Sõir peterselli ja küüslauguga

Selle sõira inspiratsiooniks oli prantsuse köögist pärit 'persillade' mõiste. Persillade tähendab hakitud peterselli ja küüslaugu segu ('persil' tähendab prantsuse keeles peterselli). Kevadsuvisel ajal kasuta värsket küüslauku - selle maitse on palju meeldivam ja mahedam.

Kogus
450-500 g
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

1 l piima

500 g kohupiima

50 g magedat toasooja võid

2 muna

1 tl soola

3 tl hakitud värsket peterselli

2-3 küüslauguküünt

Valmistamine

Haki küüslauguküüned ja petersell peeneks.

Kuumuta rõõsk piim keemiseni, lisa kohupiim ja kuumuta, kuni eraldub vadak (ehk valge piima asemel on potis valkjaskollane läbikumav vedelik). Kalla marliga vooderdatud sõelale nõrguma (ära raskust peale pane, lase rahulikult nõrguda umbes 15 minutit).

Sulata potis või, lisa nõrgunud kohupiimamass ja kuumuta pidevalt segades, kuni moodustub ühtlane mass.

Sega juurde soolaga lahtiklopitud munad, hakitud petersell ja küüslauk. Kuumuta pidevalt segades veel 3-5 minutit keskmisel kuumusel, aga ära keeda!

Pane külma veega kastetud vormi hanguma. Sõir on maitsev ka kohe, ent õigema konsistentsi saavutab peale paaritunnist külmkapis jahtumist.

Nipid ja soovitused:

  • Rasvase kohupiimaga tehtud sõir jääb kreemisem ja sõredam; väherasvase kohupiimaga tehtud tihkema ja veidi juustusema tekstuuriga. Maitselt on mõlemad head.
  • Kontrollige, et kohupiim ei sisaldaks želatiini või tärklist.
  • Ricotta e. vadakukohupiim asendamiseks EI sobi!

​Pildid tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova.

LISA KOMMENTAAR

Hexy
postitatud 29.03.2011 11:49

Mina kasutasin lähedal asuvast talust ostetud piima ja farmi lahjat kohupiima(mitte midagi normaalsemat minu lähedalolevates poodides polnud). Aga maitse oli vääääga hea ja tekstuur meenutas juustu. Oleks pidanud kohe topeltkoguse tegema.

Kaare
postitatud 07.03.2016 23:47

Mina kasutasin rammusat Saida kohupiima ja sain väga maitsva pehme määrde. Läheb kindlasti kordamisele! Küüslauk on muidugi krehvtine siin sees :)