Kokandussõnastik

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Š Z Ž T U V W Õ Ä Ü Y KÕIK

Faasan

Kanaliste seltsi kuuluv jahilind. Faasankukk, faasankana.

Farinheiras vorst

Farinheiras on omapärane portugali "jahuvorst". Väljaspool Portugali raskesti kättesaadav.

Feta, fetajuust

Kuulus kreeka juust. Algselt pehme soolane lambapiimajuust, ent tänapäeval valmistatakse ka lehmapiimast.

Fibrex suhkrupeedihelbed

Peedisuhkru tootmisel tekkiv kiudaine, kasutatakse pagaritööstuses.

Filee

1) kodu-, metslooma liha pehmeim osa, linnu rinnatükk, kala seljaliha 2) loetletud lihaosadest valmistatud praad

Filé pulber

Indiaanlaste maitseainesegu. Valmistatakse kuivatatud ja jahvatatud sassafrasi puu (Sassafras albidum [Nutt.] Nees) lehtedest (klõpsa kõrvaloleval fotol). Filé pulber lisatakse roale (ehk siis gumbole) alati alles peale kuumtöötlemist, kui pott on juba tulelt võetud (puista filé pulber gumbole, kata pott kaanega ja lase 15 minutit tõmmata)[...]

Finocchiona

Toskaana (Itaalia) üsna suure läbimõõduga salaamivorst, maitsestatud apteegitilliseemnetega. Maheda, ent väga omapärase maitsega.

Flammeri

Pudingutaoline magustoit piimast.

Flavonoid

Flavonoidid on taimele lõhna ja maitset andvad raviomadustega värvained.

Fleur de Maquis juust

Korsika lambapiimajuust. Värske ja maheda maitsega, niiske sisemusega. Vananedes tekib juustule peale sinakas hallituskiht. Juustukettad on mässitud rosmariini-tüümiani-kadakamarjasegusse.

Flipp

Flipp ehk kuum õllepunš õllest, alkoholist, munakollasest ja vürtsidest.

Fluoriid

Vesinikfluoriidhappe sool (mitte)metalliga; fluori ja orgaaniliste radikaalide ühend. Lisatakse joogiveele, et takistada hambasööbija levikut.

Focaccia

Focaccia on itaalia köögist pärit lapik pärmitainast nisuleib. Enne küpsetamist tehakse näppudega leiva pinnale süvendid ning niristatakse üle oliiviõli ja meresoolaga, levinud on rosmariiniga maitsestamine[...]

Foie gras (hanemaks, pardimaks)

'Foie gras' tähendab prantsuse keeles "rasvast maksa". Kulinaarias tähistab see spetsiaalselt nuumatud hane või pardi maksa. Populaarne delikatess prantsuse köögis. Erinevalt tavalisest hane- või pardimaksast on foie gras võimaitseline ja delikaatne[...]

Fondant

Fondant on termin prantsuse köögist, tähendab pumatimassi ja/või pumatiglasuuri.

Fondüü

Fondüü tähendas algselt Šveitsis levinud kastet, mida valmistati sulatatud juustust ja serveeriti laual kuumendataval alusel keedunõus. Esialgu valati seda kastet leivale, hiljem hakati leiva- ja saiatükke pika kahvli otsas kastme sisse kastma[...]

Fontina juust

Pestud pinnaga Itaalia lehmapiimajuust. PDO. Valmistatakse ühe piimakorra pastöriseerimata piimast.  Valmistatakse Aosta orus Alpides, esmamainimine juba 12. sajandil.  Issogne kindluses on 1480[...]

Foolium

Foolium on õhuke lehtmetall, nt lehtkuld, tinapaber. Kasutatakse köögis nt küpsetiste katmiseks, et vältida üleküpsemist ahjus jms.

Forell (kala)

Jõeforell ehk hõrnas Meriforell ehk iheris Vikerforell

Fougerus juust

Brie-sarnane kreemjas ja kerge lehmapiimajuust, mis kaunistatud sõnajalaoksaga ('fougère' tähendab sõnajalga). Pärit Tournan'ist Prantsusmaal (Ile-de-France). Sobib väga hästi Chardonnay veini ja krõbeda prantsuse saiaga[...]

Frangelico

Frangelico on Itaaliast pärit sarapuupähkliliköör, kangusega 24%.

Frangipane

Frangipane on magus mandlimaitseline täidis, enamasti piruka või väikese koogi sees. Frangipane võib olla nii kreemjas kui ka tunduvalt paksema konsistentsiga. Algselt pärit Prantsusmaalt, ent nüüdseks on frandipane väga populaarne ka Suurbritannias[...]

Frankoliin

Frankoliin on faasanlaste sugukonda kuuluv kanaline, jahilind.

Frapee

Frapee on magustoit külmutatud puuvilja- v marjamahlast; liköör purustatud jääga.

Frapeerima

Frapeerima ehk šampanjat jääl jahutama .

Frii-

Rohkes (õlis) küpsetatud ehk frititud.

Friiser

Jäätisemasin.

Frikadell

Frikadell on väike hakkpall - nt kalafrikadell, lihafrikadell. Skandinaaviamaades tähistab frikadell meie mõistes hakk-kotletti.

