Maailma üks põletavaimaid tšillisid on Habanero tšilli, mille põletavusaste on kasvutingimustest sõltuvalt 100 000 – 300 000 Scoville’i ühikut, kuid võib ulatuda kuni 577 000 ühikuni. Kasutatakse pea eranditult mehhiko köögis[...]
Šoti rahvusroog, mis kujutab endast täidetud lambamagu. Täidiseks on lambaliha (vähemalt 50% täidisest ja peamiselt rupskid ja vähemväärtuslikumad lihakeha osad), kaerakruubid, ploomirasv, sibul ja maitseained[...]
Söögiks kasutatakse peamiselt 8-50kiloseid haikalu. Kuigi väiksemaid haikalu tarnitakse ka tervelt, siis enamasti müüakse fileesid, lõike või tükeldatud kala. Hailiha on luudevaba, tugeva maitse ja madala rasvasisaldusega, kontsistentsilt meenutab tavalist liha[...]
Mõningasi soovitusi värske hakkliha ostmiseks: * Värske hakkliha tunned ära ilusa, ühtlaselt punase värvi ja värske lõhna järgi. See on valmistatud värskest lihast. * Pakendil peab olema märgitud, millise looma lihast hakkliha on valmistatud[...]
Idamaine maiustus suhkrust, siirupist, õlitaimeseemneist, pähkleist ja jahust või vahustatud karamellimassist.
Hapendatud kapsas on populaarne eesti, vene, saksa jm köögis.
Piimaliha ehk toiduks kasutatav piimavasika harknääre.
Hatšapuri on Suluguni juustust valmistatav gruusia nisuleib. Nami-Nami hatšapuri-retseptid leiad siit. Kõik Gruusia retseptid leiad siit.
Haug ehk havi ehk purikas on Eesti sisevete levinumaid kalu. Liha on rasvavaene ning mahe ja sobib hästi dieettoiduks. Haugi pikkuseks võib olla kuni 150 cm ja kaaluks 35 kg. Ent suured kalad on üsna puised ning maitsvaimaks peetakse 1-2 kg haugi[...]
Alalea on mineraalsavi (vulkaaniline, punane savi), mis annab Havai meresoolale raudoksiidi (FeO2) tõttu omapärase roosa tooni. Havai roosat meresoola hinnatakse selle maheda maitse tõttu.
Meie heinikute seas on suhteliselt palju selliseid, mis võivad põhjustada mao- ja soolenähtudega mürgistusi. Need on järgmised: rihvelheinik, pruunikas heinik, sallheinik, säärheinik, kahkjas heinik, boudieri heinik, vinav heinik, näsaline heinik, seepheinik, pigiheinik, oliivheinik, valge heinik, hall heinik, väävelheinik, mustuv heinik ja hiirheinik[...]
Väidetavalt toitus Hesekiel oma kõrbes veedetud aasta ja paari kuu jooksul jooksul spetsiaalsest leivast. Seda leiba peetakse toiteväärtuslikult täiuslikuks ja see eeldab erinevatest tera- ja kaunviljadest leivajahu jahvatamist[...]
See ingveri sugulane on populaarne Tais. Väliselt meenutab käest välja kasvavaid sõrmi, siit ka nimi. Asendamiseks sobib ingver, kollajuur.
Hiina kapsas on üheaastane salatitaim. Moodustab sarnaselt lehtsalatile hõreda lehekodariku. Väga sarnane pekingi kapsale.
Tiibetist pärit raviseen, mida tuntakse peamiselt afrodisiakumina.
Parimad Hiina mustad äädikad tulevad Chinkiangi (ka Chekiang/Zhejiang) provintsist, Gold Plum on tunnustatud bränd. Must äädikas on riisiäädikast tugevama maitsega, kasutatakse tihti vokiroogades, haiuimesupis, dipikastmeis[...]
Hirss on hinnatud mineraalide allikas. Teras on palju magneesiumi, kaaliumi, fosforit, tsinki ja vaske. Hirsi valgusisaldus on samaväärne nisu, riisi ja maisiga ning valku on terades umbes 12%. Hirss on hästi seeditav ja sobib kasutamiseks ka tsöliaakiahaigetele, sest ei sisalda gluteeni[...]
