Haikala

Söögiks kasutatakse peamiselt 8-50kiloseid haikalu. Kuigi väiksemaid haikalu tarnitakse ka tervelt, siis enamasti müüakse fileesid, lõike või tükeldatud kala. Hailiha on luudevaba, tugeva maitse ja madala rasvasisaldusega, kontsistentsilt meenutab tavalist liha. OSTMINE: Kuigi värske hailiha peaks olema lõhnatu, siis kerge ammooniaagilõhn on lubatud. Sellest lõhnast saab lahti, kui kala eelnevalt umbes 30 minutit piimas, petis või sidrunimahla/laimimahla/äädikaga maitsestatud vees leotada. Värske hailiha peaks olema elastne - st peale näpuga vajutamist peaks liha oma esialgse kuju omandama. Nii värske kui ka eelnevalt külmutatud hailiha peaks olema niiske ja läbikumav. Kuiva moega hailiha ei kõlba enam. Säilitamiseks eemalda haikala pakendist, loputa külma vee all ning kuivata köögipaberiga. Kuna haikala kvaliteet nn omas mahlas seistes halveneb, siis pane kalatükid purustatud jääga täidetud vormi asetatud restile. Kata toidukile või fooliumiga. Säilita külmkapi kõige jahedamas osas. Nii säilib hailiha kuni 2 päeva. Korralikult pakitud hailiha võib säilitada kuni 2 kuud külmkapi jääkambris või kuni 3-4 kuud sügavkülmikus. VALMISTAMINE: Hailiha võib grillida, küpsetada, hautada ja praadida. Sobib suppidesse. Külm küpsetatud hailiha sobib hästi ka salatitesse. Eemalda hailihalt tumedat kohad. Nahk jäta alles, kuna siis säilib niiskus paremini. Sarnaselt teiste kaladega tuleks hoiduda hailiha üleküpsetamisest. Kala on valmis, kui hailiha on läbikumav ent seest veel niiske. ¤ Ahjus küpsetamine: Pane kalatükid võitatud ahjupannile või keera õlitatud fooliumisse ning aseta ahjuplaadile. Pintselda sulavõi või õliga, miatsesta soola ja pipraga või maitsesta vürtsikastmega. Küpseta 230-kraadises ahjus umbes 10 minutit 2,5 cm paksuse kalatüki kohta. ¤ Sütel küpsetamine: Pane kalafileed või tükid võitatud grillrestile 10-15 cm kõrgusele hõõguvatest sütest. Määri või, õli või marinaadiga ning küpsetata 6-8 minutit, kuni kalatükid on seest niisked ja läbikumavad. ¤ Grillahjus küpsetamine: Pane kalatükid, nahk allpool, võitatud ahjupannile. Kalla peale veidi puljongit, nii et panni põhi oleks kaetud. Pintselda kalatükid pealt või või õliga. Küpseta eelkuumutatud grillahjus 10-12 cm kaugusel grillelemendist. Kalatükke pole vaja ringi keerata, ent määri pannivedelikuga paar korda küpsetamise ajal. Grilli, kuni kala on läbipaistev ning seest veel niiske (6-10 minutit). ¤ Pannil praadimine: Prae hailiha väheses kuumas võis või õlis, keera poole küpsetamise ajal rasvaines ringi. Prae, kuni kala on kergelt läbikumav ja keskelt veel niiske (4-8 minutit). ¤ Wokis küpsetamine: Lõika haifileed või -lõigud parajateks tükkideks. Veereta maisitärklises ning prae kiiresti kuumas õlis pidevalt segades. Seejärel lisa wokitud aedviljadele. ¤ Hautamine: Kuumuta hautamisvedelik (vesi, puljong, ürdid ja vürtsid) tasase keemiseni. Libista hailiha puljongisse, kata pott kaanega ning hauta umbes 8 minutit 2,5 cm kalalõigu kohta. ¤ Aurutamine: Pane hailiha võitatud augulisele pannile ning tõsta see 2,5-5 cm kõrgusele keeva vee kohale. Kata pann kaanega ning küpseta 8-10 minutit 2,5 cm kalalõigu kohta. TOITEVÄÄRTUS 100 g toore hailiha kohta: Energiat 130 kalorit Valku 21 g Süsivesikuid 0 g Rasva 4,5 g Kiudaineid 0 g Sisaldab ohtralt seleeni (36,5 mcg), samuti magneesiumi (49 mg), B12 vitamiini (1,5 mcg) ja niatsiini (2,9 mg).