui tahad pigem želatiini nt vees lahjendada, siis pead ise hapukoorekogust korrigeerima vastavalt sellele.
Tõesti hea kook! Tegin seda korduvalt. Lisan veel ühe sidrunimaitselise ülemist kihti (sidrunimahl, vesi, suhkur, želatiin, siis näeb kook eriti läikiv ja ilus välja. :-)
Kas tõesti on vaja eraldi rõhutada, et koogivormi tuleks vahepeal pesta?
Tegin täpselt retsepti järgi ja sai väga hea kook! :)
Aitäh hea retsepti eest. Vähendasin veidike suhkru kogust, allergijate põhjusel asendasin küpsised kaeraküpsistega (gluteiinivabade)ja värvisin hapukoore tarretist. Aga mõnusalt värviline ja väga maitsev.
Uskumatult hea kook! Põhi tuli mõnus krõbe ja ühes tükis, tavaliselt ainult või ja digestive põhi, siis nii pure.. Ei osanud arvata, et šokolaad nii palju paremaks teeb! Nii heaaaa, teen uuesti!
kui zelatiin pole lehtedena vaid pakis, kui palju seda peab siis panema. Paki peal pole ka kirjad
1 sl želatiinipulbrit vastab 4 želatiinilehele. Antud retsepti puhul võta siis supilusikatäis želatiinipulbrit, aga väikese lohuga :)
Proovisin mustsõstraga ka. Samuti hea, aga laiema üldsuse (st minu laste) jaoks veidi intensiivne. Mustikaga oli parem! Või noh, tegelikult mustikaga oli suisa nii hea, et iga suutäie juures tuli imestada, kuidas see ikka NIIII hea saab olla!
Kui tahan asendada želatiini agariga, siis milline peaks olema kogus ning kas jääb sama tulemus?
4g agar agarit = 2 lehte želatiini= 4,4g želatiini. 1 sl želatiini on 9 grammi.
Laktoosivaba toorjuust on maitsestamata, kuid soolane, seega kas proovida siiski või asendada millegi muuga? Kas keegi on leidnud laktoosivaba toorjuustu, mis poleks soolane aga oleks maitsestamata?
Tegin isale sünnipäevaks, kiideti!
Tere! Kas võib maisitärklise asendada kartulitärklisega? Tänud!
Merle, jah, siin tohib mõlemat kasutada - see toimib sidusainena.
Mustika-toorjuustukook
Küpsetatud mustika-toorjuustukook Digestive-küpsiste ja tumeda šokolaadi põhjaga, mis jahtunult kaetakse hapukooretarretise kihiga.