Hispaania kööki võib iseloomustada sõnadega maitsev ja lihtne. Hispaanlased ise väidavad, et hispaaniapärase söögi valmistamine on imelihtne, ainult toitu tulevat teha hinge ja südamega. Toidu valmistamisel kasutatakse sagedasti tomateid, oliiviõli, küüslauku, samuti palju vürtse ning värskeid puuvilju[...]
Ei soovitata söögiks tarvitada! Varem väga heaks söögiseeneks peetud mahedamaitseline hobuheinik on nüüdseks veidi oma väärtusest kaotanud eelkõige just seetõttu, et alkoholiga koos tarvitatuna võib ta põhjustada mürgistust[...]
Magusvürtsikas hiina BBQ-kaste, valmistatakse ploomidest, seesamiseemnetest ja sojakastmest. Serveeritakse kuulsa pekingi pardi juurde. Retsept on Nami-namis olemas.
Uus-Meremaa vetest püütud piklik kala (klõpsa fotol). Kuna hokivarud on hetkel piisavad, siis on selle kala populaarsus nt Suurbritannias tõusnud viimasel ajal.
Väike ja ilus kõrvitsaline. Õhukese oranži koorega, Cucurbita maxima kultivar. Viljaliha on oranž, säsi ja seemnete juures rohekas. Nimi teistes keeltes: ladina k[...]
Võist ja munakollastest valmistatud ja sidrunimahlaga maitsestatud põhikaste. Serveeritakse kala- ja aedviljaroogade juurde, sobivaim kaste värske keedetud spargli juurde.
Eelroana serveeritavad soolased suupisted, mida tavaliselt serveeritakse aperitiivi või kokteili kõrvale. Võivad olla nii kuumad kui külmad ja enamasti ühe-kahe ampsu suurused. Hors d'oeuvre võib olla nii keeruline kanapee kui ka lihtne crudités-valik[...]
Kikerhernepasta, mille koostisesse kuuluvad kindlasti ka vürtsköömned, sidrun ja tahiini. Nami-nami andmebaasis on retsept olemas.
Retsept erineb vastavalt tarbijale, aga reeglina sisaldab kaneelikoort, nelki, kardemoni, mõnd tsitruselist jms.
Oranžikas- kuni tellispunane, viltjas, üle servaga ulatuva kübaranahaga. Kasvab leht- ja segametsades, ainult haabade all. Haavapuravik on maitsev söögiseen. Süüakse praetult, marineeritult, kuivatatult või soolatult[...]
Haavariisikas kasvab leht- ja segametsades, ainult haabade all. Eestis korjatakse augustist oktoobrini. Kupatatult söödav - maitsev soustiseen.
Kuulus Küprose poolkõva valge juust, veidi vintske ja vesine. Valmistatakse enamasti kitse- ja lambapiimasegust, maitsestamiseks lisatakse münti. Sobib hästi grillimiseks (ei sula grillides), marineerimiseks, praadimiseks (nii omaette kui ka omlettide ja juustupirukate sees) ja ka niisama söömiseks, samuti võib seda kuumadele toitudele peale riivida[...]
Valge hanemalts on kõige tavalisem umbrohi, laiade „spinatilehtede“ ja helehalli õievarrega taim. Söödud on enamikku selle perekonna liike, haisev hanemalts Ch. foetida välja arvatud[...]
Hapuoblikas kuulub tatraliste sugukonda. Meeldivalt hapu maitse ja askorbiinhappe sisalduse tõttu eelistatakse hapuoblikat tarvitada toorena, värskena. Samas võib hapuoblikat ka konserveerida, soolata, kuivatada ja isegi suhkruhoidisena valmistada[...]
Harakhani (Anseranas semipalmata, ingl. k. magpie goose) on Põhja-Austraalias ja Uus-Guinea lõunaosas elutsev veelind, mida näiteks aborigeenid hindavad väga söögilinnuna[...]
Söögi- ehk vääriskastan ehk harilik kastan ei ole meil kasvava hobukastaniga sugulane (Eestis kasvav hobukastan süüa ei kõlba). Söödavate viljadega kastanid kasvavad soojemates Euroopa maades ja mujalgi[...]
