Ernest Hemingway kirjutas raamatus „Islands in the Stream“: „It reminded him of the sea ... the way the water looked when the bow cut it when you were in shallow water over marl bottom. That was almost the exact colour[...]
Tugeva ja täidlase maitsega darjeelingit peetakse india parimaks teeks. Teetaimi kasvatatakse Himaalaja mäestikus India Darjeelingi provintsis.
Dashi on jaapani köögis laialdaselt kasutatav kalapuljong. Dashi valmistatakse bonito-helvestest ja kombu-lehest. Viimane sisaldab rohkesti mononaatriumglutamaati, mis annab dashile hõrgu maitse[...]
Datlipalme on tuntud Lähis-Idas juba 3000 aastat. Kasvavad kuivas, subtroopilises kliimas. Kõrge datlipalmi otsas valmivad umbes 4 cm pikkused läikiva hele- või tumepruuni koorega viljad. Viljaliha on kuldpruun ja pehme, magus ja meemaitseline[...]
Veini enne serveerimist pudelist serveerimisnõusse valama.
Peenemaitseline roog, hõrgutis. Ingl. k. 'delicatessen' ehk 'deli' on kauplus või kaupluselett, kus müüakse delikatesse.
Digestive-küpsised on soolakas-magusad briti küpsised, mis sisaldavad soodat ja valmistatakse täisterajahust. Maailmakuulsate küpsiste 'autoriks' oli McVitie's kompanii Edinburghis ja aasta oli 1892[...]
(Liha)täidisega hiina pelmeenid.
Dipp ehk paks külm kaste. Käändub: dipp:dipi:dippi
Diureetikum on organismist vett ja mineraalsooli väljutava toimega ühendid (sh mitmed ravimid). Suurendavad uriini eritumist.
Doenjang e. dwen jang on korea köögis kasutatav soolane sojaoapasta. Asendamiseks sobib punane misopasta.
Dolcelatte on on mahedamaitseline sinihallitusjuust. Sobib hästi pastaroogadesse või niisama krõbeda leiva peale ja veini kõrvale.
Homer Simpsoni lemmikud donuts on tõlgitud Nami-nami retseptikogus kui sõõrikud. Soome keeles 'donitsit'.
Hernesjas kompvek.
Kunstlik pulbriline magusaine, umbes 200 korda suhkrust magusam.
Hästi kange Saksamaalt pärit sinepisort. Tumedavärviline, magushapu maitsega, valmistatakse peenestatud pruunidest ja kollastest sinepiseemnetest. Dijon-sinepi kange ja krehvtine versioon (viimane sobib ka asendamiseks)[...]
Düšesskartulid (ingl. k. duchess potatoes, pr. k. pommes duchesse): munakollaseid ja võid sisaldav kartulipuder, mis surutakse tordipritsiga ahjuplaadile ja siis ahjus üle küpsetatakse[...]
Katki keenud puuviljade või marjadega, tarretisetaolise siirupiga keedis.
Džinn ehk kadakamarjaviin.
Sellel redisesordil võib valge juur kasvada kuni 50 kg raskuseks. Ida-Aasias kasvatatakse teda nii inim- kui ka loomatoiduks. Erinevalt kevadel külvatavatest Euroopa redisesortidest on pärast südasuve külvatav jaapani redis mahedama maitsega ning palju pikema säilivusajaga[...]
Datlitest valmistatud naturaalne magustaja. Tugevamaitselist siirupit võib kasutada toitudes tavalise suhkru asemel. Sobib kasutada mee või erinevate siirupite asemel - nt nirista seda jogurtile või jäätisele või sega nt müsli hulka[...]
Demerara suhkur on helepruun rafineerimata toorsuhkur, millel on mahe karamellimaitse. Väga maitsev kookidele puistamiseks ja kohvi magustamiseks. Kui seda ei leia, siis võib asendada tavalise peensuhkruga[...]
Prantsuse köögist pärit paks, tugeva maitsega läikivpruun kaste, mida pakutakse liha või linnulihaga või kasutatakse teiste kastmete põhjana. Valmistatakse kanget veiselihapuljongit redutseerides e[...]
Dhansak on Indias populaarne roog, ida valmistatakse Parsi zoroastia kogukonnas. Roog on mõjutatud Pärsia ja Gujarati köögist. Aeglaselt hautatud roog lamba- või kitselihast, läätsedest ja köögiviljadest[...]
Ravi- või eritoitumine (NB mitte kaalujälgimine!) Nami-nami retseptikogus on mitmeid retsepte dieedil olijatele (nt jahuvabad koogid tsöliaakiahaigetele jne). Vt liik "Dieettoidud". Siinkohal valik ingliskeelseid eridieetide liike: Omnivore, Herbivore, Carnivore, Pescatarian, Lacto-Ovo Pescatarian, Vegetarian, Vegan, Kosher, Macrobiotic, Halal, Gluten Free, Lactose Intolerant, Low Carb, Low Fat, Low Sodium, Fruitairan, Raw, Sugar Free, Allergic, All-Natural, Locavore[...]
Digestiiv e. seedesoodusti. Kasutamine: digestiiviks pakuti konjakit
Dinee on pidulik lõuna- või õhtusöök.
Eksootiline puuvili, kaktusvilja sugulane. Koor on fuksiaroosa, viljaliha enamasti valge, ent võib olla ka kollane või lilla. Seemned on mustad ja tillukesed. Viljaliha süüakse kas toatemperatuuril või veidi jahutatult, koort ei sööda[...]
Dukkah on Lähis-Ida piirkonnas, eriti Egiptuses, laialdaselt kasutatav kuiv pähkli-seemne-vürtsisegu. Kasutatakse (baladi-)saia jms dippimiseks - sai kastetakse esmalt oliiviõlisse, siis pähklisegusse[...]
Durian on Indoneesias (sh Balil), Singapuris, Malaisias ja Filipiinidel armastatud haisuvili :)
Durumjahu ehk kõvateralise nisu jahu kasutatakse siis, kui ei soovita venivat konsistentsi. Makaronitooteid valmistatakse tihti durumjahust, samuti pitsatainast.
Džondžolid on samanimelise taime (puu või põõsa) puhkemata õiepungad, mis on hapendatud koos lehekestega. Meenutavad maitselt mõningal määral kappareid. Levinud Taga-Kaukaasias, peamiselt Gruusias[...]