Nami-Nami kõige populaarsema õunakoogi retsept on pärit Salme Masso raamatust “Rahvaste toite” (1978) ja kannab nime Kanada õunakook. Popimate hulka kuuluvad ka teised välismaised koogid nagu Prantsuse õunakook, Pariisi õunakook, pahupidi õunakook “Tarte Tatin”, Hollandi õunakook ja Ameerika õunapirukas.
Kui juba kooki küpsetada, siis ikka plaadikooki, mida jagub kõigile! Proovi õhukese põhjaga karamellist õunakooki jõhvikatega, rabeda tainaga möldri õunakooki, lihtsat õunakooki või hõrku õunaplaadikooki.
Mandlid ja martsipan on õuntele imemaitsvaks kaaslaseks. Kõige populaarsem martsipani-õunakook on see Thredahlia taevalik küpsetis. Proovi ka väikese saladusega õunakooki ja õuna-mandli-martsipanipirukat! Või hoopis kookoskooki õuntega, mis sisaldab lisaks kookoshelvestele ka mandlilaaste.
Hõrgud ja mahlased õunakoogid valmivad kohupiimast ja toorjuustust. Alusta näiteks nendest vanilli, kaneeli ja kardemoniga maitsestatud toorjuustu-õunamuffinitest. Küpseta purukattega kohupiima-plaadikooki, kohupiima-õunakooki või karamellist õuna-toorjuustukooki. Proovi ka vale-juustukooki õuntega, kus toorjuustu asemel on kasutatud hoopis hapukoort ja koogipõhi valmib Juubeli tordipulbrist.
Küpseta mahlaseid õunamuffineid või karamelliseid iirise-õunamuffienid. Keeruta kauneid lehttaina-õunaroose või ülimaitsvaid puruvanasid ehk kohupiima-õunasarvekesi. Puruvanakesed näevad armsad välja ja on paljude laste lemmikud!
Mahlane ja rohke võiga mõisaproua õunakook lausa sulab suus! Selle imelihtsa õunakoogi valmistamiseks piisab vaid õunte puhastamisest ja viilutamisest, valmis mure- või liivatainas osta poest. Kui väldid muna, küpseta hapupiimaga õunakooki. Kui sul on õunte asemel õunamoos, proovi seda Juubeli tordipulbrist valmivat täistera purukooki moosiga. Kui aga tahad kindla peale minna ja mitte muretseda, kas kook kerkib või ei kerki, pista ahju hoopis see supermaitsev õunakrõbedik!
Lugu ilmus algselt 2018. a. septembris
Isuäratavad!