Kefaal ehk meriärn on soojade merede töönduskala. Kala on valge lihaga, puhta ja kerge maitsega. Kala on 30-75 cm pikk. Kuivatatud, soolatud ja pressitud marja kasutatakse botarga tegemiseks.
Üks tavalisemaid Eesti seeni. Leidub metsades, puisniitudel, võsastikes. Kasvab juunist novembrini (kannatab nõrku öökülmi). Hinnatav söögiseen värskelt[...]
Mahi mahi on lühikese elueaga Vaikse ookeani kala, populaarne toidukala.
Köömen on rohttaim, kuulub sarikaliste sugukonda. Harilik köömen kasvab Eestis tavaliselt teeservadel ja kuivadel niitudel. Köömne vilju, mis sisaldavad eeterlikku õli, tarvitatakse maitseainena ja ravimina[...]
Harilik maajalg ehk kassiratas (Glechoma hederacea) on igihaljas püsik huulõieliste sugukonnast maajala perekonnast. Taim on pärismaisena levinud kogu Euroopas, muuhulgas ka Eestis[...]
Harilik merikeel (Solea solea) on kalaliik lestaliste (Pleuronectiformes) seltsi merikeellaste (Soleidae) sugukonna perekonnast merikeeled (Solea). Levinud Euroopa rannavetes Atlandi ookeani idaosas Kesk-Norrast Senegalini ja Suessi kanalini; ka Läänemere lõunaosas, Vahemeres ja Musta mere lõunaosas[...]
Sarikaliste sugukonda kuuluv naat on Euraasia sageli esinev kõrge rohttaim. Naati on seitset liiki, neist toiduks on parim harilik naat (Aegopodium podagraria). Naadilehtedel on raviomadused ja toiduski hea[...]
Kasvatatakse põllukultuurina. Laialt levinud teravili. Kõrreliste sugukonnast, kultiveeritakse suvi- ja talivormina. Kõrred on püstised. Kõrgus 60 kuni 90 cm. Lehed pikkade tuppedega. Pähikutel raagusid ei ole[...]
Atlandi ookeani idaosas ja Vahemeres elav kala. Keha lamedaküljeline, seljauime ja pärakuuime ees ogakiired. Külg kollakaspruun, sellel kollase äärisega must laik ehk nn. Peetruse näpujälg. Hoidub merepõhja lähedale[...]
Seenekübar on hallikaspruun või pruun, kaetud 1-1,5 cm suuruste teravatipuliste katusekividetaoliselt paigutatud pruunide soomustega. Kübara allküljel on tiheda asetusega valkjas- kuni hallikaspruunid narmad[...]
Harilik raudrohi e. raudreiarohi e. verihain e. köharohi e. koeraköömen. Raudrohul on kitsad, mitmel korral jagunenud, veidi hallikasrohelised lehed ja suured valged liitõisikud. Raudrohi on korvõieline ja seega ei koosne suur liitõisik mitte õitest, vaid korvõisikutest[...]
Euroopas levinud püsik. Kasvab kuni 1 m kõrguseks. Kasvab lubjasel pinnal. Kasutatakse rahvameditsiinis.
Säga e harilik e euroopa säga (Silurus glanis) on kalaliik sägalaste (Siluridae) sugukonna sägade (Siluris) perekonnast. Eestis tuntakse seda ka sommi, summikala, sõgi, sääkala nime all[...]
Alžeeriast pärit vürtsikas tšillipasta, mida seal serveeritakse kuskussi kõrvale. Tšillipastale annavad enamasti maitset koriandriseemned, vürtsköömned ja küüslauk.
Gruusia rahvusroog. Supp veisejalgadest (ja veisemaost). Eraldi antakse lauale öödikat ja peeneks tambitud küüslauku.
Levinuimaid kalu eestlaste toidulaual. Maire Suitsu 6petab Eesti Naises 1/2000 heeringa rookimist: Vähendamaks kalalõhna, kata laud paksult ajalehega ning kasuta õhukesi kummikindaid. Lõika heeringa saba ja pea maha[...]