Frikassee

Frikassee on keedetud kana-, vasika-, talle- või küülikuliha valges hapumaitselises kastmes. Frikasseerima e. frikasseed valmistama, liha kuubikuteks lõikama või tükeldama.

Frittata ehk itaalia omlett

Frittata on paks itaalia omlett, mis sarnaneb hispaania tortiljale. Enamasti valmistatakse vähemalt 4 munast ning sisaldab muuhulgas kas sibulat, küüslauku, paprikat, kartulid, juustu või liha. Frittata serveerimiseks lõigatakse see suurteks viiludeks ja pakutakse koos salatiga kergeks eineks[...]

Fritüür

Fritüür: 1) toidu praadimise õli või kuum rasv 2) rohkes rasvaines praetud toit

Fromage frais

"Fromage frais" tähendab prantsuse keeles "värske juust" ehk toorjuust. Antud nimetus hõlmab kõiki koheseks tarbimiseks valmistatud juustusorte - kodujuust, sakslaste "quark", itaallaste ricotta ja mozzarella, prantslaste "fromage blanc", hispaanlaste "queso fresco" jne[...]

Frukt

Frukt ehk puuvili.

Fumaarhape (E 297)

Happesuse regulaator.

Fundukk

Lõuna-Euroopa suureviljaline sarapuupähkel.

Furšettlaud, Fourchette

Furšettlaud (pr ’fourchette’ – kahvel) Restoranides serveeritakse toitu mõningatel juhtudel nn furšettlaual. Eesti keeles võiks seda nimetada suupistelauaks. Selline serveerimisviis on eriti kohane suurte vastuvõttude korral, kui osavõtjate arv pole täiesti kindel ja kui lauasistumiseks ei taheta palju aega raisata[...]

fariinsuhkur

Fariinsuhkur on pehme pruun suhkur, kus tavalisele rafineeritud suhkrule on lisaks segatud suhkru valmistamisel tekkinud melassimass - sellest ka tume siirupikiht suhkrukristallide pinnal. See niiskevõitu suhkur sobib hästi jogurtisse, hommikustele helvestele lisamiseks ja pudru maitsestamiseks, küpsetamiseks, magustoitudesse ja erinevatesse jookidesse[...]

farss

Hakkliha-, kala- või seenetäidis. ÕS soovitab kasutada "hakktäidis" farsi asemel.

ferment, fermentatsioon

Ferment = ensüüm, ainevahetust põhjustav ja kiirendav orgaaniline aine. Fermentatsioon = ensüümide mõjul toimuv kääritamine.

filee mignon

Filee mignon tähendab veisevilee (roietealuse pikliku lihase) peenemast otsast ristikiudu lõigatud kahte lõiku, mis praetakse pannil või grillitakse, jäetakse seest pooltooreks. Serveeritakse rohkes võis praetud kartulipallikestega (nn pariisi kartulid)[...]

fileerima

Fileerima e. fileed eraldama. (nt 'fileerib heeringaid', 'fileer(imis)nuga')

filotainas

Nisujahust, veest ja tilgast õlist valmistatud imeõhuke tainas. Populaarne Kreekas ja Araabiamaades. Mõnikord lisatakse filotainale ka mune, aga sugugi mitte alati. Nami-namis on filotaina retsept olemas, ent kuna valmistamine on suhteliselt keeruline, siis on vist mõttekam poest osta[...]

fines herbes maitseainesegu

Kirjeldus lisamisel.

flambeerima e. leegitama

Rooga alkoholi kastma, alkoholiga piserdama ja seejärel läitma. Eesmärgiks on anda roale alkoholi maitse ilma alkoholi endata, mis kuumutamisel aurub. Kõige efektsem on flambeerida rooga külaliste nähes[...]

foolhape

Foolhape on vereloomet reguleeriv B-rühma vitamiin, folatsiin, pteroüülglutamiinhape. Head foolhappe allikad on spargelkapsas, rooskapsas, spargel, rohelised herned, kikerherned, pruun riis. Puuviljadest leidub foolhapet apelsinides ja banaanides[...]

freekeh ehk roheline nisu

Freekeh on ehk roheline nisu on valmistatud noortest durum-nisu (Triticum turgidum var. durum) teradest, mis on korjatud nende toitainete sisalduse tipphetkel ja seejärel päikese käes kuivatatud ja seejärel kergelt röstitud[...]

fritter

Fritter on frittimisseade rohkes õlis küpsetamiseks.

frittima

Frittima ehk rohkes rasvaines küpsetama.

fuajeebaar

Hotellide jms fuajees asuv baar.

furikake

振り掛け / ふりかけ Jaapani maitseainesegu, mida puistatakse peamiselt riisile. Koosneb kuivatatud ja jahvatatud kalast, seesamiseemnetest, hakitud merevetikatest, suhkrust, soolast ja naatriumglutamaadist[...]

füüsal e. inkamari

Peruu füüsali vili on inkamari, varem tuntud ka kui ananasskirss. Vili on kirsisuurune kollane mari, mille ümber on hele ‘paberlatern’. Valminud ananasskirss on pehme ja kollakasoranž, maitselt veidi hapukas[...]