Euroopa merluus ehk heik (Merluccius merluccius) on tursaliste seltsi hulka kuuluva merluuslaste (Merlucciidae) sugukonna esindaja perekonnast merluusid (Merluccius) Merluus e. heik toidulaual: Euroopa merluusi e[...]
1970ndatel prantsuse köögis populaarseks muutunud maitseainesegu. Sisaldab kuivatatud rosmariini, majoraani, basiilikut, loorberilehte, tüümiani ja tihti ka lavendlit. Domineerivaks maitseks on enamasti tüümian[...]
Vahemeremailt pärit ronirohttaimede perekond liblikõieliste sugukonnast. Eestis kasvatatakse valgete õitega söögihernest ja värviliste õitega söödahernest ehk peluskit. Retseptides peetakse ikka seda esimest silmas[...]
Shanxi on kuulus oma nisunuudlite pärast. Käsitsi venitatud ja lõigatud nuudleid on seal valmistatud juba üle 2000 aasta. Euroopas saab neid osta jahutatud kujul aasia kaupluste külmletist[...]
Gruusia köögist pärit lihaga täidetud pelmeenilaadsed keedupirukad.
Aserite rahvusroog. Lambalihaga ja -rasvaga valmistatud herne- või aedoasupp pelmeenidega.
Ingl. k. 'stag' on isane hirv ja 'doe' emane, 'fawn' on noorhirv, ning hirveliha on 'venison'. Eriti populaarne on hirveliha Šotimaal. Hirveliha sisaldab vähem kaloreid, kolesterooli ja rasva kui veise-, sea- või lambaliha[...]
Kõige sagedamini on Eesti poodides saadaval keedetult ja sügavkülmutatult nn hispaania jõevähki. Elusalt võib teda näha vaid akvaariumipoodides. See liik on pärit Ameerikast, kuid viidud tiikides kasvatamiseks paljudesse sooja kliimaga maadesse, nagu Hiina ja Hispaania[...]
Kuigi tihti peetakse neid küüslaukudeks, siis tegelikult on need üks porrulaugu alamliike. Hobulaugu lehed ongi porrule väga sarnased, aga hobulauk moodustab suure mugula. Maitselt meenutab hobulauk pigem küüslauku kui porrut :) Kui mugul maha istutada, siis esimesel kasvuaastal moodustubki vaid üks suur "küüslauk"[...]
Eestis praegu hobuseliha toiduks ei tarvitata, Väidetavalt hirmvanasti sõid eestlased hobuseliha meelsasti, veidi hilisemal ajal siiski vaid nälja ja häda sunnil. Lääne-Euroopas on hobuseliha levinum - nii süüakse nt Itaalias meelsasti hobuseliha sisaldavat salaami-vorsti ning Prantsusmaal on vaid hobuselihaga kauplevaid lihunikke[...]
Nimetus teistes keeltes: hop shoots, young tender shoots of the hop plant itaalia k. - bruscandoli
Huntahven (Dicentrarchus labrax) on kalaliik huntahvenlaste (Moronidae) sugukonnast, ahvenaliste (Perciformes) seltsist. Huntahvenat hinnatakse kulinaarselt väga kõrgelt, seda söödi juba antiikajal ja mõned kokad peavad seda hinnalisemaks ka lõhest[...]
Diospüür ehk hurmaa ehk jaapani kakiploom ehk, hiina datliploom ehk jaapani aprikoos ehk persimon ehk hiina küdoonia - heal lapsel mitu nime! Diospüüri vili on mari, selle läbimõõt on 6-8 cm ning meenutab kujult ja suuruselt siledakoorelist ümmargust õuna[...]
Rootsikeelne termin traditsioonilise rootsi köögi kohta.
Härjasilm on väljend praemuna kohta :)
Hõbemerluus ehk hõbeheik (Merluccius bilinearis) on kalaliik tursaliste (Gadiformes) seltsi merluuslaste (Merlucciidae) sugukonna perekonnast merluusid (Merluccius) Atlandi ookeani kala, kasvab kuni 70 cm pikkuseks ja 2,5 kg raskuseks[...]
Liitaine vahetusreaktsioon veega.